Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα πλήρους εξάλειψης των πυρηνικών όπλων

Η Παγκόσμια Ημέρα πλήρους Εξάλειψης των πυρηνικών όπλων καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. με στόχο τον ολικό αφοπλισμό όλων των χωρών. Μέσα από την ιστορία μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα πυρηνικά όπλα και η πυρηνική ενέργεια αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή για την ανθρωπότητα φτάνει να αναλογιστούμε τα τραγικά παραδείγματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις με επίκεντρο την ανάπτυξη πυρηνικών εξοπλισμών μεγαλώνουν τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής ενώ οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών όπλων για το 2023, που κατέχουν τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, αυξήθηκε, φτάνοντας τις 9576 πυρηνικές κεφαλές. Ειδικά στη Μεσόγειο το ζήτημα είναι φλέγον καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν να καλύπτουν το Ισραήλ για τα πυρηνικά όπλα τα οποία κατέχει ενώ παράλληλα η Τουρκία κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της στο Άκκουγιου μόλις 65 χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο. Το εργοστάσιο αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους λαούς των γύρο περιοχών καθώς και το φυσικό περιβάλλον. Αξιοσημείωτη είναι η απροθυμία της Ευρωπαικής Ένωσης να ασχοληθεί με το ζήτημα. Μια νέα πυρηνική καταστροφή για τις υπηρεσίες των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα απειλήσει μέχρι και την ανθρώπινη ύπαρξη.

 Η ανάγκη για αποπυρηνικοποίηση και παγκόσμιο αφοπλισμό είναι άμεση και επιτακτική. Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε την αποπυρηνικοποίηση και τον πλήρη αφοπλισμό πυρηνικών όπλων, την μόνη οδό για παγκόσμια Ειρήνη και Ευημερία.

 

Γραφείο Περιβάλλοντος και Υγείας Κ.Σ. ΕΔΟΝ

26/09/2023

© 2024 EDON. All Rights Reserved.