Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day). Η φετινή χρονιά βρίσκει τον τομέα της υγείας να δίνει μάχη ενάντια στον κορωνοϊό που έχει μολύνει μέχρι στιγμής περισσότερο από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους.

Δυστυχώς η μάχη που δίνει ολόκληρη η ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες καταδεικνύει για ακόμη μια φορά τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Η υγεία αντί να αποτελεί κοινωνικό αγαθό αποτελεί προνόμιο των λίγων και εκλεκτών, ενώ η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων. Άνθρωποι που νοσούν στοιβάζονται σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης γιατί είναι ανασφάλιστοι (βλ.ΗΠΑ) ενώ γιατροί, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού –κύρια αναπνευστήρων– αναγκάζονται να επιλέξουν ποιοι ασθενείς τους θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν (βλ.Ιταλία).

Με ελλείψεις, τόσο σε ιατρικό, όσο και σε παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και σε ιατρικό εξοπλισμό, δίνεται η μάχη κατά του κορωνοϊού και στη δική μας πατρίδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση από τα κράτη-μέλη στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, σε ποσοστό του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει καταγράψει θλιβερά αρνητικά ρεκόρ, αφού από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αποκοπές 500 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της υγείας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό που έχει καταστήσει ξεκάθαρο η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και η πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί πάρα πολλά κράτη, ανάμεσα τους και η Κύπρος, είναι η ανάγκη για καθολική, δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία.

Για την ΕΔΟΝ, η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα σε όλους τους πολίτες. Χωρίς αποκοπές, εκπτώσεις και μειώσεις, στο όνομα των όποιων κρίσεων ή ιδιωτικών συμφερόντων. Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ειδικότερα της νεολαίας. Επιμένουμε στην ουσιαστική και συνεχή αναβάθμιση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ). Χωρίς παλινδρομήσεις, εκπτώσεις και εξυπηρετήσεις μικροπολιτικών ή προσωπικών συμφερόντων.

Θα ήταν παράλειψη, τέτοια μέρα, να μην γίνει αναφορά στους Γιατρούς της σοσιαλιστικής Κούβας. Η Κούβα -το νησί της Επανάστασης- αποδεικνύει καθημερινά πως όχι μόνο επενδύει τα μέγιστα στην υγεία και ευημερία των ανθρώπων της, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους λαούς που το έχουν ανάγκη. Η Κούβα έδωσε ξανά το παράδειγμα στον κόσμο στέλνοντας εκατοντάδες γιατρούς στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική για να πολεμήσουν την πανδημία.

Ως ΕΔΟΝ δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά στους Επαγγελματίες Υγείας που ακούραστα και με πίστη στο καθήκον τους δίνουν μάχη με την πανδημία και σηκώνουν στους ώμους το βάρος για όλους. Τους ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά και τους ευχόμαστε καλή δύναμη.

 
Γραφείο Περιβάλλοντος και Υγείας Κ.Σ. ΕΔΟΝ

6/4/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.