Η ΕΔΟΝ για τις ενδοσχολικές εκδηλώσεις του μαθητικού κινήματος και την αυταρχική στάση συγκεκριμένων διευθύνσεων

Ως ΕΔΟΝ χαιρετίζουμε το οργανωμένο μαθητικό κίνημα που για ακόμα μια χρονιά, κόντρα στο συντηρητικό εκπαιδευτικό σύστημα και τον αυταρχισμό αρκετών διευθύνσεων των σχολείων, έστειλε τα σωστά μηνύματα στα πλαίσια των επετείων της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και Μνήμης και Τιμής του Πολυτεχνείου. Αντιστεκόμενοι τόσο στη συστηματική διαχρονική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να προσδώσει εθνικιστικό μήνυμα στη συγκεκριμένη εκδήλωση, όσο και στις εθνικιστικές κορώνες που παράγουν και αναπαράγουν κάποια ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, οι οργανωμένοι μαθητές μέσω της ΠΣΕΜ, έστειλαν μηνύματα αγώνα, αντίστασης, ειρήνης, φιλίας και επανένωσης της Κύπρου. Έδειξαν για ακόμα μια χρονιά, σε όλους όσοι τους υποτιμούν, πως οι μαθητές όχι απλά έχουν αρκετή ωριμότητα για να αποφασίζουν για το μέλλον τους, αλλά πολύ συχνά αποδεικνύουν την οξυδέρκεια και το κριτήριο τους.

Παράλληλα καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο, εκείνη τη θλιβερή μειοψηφία εθνικιστικών μαθητικών οργανώσεων, που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες φέρνει στην επιφάνεια ότι πιο μαύρο και εμετικό μας έχει φανερώσει η σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά τα ακροδεξιά - φασιστικά στοιχεία βγήκαν από τις τρύπες τους, και υπό την πλήρη ανοχή συγκεκριμένων διευθύνσεων σχολείων, προσπάθησαν να αμαυρώσουν τις εκδηλώσεις σε ορισμένα σχολεία. Τραμπουκίζοντας μαθητές, καίοντας πανό της ΠΣΕΜ, σχηματίζοντας σβάστικες, μέχρι και πανό για το «μύθο του πολυτεχνείου» είδαμε, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα μίσους, δίνουν έτσι για άλλη μια φορά «ελαφρυντικά» στον κατακτητή, που τρίβοντας τα χέρια του, αξιοποιεί τέτοια φαινόμενα για να αποδείξει πως τα τουρκικά στρατεύματα «χρειάζονται στην Κύπρο για να διασφαλίζουν την ειρήνη». Ξεχωριστό και ιδιαίτερο παράδειγμα η επίθεση που δέχθηκαν, μέσα στο προαναφερθέν πλαίσιο, δύο μαθήτριες στο Λύκειο Δασούπολης στη Λευκωσία γιατί αντιτάχθηκαν στο εθνικιστικό πανηγύρι που στήθηκε και όλα αυτά, «ντάλα μεσημέρι» στην παρουσία της διεύθυνσης του σχολείου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, πως ο εθνικισμός και η ακροδεξιά δεν είναι φαινόμενα που εκδηλώνονται αυθόρμητα και αντανακλαστικά στη νεολαία. Αντιθέτως καλλιεργούνται συστηματικά, από συγκεκριμένους κύκλους. Στην περίπτωση της Κύπρου είναι οι κύκλοι της δεξιάς και της ακροδεξιάς που εκτρέφονται ιστορικά από τον ΔΗΣΥ, του κατεστημένου που κληρονομήσαμε στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και της εκκλησιαστικής ηγεσίας.

Ως ΕΔΟΝ, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους μαθητές που όρθωσαν το ανάστημα τους και στάθηκαν απέναντι σε όλους εκείνους που προσπάθησαν να χύσουν το δηλητήριο του εθνικισμού στα σχολεία. Την ίδια στιγμή δεν παραγνωρίζουμε πως είναι μόνο η μικρή μειοψηφία απέναντι στο σύνολο, των υγιώς σκεπτόμενων και δημοκρατικά αγωνιζόμενων μαθητών, που βροντοφώναξαν για ακόμα μια φορά πως συνεχίζουμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
17.11.2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.