Η ΕΔΟΝ για τη παγκόσμια Ημέρα Ερυθράς Χειρός

Η 12η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από το 2002 ως «Ημέρα της Ερυθράς Χειρός» ή «Ημέρα του Κόκκινου Χεριού» στοχεύοντας στην ευρεία ενημέρωση γύρω από τα θέματα που αφορούν την εμπλοκή παιδιών σε πολεμικές συρράξεις. Στις 12 Φεβρουαρίου 2002 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις.  Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθράς Χειρός στοχεύει επίσης στην υπενθύμιση αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο αναφορικά με τα παιδιά που βρίσκονται χωρίς τη θέληση τους, σε ένοπλες ομάδες, υπηρετώντας σε μέτωπα πολέμων και συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.


Παρά το ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβής αριθμός, γίνονται αναφορές για περισσότερα από 300.000 παιδιά παγκοσμίως, τα οποία στρατεύονται χωρίς τη θέληση τους, και συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα με κάθε τρόπο, είτε ως μεταφορείς, είτε ως αγγελιοφόροι, είτε ως ανθρώπινες ασπίδες αφού θεωρούνται από τις στρατολογημένες ένοπλες ομάδες ως αναλώσιμα. Επίσης, σε αρκετές χώρες, υπό το βάρος των εμφύλιων πολέμων, η παιδικότητα δίνει τη θέση της σε παιδιά στρατιώτες που βιώνουν από νεαρή ηλικία το φρικαλέο και αδίστακτο πρόσωπο του πολέμου. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν εξαιτίας των πολέμων και σχεδόν 15 εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν ή έγιναν πρόσφυγες από τις διάφορες συρράξεις, μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Ως ΕΔΟΝ, είμαστε ταγμένοι ενάντια στους πολέμους και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μορφή της οποίας εκμετάλλευσης είναι και η συγκεκριμένη που αφορά παιδιά. Η απαίτηση να μην χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή στο βωμό του πολέμου, πρέπει να αποτελεί χρέος όλων μας, ως μέλη της ανθρώπινης φυλής. Συλλογικά οφείλουμε να  εργαστούμε για παγκόσμια ειρήνη, για διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των λαών, μακριά από κατοχικούς στρατούς, ιμπεριαλιστικούς πολέμους που θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους όσους ανθρώπους χρειαστεί, για να μπορεί να λειτουργεί η ιμπεριαλιστική μηχανή.


Ας ενημερωθούμε και να δράσουμε όλοι μαζί για να συμβάλουμε ουσιαστικά έτσι ώστε να ανατρέψουμε το σύστημα που προκαλεί αυτό το απάνθρωπο και βίαιο φαινόμενο παιδικής κακοποίησης, που σπρώχνει τα παιδιά να οπλίζονται και να σκοτώνουν άλλους ανθρώπους. Ευθύνη και καθήκον όλων είναι ο αγώνας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την ευημερία και ειρήνη των λαών, για την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό.

 
Γραφείο ΕΔΟΝόπουλων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

11/02/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.