Η ΕΔΟΝ για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 

Το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, με αφορμή την επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα 47 χρόνια που συμπληρώνονται από αυτή, τιμά τη σπουδάζουσα νεολαία που τόλμησε να σηκώσει ανάστημα και να αγωνιστεί ενάντια στην καθοδηγούμενη, από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, Χούντα των συνταγματαρχών.

Τον Νοέμβριο του 1973, οι φοιτητές έκαναν πράξη με αγώνα, τα αιτήματα για απεξάρτηση από τους ιμπεριαλιστές, για δημοκρατία, για απαλλαγή από τη φασιστική Χούντα. Στις φωνές τους, στα συνθήματα τους και στην πάλη τους αγκάλιασαν τον πόθο ενός ολόκληρου λαού, μιας ολόκληρης χώρας, που ζητούσε «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Εθνική Ανεξαρτησία», «Λαϊκή Κυριαρχία – Δημοκρατία», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Έξω αι ΗΠΑ».

Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου σηματοδότησαν την αρχή του τέλους της μαύρης επταετίας. Τη στιγμή που τα χουντικά τανκς έσπασαν την πύλη του Πολυτεχνείου, την ίδια στιγμή, έμεινε για πάντα στην ιστορία ο αγώνας και η θυσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς, η τελική πτώση της Χούντας, ήρθε αφότου πρώτα κατάφερε να καθοδηγήσει το προδοτικό πραξικόπημα τον Ιούλη του ’74 στην Κύπρο. Η ΕΟΚΑ Β’ καθοδηγούμενη από τη Χούντα και εκπληρώνοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, στις  15 του Ιούλη άνοιξε τις κερκόπορτες στον Αττίλα,  οδηγώντας στην εισβολή της 20ης Ιουλίου του 1974.

Αν και ο φετινός Νοέμβρης είναι αλλιώτικος, αφού δε μπορούμε να βγούμε στους δρόμους για να τιμήσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να περπατούμε στο δρόμο που χαράξαν οι φοιτητές του ΄73 μέσα από τους αγώνες του σήμερα, έχοντας πάντα φάρο και καθοδηγητή μας, τα μηνύματα του αγώνα τους. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Ενάντια στις πολιτικές που επιδιώκουν το ξεπούλημα της δημόσιας παιδείας, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιβουλές. Όταν ο λαός ενωθεί, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και αυτό αποτελεί  τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου. Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
16.11.2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.