Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως παγκόσμια ημέρα βιβλίου. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να μας θυμίζει τη σημασία των βιβλίων τόσο για τη μόρφωση, την πληροφόρηση αλλά και την όξυνση της κριτικής σκέψης και της φαντασίας.

Στις μέρες μας που η τεχνολογία κατακλύζει τη ζωή μας, οι απεριόριστες πληροφορίες και μορφές διασκέδασης που λαμβάνουμε μέσω του διαδικτύου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της συγκροτημένης δομής και απόκτησης γνώσης που προσφέρουν τα βιβλία, είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά. Δυστυχώς μέχρι σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων και της φτώχειας δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία.

Τα βιβλία ειδικότερα στην εποχή της πανδημίας είναι ένας αξιόπιστος φίλος, τόσο για να περάσει εποικοδομητικά ο ελεύθερος χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας, όσο και για να οξύνουμε τη φαντασία μας και την κριτική μας σκέψη. Οφείλουμε όμως να επαγρυπνούμε για την ποιότητα των βιβλίων που διαβάζουμε, καθώς δεν είναι όλα τα βιβλία αξιόπιστες πηγές. Ως αναγνώστες, οφείλουμε να διαβάζουμε κριτικά και να σημειώνουμε τα αρνητικά και θετικά του βιβλίου. Παρόλα αυτά, τα βιβλία παραμένουν πηγές έμπνευσης αλλά και αφύπνισης μέσα στη σαπίλα του συστήματος που μας περιβάλλει.

Για την ΕΔΟΝ, τα βιβλία είναι απαράμιλλη πηγή γνώσης και ανάπτυξης του εσωτερικού κόσμου του κάθε ανθρώπου. Πιστεύουμε ότι το βιβλίο αποτελεί δικαίωμα για τον κάθε άνθρωπο και πρέπει ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά βιβλία μέσα από τα οποία αναπτύσσεται, μαθαίνει, ψυχαγωγείται και οξύνει τη σκέψη του.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

22/4/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.