Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους» από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1987.

Ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων αποτελεί κορυφαίο πυλώνα της δράσης της ΕΔΟΝ. Η μάστιγα των ναρκωτικών δεν είναι ξεκομμένη από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Η ανεργία, η σχολική αποτυχία, ο κοινωνικός – ταξικός αποκλεισμός, η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια, η έλλειψη ελευθερίας, η αβεβαιότητα, είναι όροι που οξύνουν το πρόβλημα χρήσης ουσιών.

Στην Κύπρο, παρόλο που τα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εντούτοις, η Έρευνα Γενικού Πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2019 από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) κατέγραψε ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία. Η χρήση κάνναβης φαίνεται να είναι επικρατέστερη σε νεότερες ηλικίες 15-34 ετών, ενώ 6 στους 10 θεωρούν ότι είναι εύκολο να βρουν κάνναβη μέσα σε ένα 24ωρο.

Όσον αφορά στην περίοδο της πανδημίας καταγράφονται επίσης πολύ ανησυχητικά δεδομένα από έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Οι έμποροι στρέφονται όλο και περισσότερο σε εναλλακτικές μεθόδους κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, με πληρωμές χωρίς μετρητά και λιγότερες προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Αναμένεται επίσης, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, να γίνει αλόγιστη χρήση παράνομων ουσιών, αυξάνοντας, πιθανόν, τους θανάτους από υπερβολική χρήση.

Το 2020 είναι η χρονιά ολοκλήρωσης της υφιστάμενης Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση Αλκοόλ που ξεκίνησε το 2013 και χρονιά αξιολόγησης και προγραμματισμού για την νέα Εθνική Στρατηγική 2021-2028.

Προτεραιότητα πρέπει να είναι η παροχή ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων που να εμπερικλείουν την πρόληψη, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης και την κοινωνική επανένταξη. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, για κάθε €1 που διαθέτει για πρόληψη της εξάρτησης, διαθέτει €44 για την καταστολή της.

Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Επαναβεβαιώνουμε, με την ευκαιρία της ημέρας, ότι είμαστε αντίθετοι με τις προσεγγίσεις τεχνητού διαχωρισμού μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών, αλλά και της νομιμοποίησης τους.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να εντάσσουμε τη νεολαία του τόπου στο δρόμο της οργανωμένης πάλης, στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα. Στον ωραίο μα συνάμα δύσκολο δρόμο της κατάκτησης της πραγματικής και όμορφης ζωής και όχι των υποκατάστατων ευτυχίας. Κατανοώντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους και ανακαλύπτοντας τη δύναμη της αλλαγής μέσα από τους αγώνες τους.

 

Γραφείο Περιβάλλοντος και Υγείας
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
25/6/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.