Νέοι Εργαζόμενοι και ΕΔΟΝ



Της Γεωργίας Παρμάκη
Μέλος Κεντρικής Γραμματείας ΕΔΟΝ
Κεντρική Υπεύθυνη Τμήματος Νέων Εργαζομένων
 

Το Τμήμα των Νέων Εργαζομένων της ΕΔΟΝ αποτελεί το νεότερο τμήμα της Οργάνωσης μας, αφού δημιουργήθηκε μόλις πριν 9 χρόνια. Παρόλα αυτά έχει να επιδείξει πλούσια δράση και σοβαρή συμβολή ως προς την υλοποίηση των γενικότερων στόχων της Οργάνωσης μας. Είναι το Τμήμα που δεν αποτελεί αντικειμενικά το μέλλον της Οργάνωσης μας, αποτελεί όμως, σε πολλές των περιπτώσεων, την κινητήριο δύναμη υλοποίησης των καθηκόντων και στόχων μας.

Καλούμαστε, όπως σε κάθε Συνέδριο έτσι και σε αυτό, να ανασκοπήσουμε την τριετία που μας πέρασε. Κριτικά και αυτοκριτικά να θέσουμε προβληματισμούς και υπεύθυνα να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για βελτίωση της λειτουργίας του τμήματος σε όλους τους τομείς. Υπάρχει αμφισβήτηση του Τμήματος από μερίδα στελεχών της Οργάνωσης μας. Αμφισβήτηση για το περιεχόμενο δράσης του και για το βαθμό που μας εξυπηρετεί η λειτουργία του.

Για πολλούς λόγους και κύρια εξαιτίας των γενικότερων και δύσκολων συνθηκών της κοινωνίας, τόσο η παρουσία όσο και η δράση του τμήματος έχουν αποδυναμωθεί. Οι συνθήκες δύσκολες. Ο αγώνας για επιβίωση, καθημερινός και άνισος. Προκλήσεις δύσκολες που δημιουργούν αναπόφευκτα αισθήματα απογοήτευσης, απάθειας, αποξένωσης και δυστυχώς συμβιβασμού και αποστασιοποίησης από την Οργάνωση.

Πέραν από τις γενικότερες όμως συνθήκες, δεν μπορεί να μην αναφερόμαστε και στο μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στα ίδια τα στελέχη της Οργάνωσης για τη δυσλειτουργία του τμήματος. Δεν μπορούμε με ελαφρά την καρδία να λέμε ότι το Τμήμα των Νέων Εργαζομένων δεν έχει περιεχόμενο δράσης, όταν το περιεχόμενο δράσης πρέπει να προκύπτει και να καθορίζεται από την ίδια τη λειτουργία και δράση των Τοπικών μας Οργανώσεων. Δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική όταν εμείς οι ίδιοι μετατοπίζουμε τις ευθύνες αλλού. Δεν μπορούμε και δεν είναι δυνατόν να μαζικοποιήσουμε το Τμήμα (ποσοτικά και ποιοτικά), όταν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε πίστη σε αυτό και δεν είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί.

Για εμάς, ως Οργάνωση, ποτέ και κανένα θέμα συζήτησης δεν είναι άσπρο – μαύρο και τελεία. Έχουμε μάθει διαλεκτικά να κάνουμε εκτιμήσεις και συλλογικά να αποφασίζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα πορευτούμε. Αυτή τη συμπεριφορά οφείλουμε να υιοθετήσουμε για ακόμα μια φορά κόντρα σε φαινόμενα ξένα προς εμάς.

Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Φράση χιλιοειπωμένη. Το περιεχόμενο δράσης έχουμε ευθύνη να το δώσουμε συλλογικά και ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά. Να αποβάλουμε την αναβλητικότητα, τη μιζέρια, τη μοιρολατρία. Με αποφασιστικότητα και ευθύνη να κάνουμε πράξη όλα όσα καταθέτουμε θεωρητικά. Να αποκεντρώσουμε ευθύνες και καθήκοντα. Να πάρουμε θέση, πολιτική θέση, για όλα όσα ταλανίζουν τους νέους ανθρώπους. Να παρέμβουμε στις τοπικές κοινωνίες, στους συλλόγους, τα συμβούλια, τους οργανωμένους φορείς. Να πρωτοστατήσουμε σε όλους τους τομείς ως το διαχρονικό αποκούμπι της κυπριακής νεολαίας. Να επαναβεβαιώσουμε στην πράξη αυτή τη θέση και στάση μας.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.