Η ΕΔΟΝ σχετικά με τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 25/06 συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου. Με τη σημερινή συνάντηση, ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της εκστρατείας του τμήματος Νέων Εργαζομένων της ΕΔΟΝ, «Μισθοί, Τιμές και Κέρδη;». Κατά τις προηγούμενες μέρες είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ.

Στη συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας έγινε ενημέρωση, από την ΕΔΟΝ προς την Υπουργό, σχετικά με το θέμα της φετινής εκστρατείας αλλά και για τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια της. Επισημάναμε πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να προστατευθούν οι νέοι εργαζόμενοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία παρατηρούμε πως ήδη ξεκίνησε την προσπάθεια της συμπίεσης των μισθών προς τα κάτω. Επίσης, επαναδιατυπώθηκε η θέση της οργάνωσης μας σχετικά με την ανάγκη για καθιέρωση κατώτατων μισθών, συνοδευόμενων από βασική κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, σε κλάδους που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Αυτό πρέπει να γίνεται με την προϋπόθεση ότι το ύψος τους θα προκύπτει ως αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, και όχι να καθορίζεται εκ των άνω, αυθαίρετα, και ανάλογα με τους εκάστοτε συσχετισμούς στα πολιτειακά όργανα.

Από πλευράς της η υπουργός μας ενημέρωσε σχετικά με την παρούσα κατάσταση, για το ύψος των κονδυλιών που διατέθηκαν προς αντιμετώπισης των οικονομικών δυσκολιών που ήρθαν με την πανδημία όπως και για τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου.

Ως ΕΔΟΝ θέλουμε να σημειώσουμε πως, παρά το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τη δική μας φιλοσοφία από αυτή της κυβέρνησης, είναι κοινή διαπίστωση πως χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να διασφαλιστούν τα κεκτημένα των εργαζομένων.

 

Τμήμα Νέων Εργαζομένων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

25/06/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.