Η ΕΔΟΝ για την 63η επέτειο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας

63 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την 16η Αυγούστου 1960 όποτε και επισημοποιήθηκε η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ορίστηκε κατά τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου που υπεγράφησαν τον Φεβρουάριο του 1959. Η 1η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η ημέρα κατά την οποία ο κυπριακός λαός γιορτάζει και τιμά την ανεξαρτησία της πατρίδας του.

Η ανεξαρτησία αν και γιορτάστηκε ενθουσιωδώς, ωστόσο στην πραγματικότητα, αυτή υπήρξε απότοκο της καλά προσχεδιασμένης πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» των Βρετανών και της αδιέξοδης τακτικής που ακολούθησε ως προς τον αντιαποικιακό αγώνα η ελληνοκυπριακή δεξιά. Πέραν των διαιρετικών στοιχείων που ενυπήρχαν, καθώς και της ασφυκτικής παρουσίας των εγγυητριών δυνάμεων και των ξένων στρατευμάτων, στον κυπριακό λαό δόθηκε ένα δοτό σύνταγμα με έντονη την απουσία του στοιχείου της λαϊκής κυριαρχίας.

Για το ΑΚΕΛ και την ΕΔΟΝ ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο ότι προκειμένου να αποτραπούν οι ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις για διχοτόμηση του νησιού ήταν επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συνεργασία Ε/κ και Τ/κ. Οι αδυναμίες των συμφωνιών Ζυριχής – Λονδίνου ήταν εμφανείς, ωστόσο το ΑΚΕΛ προτάσσοντας το συμφέρον του κυπριακού λαού, κάλεσε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να μην σταματήσουν τον αγώνα για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας και την απαλλαγή των αρνητικών σημείων των συμφωνιών.

Δυστυχώς, οι μεθοδεύσεις και τα σχέδια του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού για διαμελισμό της Κύπρου οδήγησαν σε εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Το 1974 ακολούθησε το προδοτικό πραξικόπημα από την καθοδηγούμενη από τη Χούντα, ΕΟΚΑ Β’ και η τουρκική εισβολή με τις οδυνηρές της συνέπειες.

63 χρόνια από την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ΕΔΟΝ θεωρούμε κρισιμότερο από ποτέ να εντείνουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα και καλούμε κάθε νέο και νέα που οραματίζεται μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη να συστρατευτεί μαζί μας σε αυτό τον αγώνα. Το χρωστάμε σε όσους η ζωή τους θυσιάστηκε στο βωμό της υπεράσπισης της πατρίδας μας και της ελευθερίας της, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.

Να παλέψουμε για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας μας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, για μια Κύπρο κυρίαρχη, ακέραιη και αποστρατιωτικοποιημένη. Ως προς την κατεύθυνση τούτη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί μονόδρομο και θα πρέπει να συνεχίσουν από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, που προνοεί την κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

 

Γραφείο Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ

01-10-2023

© 2024 EDON. All Rights Reserved.