Η ΕΔΟΝ για τα μέτρα που πλήττουν το ερασιτεχνικό θέατρο

Με αφορμή την αναβολή του 33ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ, κατόπιν παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας, μόλις δύο μέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, ως ΕΔΟΝ εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό μας σχετικά με την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει να χειρίζεται το θέμα των υγειονομικών μέτρων στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Κατανοούμε απόλυτα τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη περιορισμού των κρουσμάτων. Αλλά είναι με μεγάλη λύπη που παρατηρούμε να εφαρμόζονται επιλεκτικά και με περισσή αυστηρότητα τα μέτρα σε συγκεκριμένους τομείς όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Όλες οι ομάδες του Ερασιτεχνικού Θεάτρου, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μέχρι και σήμερα, τήρησαν τα μέτρα που καθορίζονται στα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του Υπουργού Υγείας και αυτό, για να μπορούν τα μέλη τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια τη δράση τους, που δεν είναι άλλη από την παραγωγή πολιτισμού. Η ακύρωση του 33ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου μόλις δύο μέρες πριν την έναρξη του θεσμού και ενώ οι συμμετέχοντες προέβησαν σε έξοδα και προετοιμάζονταν για μήνες με πρόβες, ενώ λάμβαναν πρόνοιες για τη συμμόρφωση τους με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δείχνει  ανευθυνότητα και επιλεκτική εφαρμογή των μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον τραγελαφικό όρο που έθεσε το Υπουργείο Υγείας, ότι για να επιτρέψει να γίνουν οι παραστάσεις οι ηθοποιοί θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα και ο αριθμός των ηθοποιών ανά παράσταση να μην υπερβαίνει τα 10 άτομα. Το εύλογο ερώτημα που ανεγείρεται είναι, από πότε και με βάση ποια λογική όλες οι εκδηλώσεις του ερασιτεχνικού θεάτρου θεωρούνται  κοινωνική συνάθροιση και όχι πολιτιστική εκδήλωση και οι πρόβες εντάσσονται στην κατηγορία των ιδιωτικών συναντήσεων; Το πιο πάνω, θέτει πολύ σοβαρό ζήτημα δυσμενούς διάκρισης κατά του θεσμού του ερασιτεχνικού θεάτρου σε σχέση με τον τρόπο μεταχείρισης σε σχέση με άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πάντοτε βάσει των σχετικών διαταγμάτων.  

Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι ένας θεσμός ο οποίος πρέπει να στηρίζεται και όχι να υπονομεύεται, ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ως ΕΔΟΝ καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, να επαναξιολογήσει με σοβαρότητα το θέμα και να λάβει τις σωστές αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, με τρόπο όμως που να σέβεται τη δουλειά και τους κόπους των ανθρώπων του πολιτισμού.

 

Πολιτιστικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
05/11/2020

 

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.