Η ΕΔΟΝ για εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την εξάπλωση της πανδημίας και τα μέτρα που πήρε η πολιτεία και όμως το Υπουργείο Παιδείας μόλις χθες προχώρησε σε διευκρινιστική εγκύκλιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, γεγονός που αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί προβλήματα που έχουν προκύψει.

Η εγκύκλιος, εκτός από την καθυστέρηση, δημιουργεί και άλλα ερωτηματικά. Προτείνονται μάξιμουμ ώρες διδασκαλίας σε διαφορετική ώρα της ημέρας για κάθε βαθμίδα ούτως ώστε «να διευκολυνθούν νοικοκυριά τα οποία περιλαμβάνουν μαθητές/μαθήτριες σε διαφορετικές βαθμίδες της εκπαίδευσης και δεν διαθέτουν ανάλογο αριθμό συσκευών.» Γίνεται δηλαδή άμεση παραδοχή ότι όχι μόνο δεν έχουν προμηθευτεί όλοι οι μαθητές τάμπλετς και υπολογιστές αλλά και ότι δεν θα προμηθευτούν. Η κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού πουλούσε φούμαρα το προηγούμενο διάστημα ότι όλοι οι μαθητές έχουν προμηθευτεί ή θα προμηθευτούν τάμπλετς και υπολογιστές. Μέσα από επαφές μας ως ΕΔΟΝ γνωρίζουμε ότι χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων δεν έχουν ταμπλετς, υπολογιστές ή ακόμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς παρόλες τις πιέσεις το Υπουργείο Παιδείας ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με την εξεταστέα ύλη των Παγκύπριων εξετάσεων αλλά και των μαθητών της Α και Β τάξης. Το ανοιχτό ενδεχόμενο που αφήνει η εγκύκλιος σε καθηγητές να προχωρήσουν μάλιστα στην ύλη δημιουργεί μαθητές πολλών ταχυτήτων. Μαθητές που θα έχουν κάνει επανάληψη αλλά δεν θα έχουν προχωρήσει με την ύλη, μαθητές που θα έχουν προχωρήσει με την ύλη και μαθητές που λόγω έλλειψης εφοδίων δεν θα έχουν κάνει ούτε επανάληψη. Η τελευταία ομάδα μαθητών βέβαια θα είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με λίγα λόγια προχειρότητα και ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση εν μέσω της πανδημίας.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αρκείται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και να διακηρύσσει επανειλημμένα ότι όλα βαίνουν καλώς στην εκπαίδευση ας κοιτάξει κατάματα τα προβλήματα και να τα επιλύσει. Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να προμηθεύσουν και τον τελευταίο μαθητή με τάμπλετ ή υπολογιστή και διαδίκτυο, να ανακοινώσουν άμεσα την ύλη των Παγκύπριων εξετάσεων η οποία να έχει καλυφτεί από όλους τους μαθητές πριν να κλείσουν τα σχολεία και να παρθούν άμεσα αποφάσεις για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου δεδομένου ότι υπό κανονικές συνθήκες σε 3 βδομάδες θα ολοκληρωνόταν η σχολική χρονιά. Ως ΕΔΟΝ απαιτούμε να μην μείνει κανένας μαθητής εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Απαιτούμε να μην οξυνθούν οι ανισότητες και οι φραγμοί στην εκπαίδευση λόγω της πανδημίας.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

24/4/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.