Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας

Η 15η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας, όταν το 1997 δύο παιδιά ηλικίας 11 και 12 χρονών ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς στην Ελβετία. Δυστυχώς πολλές φορές μέλη των σωμάτων ασφαλείας χρησιμοποιούν απροκάλυπτη βία, καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα και κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που γινόμαστε μάρτυρες ακρότητων και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα σώματα ασφαλείας. Αναγνωρίζουμε φυσικά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες πολλές φορές καλούνται να δράσουν οι αστυνομικοί, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την κατάχρηση εξουσίας και τη βίαιη καταστολή.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κάποιες φορές μάλιστα η αστυνομική βία είναι δολοφονική όπως για παράδειγμα η δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν στην Τουρκία, σε μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση και η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό στην Ελλάδα. Η βίαιη καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές στη Χιλή, που οδήγησε σε τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων, αλλά ακόμα και σε θανάτους είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Περιστατικά αστυνομικής βίας έγιναν και στην Κύπρο. 20χρονος έχασε το ένα του μάτι ως αποτέλεσμα βίας από αστυνομικό, άντρας αφρικανικής καταγωγής έπεσε θύμα αστυνομικής βίας, ενώ πρόσφατα τουρκοκύπριοι διαδηλωτές ψεκάστηκαν με σπρέι πιπεριού από ελληνοκύπριους αστυνομικούς.

Πάρα πολλά από τα περιστατικά αστυνομικής βίας παραμένουν άγνωστα, καθώς τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν για τη βία που βίωσαν από μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Καλούμε τους νέους και νέες, αλλά και όλο το λαό, να καταγγέλλουν συμπεριφορές αστυνομικής βίας και την πολιτεία να λαμβάνει στα σοβαρά αυτές τις καταγγελίες. Δυστυχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δεν επενδύει στην πρόληψη της βίας, ούτε στη  διαπαιδαγώγηση του αστυνομικού σώματος, αλλά αντίθετα ενισχύει την καταστολή.

Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε τα περιστατικά βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, θεωρούμε ότι οι αστυνομικοί πρέπει να τυγχάνουν ολοκληρωμένης εκπαίδευσης γύρω από το θέμα της βίας, καθώς επίσης και διαπαιδαγώγησης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μάλιστα γεγονός, ότι σε πολλές περιπτώσεις η βία των σωμάτων ασφαλείας οδηγεί σε αντιβία. Έχοντας αυτά κατά νου, τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι τα περιστατικά βίας και παραβατικής συμπεριφοράς δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή, αλλά με την επένδυση στην πρόληψη.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/3/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.