Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

 

Η 18η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η παγκόσμια μέρα για τους μετανάστες. Μετανάστης θεωρείται ένα πρόσωπο που απομακρύνεται από τον τόπο της συνήθους διαμονής του, είτε εντός χώρας είτε πέρα από διεθνή σύνορα, προσωρινά ή μόνιμα, και για διάφορους λόγους. Σήμερα υπάρχουν 270 εκατομμύρια μετανάστες στον κόσμο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3.5% του παγκόσμιου πληθυσμού και ο ρυθμός μετανάστευσης φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία σύμφωνα με το World Economic Forum [1] και αφορά περίπου το ίδιο άντρες και γυναίκες μεταξύ 20-55 χρονών . 

 

Στην αναγκαστική μετακίνηση ανθρώπων παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες όπως, ο πόλεμος, η ανεργία, η δουλεία, η μη επαρκής ιατρική κάλυψη, οι φυσικές καταστροφές οι διακρίσεις, η κλιματική αλλαγή κ.α. . Η απόφαση ενός ανθρώπου για τη μετακίνηση του από τον τόπου του δεν είναι μια εύκολη και ασφαλής απόφαση. Οι απρόβλεπτες και επικίνδυνες διαδρομές που ακολουθούν στην προσπάθεια να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή, αποδεικνύονται πολλές φορές μοιραίες. Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη προσπάθεια να μεταναστεύσουν σε μια ξένη χώρα αφού στα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες που δείχνουν ότι κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους πάνω από 2000 άτομα μόνο στην μεσόγειο θάλασσα [2].

 

Στην γραφική παράσταση φαίνονται στα αριστερά, οι 20 πρώτοι προορισμοί των μεταναστών και στα δεξιά οι 20 πρώτες χώρες προέλευσης μεταναστών [3]. Φτωχές «εξάγουν» ανθρώπινο δυναμικό σε πλούσιες χώρες όπου συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης μέσω παραβιάσεων των ελάχιστων όρων απασχόλησης, υγείας, περίθαλψης και ασφάλειας.

 

Ως ΕΔΟΝ εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη μας σε όσους ανθρώπους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον ή ακόμα και στην επιβίωση τους. Αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή ρατσισμού και ξενοφοβίας, παλεύουμε για κοινωνικές πολιτικές αλληλεγγύης και συμπερίληψης των μεταναστών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χωράς μακριά από λογικές γκετοποίησης.

 

Την ίδια στιγμή ανανεώνουμε τη δέσμευση μας, πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους και όσα, γεννούν και αναπαράγουν πολέμους, προσφυγιά και μετανάστευση. Τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και το ίδιο το σύστημα που της γεννά. Ενάντια στο κυνήγι του κέρδους, τόσο σε ατομικό όσο και σε κρατικό επίπεδο, που βρίσκεται στον πυρήνα του καπιταλιστικού συστήματος, και συνεχίζει ακλόνητο να στοχοποιεί φτωχές και υποανάπτυκτες χώρες, για την κερδοφορία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.

 

Δίνουμε το χέρι σε κάθε νέο, Κύπριο και ξένο και τον καλούμε να αγωνιστούμε μαζί, συλλογικά και οργανωμένα. Για τα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για την αξιοπρέπεια, για τη ζωή μας.

 

Γραφείο Προσφυγικού και Μετανάστευσης

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

18.12.22

 

 

 

Στοιχεία από:

  1. https://www.weforum.org/agenda/2020/01/iom-global-migration-report-international-migrants-2020/
  2. https://www.unhcr.org/news/briefing/2022/6/62a2f90a1a/unhcr-data-visualization-mediterranean-crossings-charts-rising-death-toll.html
  3. https://worldmigrationreport.iom.int/wmr-2022-interactive/

 

 

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.