Η ΕΔΟΝ για την ημέρα Αγνοουμένων

 

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Ημέρα Αγνοούμενων» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2010. Εδώ και δεκαετίες εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι, υπενθυμίζοντας μας την κατοχή και τα εγκλήματα των σοβινιστών σε βάρος του συνόλου του κυπριακού λαού.

 

Ως ΕΔΟΝ εκφράζουμε για ακόμα μια φορά τη συμπαράσταση μας στους συγγενείς των αγνοουμένων που εδώ και 46 χρόνια περιμένουν να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού να συνεργαστεί πραγματικά στην προσπάθεια εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων είναι ο πρώτος και κύριος λόγος για τη στασιμότητα που παρατηρείται. Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε πολύ σημαντικό το έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων παρά του ότι υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες αγνοούμενοι που η τύχη τους δεν έχει εξακριβωθεί.

 

Η πραγματική δικαίωση για τους αγνοούμενους, τις οικογένειες τους και ολόκληρο τον κυπριακό λαό είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό.

 

Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον εθνικισμό – σοβινισμό, που οδήγησαν στην κατοχή της μισής μας πατρίδας, το βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων και ευθύνονται για τους εκατοντάδες αγνοούμενους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

 

Τέλος, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, καθώς η παρατεταμένη στασιμότητα που παρατηρείται μόνο αρνητικές εξελίξεις μπορεί να έχει, για την υπόθεση του Κυπριακού.

 

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

28/10/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.