Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972 με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Η παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και φέτος, βρίσκει την Κύπρο και τον κόσμο ολόκληρο, σε πολύ δύσκολη θέση.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις της πλειοψηφίας των ανεπτυγμένων κρατών, όπως και της Κύπρου, έχουν ξεγυμνώσει κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Στην Κύπρο συγκεκριμένα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν οξυνθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της άναρχης ανάπτυξης και της οικονομίας της αρπαχτής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη.

Οι πολλές παραβιάσεις των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και η απροθυμία της κυβέρνησης να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο προστασίας τους, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Είναι ακόμα νωπά στις μνήμες μας, τα πρόσφατα γεγονότα με παραβιάσεις σε περιοχές του Ακάμα και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές, από ιδιωτικές επιχειρήσεις για το οικονομικό τους όφελος.

Για την ΕΔΟΝ οι πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης αποτελούν αναπόσπαστο και συνεχές κομμάτι της δράσης μας. Την ίδια ώρα αντιλαμβανόμαστε ότι οι όποιες δράσεις από μόνες τους, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Αυτό διότι στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος στόχο έχει την ραγδαία αύξηση των κερδών και όχι την διατήρηση του σε συνδυασμό με το κοινωνικό όφελος.

Ως ΕΔΟΝ αγωνιζόμαστε για ένα μοντέλο βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης βασισμένο σε θεμελιώδεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές, όπως το δικαίωμα όλων και πρωτίστως των μελλοντικών γενεών, σε υγιές περιβάλλον. Παλεύουμε για την δημιουργία περιβαλλοντικής κουλτούρας και υπερασπιζόμαστε το σεβασμό στα φυσικά και ανθρωπογενή οικοσυστήματα και την ορθολογική διαχείριση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, τους οποίους και θεωρούμε ως συλλογικά και κοινωνικά αγαθά.

Το ζήτημα του περιβάλλοντος είναι βαθύτατα πολιτικό. Τονίζουμε ότι ο περιβαλλοντικός αγώνας είναι ένας αγώνας για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ο οποίος θα κρίνει το μέλλον που θα βιώσουν οι σημερινές και επόμενες γενιές.

 

Γραφείο Περιβάλλοντος και Υγείας
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

04/06/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.