Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Η 8η του Μάρτη καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια μέρα αποτίμησης φόρου τιμής στους κοινωνικούς αγώνες του γυναικείου κινήματος για ισοτιμία και ισότητα.

Τα μηνύματα και τα αιτήματα των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης που ξεσηκώθηκαν την 8η  του Μάρτη το 1857 για να διεκδικήσουν τα εργασιακά και πολιτικά τους δικαιώματα, παραμένουν μέχρι σήμερα επίκαιρα.

Στη χώρα μας, οι κυβερνητικές πολιτικές εξυπηρετώντας το κεφάλαιο, φέρνουν τη γυναίκα στη θέση να βιώνει ακόμη περισσότερο την ανισότητα, την καταπίεση, τις διακρίσεις, τη βία, την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο τερματισμός της λειτουργίας μιας σειράς από δομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, η άρνηση για μεταρρύθμιση και αύξηση του επιδόματος και άδειας μητρότητας, η απουσία ουσιαστικής στήριξης στις γυναίκες σε θύματα βίας, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η επέκταση των ωραρίων εργασίας, συνθέτουν την καθημερινότητα της Κύπριας γυναίκας.

Η άρχουσα τάξη, επιχειρεί με κάθε τρόπο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να χάσει το πολιτικό και ταξικό της στίγμα, μέσα από την εμπορευματοποίηση της μέρας. Η 8η του Μάρτη δεν είναι μέρα για ακριβά δώρα στις γυναίκες. Είναι μέρα-υπενθύμιση, για τον αγώνα που οφείλουμε να δώσουμε για ισοτιμία και ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες!

Ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων, δεν πρέπει να μεταφράζεται ως αγώνας των γυναικών ενάντια στους άντρες. Είναι αγώνας ενάντια στο σύστημα που βασίζεται στην ανισότητα, την εκμετάλλευση, τις αντεργατικές πολιτικές που συνθλίβουν διπλά τις γυναίκες, ενάντια στο σύστημα που συντηρεί και αναπαράγει την πατριαρχία.

Η ΕΔΟΝ τιμά, όπως κάθε χρόνο τη γυναίκα και βλέπει τη μέρα αυτή ως ευκαιρία περισυλλογής, σκέψης και αναδρομής στους διαχρονικούς αγώνες του γυναικείου κινήματος. Η βελτίωση της θέσης της γυναίκας και η ισοτιμία των φύλων αποτελούν προτεραιότητα για εμάς.

Με την ευκαιρία αυτή, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη. Οι οπισθοδρομικές και συντηρητικές αντιλήψεις από πλευράς κυβέρνησης, αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την ελλειμματική και προβληματική πολιτική στα θέματα ισοτιμίας των φύλων και του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία.

Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των γυναικών και μαζί με το προοδευτικό γυναικείο κίνημα θα συνεχίσουμε την πάλη για την κοινωνία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, ώστε να διασφαλιστούν στην πράξη η κοινωνική ισότητα και η ισοτιμία των φύλων.

Γραφείο Ισότητας και Ισοτιμίας
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

07/03/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.