Η ΕΔΟΝ για την ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού

H 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η μέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότερα παιδιά να γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού. Το φαινόμενο έχει ως θύματα συνήθως, παιδιά που έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ή προέρχονται από υποβαθμισμένο κοινωνικό περιβάλλον.

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα και έχει τη ρίζα του στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που προωθεί τον ατομικισμό, την απάθεια και τον φιλοτομαρισμό. Δυστυχώς τέτοιες συμπεριφορές ενισχύονται και από το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο προωθεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών και τη βαθμοθηρία. Ένα κοινωνικό πρόβλημα όπως τον σχολικό εκφοβισμό, χρειάζεται την εμπλοκή ολόκληρης της κοινωνίας για να αντιμετωπιστεί.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι πρέπει γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, όχι μόνο για την εξάλειψη του εκφοβισμού, αλλά και κάθε μορφής βίας και παραβατικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχουν υποδομές στήριξης των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού και να ληφθούν μέτρα προληπτικού και διαπαιδαγωγητικού χαρακτήρα, αντί των πειθαρχικών μέτρων απέναντι στους εκφοβιστές. Η απουσία εκπαιδευτικών ψυχολόγων και υποδομών στήριξης στα σχολεία, πολλές φορές ενισχύουν το πρόβλημα καθώς η πλειοψηφία των παιδιών, θυμάτων σχολικού εκφοβισμού, ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν για αυτά που βιώνουν.

Στόχος μας είναι η κοινωνία, αλλά και το σχολείο, να αποκτήσουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα να χαρακτηρίζεται από σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα των παιδιών, να αναπτύσσει την κριτική σκέψη και να παρέχει ολόπλευρη μόρφωση.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

05/03/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.