Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού


Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1966 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Στον καθορισμό της μέρας αυτής οδήγησαν τα τραγικά γεγονότα του 1960 όταν η αστυνομία του ρατσιστικού Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής σε μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά των νόμων που είχε επιβάλει η λευκή μειοψηφία της χώρας, άνανδρα άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 70 φοιτητές που συμμετείχαν στην διαδήλωση.

Δυστυχώς όμως, γεγονότα όπως αυτά του 1960 εξελίσσονται και στις μέρες μας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι από τις γειτονικές χώρες, φοβισμένοι από τον πόλεμο, μεταναστεύουν για ένα καλύτερο αύριο με ρίσκο ακόμα και την ίδια τους την ζωή. Προσπαθούν να βρουν ένα προορισμό που θα τους παρέχει ασφάλεια και αντί αυτού, βρίσκουν πολλές φορές απέναντί τους ανθρώπους που τους αντιμετωπίζουν ως κατώτερα όντα, κυβερνήσεις που τους αντιμετωπίζουν σαν οτιδήποτε άλλο παρά ως ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, ακροδεξιά κινήματα και κόμματα, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση με τους πολέμους και τα κύματα μεταναστών, αλλά και την παγκόσμια οικονομική κρίση, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργήσουν τα ρατσιστικά τους αισθήματα και στην ίδια την κοινωνία. Εκμεταλλευόμενοι την αδικία και την εκμετάλλευση και για να καλύψουν τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν σε διάφορες χώρες και ξεζουμίζουν τους λαούς, ρίχνουν το φταίξιμο στους μετανάστες.

Δυστυχώς αυτές οι συμπεριφορές βρίσκουν έδαφος και στην Κύπρο. Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, βρήκαν πολλοί την ευκαιρία να ρίξουν το φταίξιμο στους μετανάστες. Υπάρχουν συχνά φαινόμενα ρατσιστικών συμπεριφορών και βίας μέσα στα σχολεία, στις δουλειές.

Εργάτες του κόσμου ενωθείτε!

Εχθρός δεν είναι ο μετανάστης. Εχθρός είναι το ίδιο το σύστημα που γεννά πολέμους, που φτωχοποιεί τους λαούς και κατ’ επέκταση δημιουργεί συνθήκες αναγκαστικής μετανάστευσης για χιλιάδες ανθρώπους. Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, στον φασισμό, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας είναι μονόδρομος! Ως ΕΔΟΝ αγωνιζόμαστε καθημερινά ενάντια στο ρατσισμό, αγωνιζόμαστε ώστε οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου να μπορούν να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που να καταργεί τις ανισότητες, τους πολέμους και την προσφυγιά, που να καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

20/3/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.