Η ΕΔΟΝ για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

Η ΕΔΟΝ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, θέλει να εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιβουλές των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1977 με σκοπό το παλαιστινιακό πρόβλημα να αποκτήσει διεθνή ανταπόκριση. Σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια έχουν παρέλθει και η κατάσταση στην Παλαιστίνη, όχι μόνο παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα η βίαιη και εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει το Ισραήλ συνεχίζει να αιματοκυλά τον παλαιστινιακό λαό όλο και περισσότερο. Το Ισραήλ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απομακρύνει την πιθανότητα επίτευξης λύσης. Ο παλαιστινιακός λαός γίνεται καθημερινά μάρτυρας, ίσως, της πιο μακροχρόνιας αδιάκοπης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της σύγχρονης ιστορίας. Οι αμέτρητοι πολιτικοί κρατούμενοι, ο εποικισμός, ο αποκλεισμός της Γάζας, η βία και η καταστολή από τον ισραηλινό στρατό, ο διαχωρισμός του λαού με τα τείχη που θυμίζουν εποχές «apartheid», καθώς και οι παράνομοι διωγμοί παλαιστινίων από τα ίδια τους τα σπίτια, δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται αποδεχτά από την διεθνή κοινότητα, όσο κι αν επιμένουν οι ΗΠΑ με δηλώσεις τους να μετατρέπουν το θύμα σε θύτη.

Ο κυπριακός λαός, ως θύμα εισβολής και κατοχής που αγωνίζεται εδώ και 45 χρόνια για να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και να επιτύχει την πολυπόθητη λευτεριά και επανένωση,  γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ιμπεριαλισμός. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του Ισραήλ, αλλά και τα όποια σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, που στόχο έχουν να ελέγξουν την περιοχή, προς εξυπηρέτηση των δικών τους ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Την ίδια ώρα καλούμε τους λαούς της περιοχής και ειδικότερα τους νέους να σταθούν εμπόδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Επίσης, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει καθοριστικά για μια ειρηνευτική διαδικασία που να έχει σαν στόχο τη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος στη βάση δύο κρατών. Μια λύση η οποία να στηρίζεται στην εφαρμογή των ψηφισμάτων 242, 338, 194, και 425 του ΟΗΕ, τα οποία προνοούν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλα τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, τα υψώματα Γκολάν και τα υπόλοιπα Αραβικά εδάφη που τελούν υπό κατοχή από το 1967, στην αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, περνά μέσα από την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Κύπρου και ο μόνος δρόμος για να οικοδομηθεί ένα ειρηνικό μέλλον, είναι ο ασταμάτητος αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Ως ΕΔΟΝ, δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να επικρατήσει η ειρήνη σε όλο τον κόσμο!

Γραφείο Διεθνών Σχέσεων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

29/11/2019
 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.