Δηλώσεις Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστου Χριστόφια, στη διάσκεψη τύπου με θέμα «Οι Γενικές Κατευθύνσεις του Προγραμματισμού Δράσης 2019-20 μετά από τη Σύνοδο του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ»

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 συνήλθε η 5η Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, με θέμα: «Προγραμματισμός Δράσης για τη χρονιά 2019-2020». Μετά από συζήτηση για τους πολιτικούς και οργανωτικούς στόχους της Οργάνωσης για τη φετινή χρονιά, η Σύνοδος του Κ.Σ της ΕΔΟΝ κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί ο ιμπεριαλισμός, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στο όνομα δήθεν πάταξης της τρομοκρατίας, η κυριαρχία και η ασυδοσία των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους, η ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων λόγω της κρίσης, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θέτουν ακόμη πιο επιτακτικά μπροστά μας την ανάγκη να επιτείνουμε την αντιιμπεριαλιστική μας πάλη και αλληλεγγύη.

Η Ε.Ε πρωτοστατεί στην περαιτέρω θεσμοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού, την ίδια στιγμή που εν μέσω αντιθέσεων και συμμαχιών, ηγετικά κράτη της Ε.Ε διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην επιβολή των πολιτικών λιτότητας. Η κατατρομοκράτηση των λαών συνεχίζεται μέσα από την ανοχή και τη στήριξη ακροδεξιών και νεοφασιστικών δυνάμεων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις μεθοδεύσεις εντός και εκτός Κύπρου για ένταξη μας στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και στο ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί και αυτή τη χρονιά στον αγώνα ενάντια στην αντικομμουνιστική υστερία που οξύνεται.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ενότητα του διεθνούς κινήματος σε ταξική και αντιιμπεριαλιστική βάση είναι όσο ποτέ αναγκαία. Η ΕΔΟΝ οφείλει να αναπτύξει περαιτέρω τη δράση της στο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μέσα από τις δομές της ΠΟΔΝ και προασπιζόμενη το χαρακτήρα της. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, επιφορτιζόμαστε το βαρυσήμαντο και δύσκολο έργο φιλοξενίας της 20ης Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΔΝ στην Κύπρο, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τα οκτώ χρόνια που βρίσκεται η ΕΔΟΝ στην προεδρία.



Για άλλη μια χρονιά επιφορτιζόμαστε με το χρέος όπως διατηρήσουμε και εδραιώσουμε μέσα στη νεολαία την ανάγκη για υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου για απελευθέρωση και επανένωση. Για λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, τον εποικισμό και τις όποιες ξένες εξαρτήσεις. Λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Σήμερα, είναι ζωτικής σημασίας η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά, επαναβεβαιώνοντας όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του άτυπου εγγράφου για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να προσπαθήσει για λύση με σοβαρότητα και σταθερότητα στη συμφωνημένη βάση, μακριά από τις παλινδρομήσεις του ή/και τις επικίνδυνες αοριστολογίες για «νέες ιδέες» όπως τις αποκαλεί ο ίδιος ο Πρόεδρος ή για «νέα στρατηγική» όπως διατυπώνεται κυρίως από το λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο ή ακόμα και για τη λύση δύο κρατών. Παλινδρομήσεις, που βολεύουν τις τουρκικές και όποιες άλλες ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις που επιδιώκουν να μας οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης της πατρίδας μας. Οι τουρκικές προκλήσεις που είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες, βρήκαν χώρο για να αναπτυχθούν. Βρήκαν έρεισμα στην ασυνέπεια, τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες του κ. Αναστασιάδη.

Αναθερμαίνουμε με τη δράση μας στη συλλογική συνείδηση της νεολαίας τη θέληση για λύση του Κυπριακού, σε συνδυασμό με την επαναπροσεγγιστική δράση με τους συναγωνιστές μας τουρκοκύπριους, με έμφαση στους κοινούς ταξικούς αγώνες στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας.

Ως ΕΔΟΝ, θα παραμείνουμε σταθεροί πολέμιοι του εθνικισμού – σοβινισμού, του σκοταδισμού και του φασισμού και των ακροδεξιών ιδεολογημάτων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Η εικόνα στο εσωτερικό μέτωπο δεν είναι καλύτερη. Η ψευδεπίγραφη εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, δεν μπορεί να αλλάξει την κατρακύλα των κοινωνικών συνθηκών της χώρας.

Ως ΕΔΟΝ επιμένουμε ότι, οι συνέπειες της συστημικής κρίσης και τα προβλήματα από το τραπεζικό σύστημα δεν μπορούν να φορτωθούν στην πλάτη των φτωχών, των ανέργων, των χαμηλά αμειβόμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νέας γενιάς. Για την ΕΔΟΝ, η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα των νέων. Το θέμα της προστασίας των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών κεκτημένων είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ.  Βασικό πρόβλημα αποτελεί επίσης το στεγαστικό, τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τα νεαρά ζευγάρια και τους νέους γενικότερα. Γι’ αυτό το σκοπό, συμμετέχουμε δραστήρια στην Κοινωνική Συμμαχία «Στέγη για Όλους».

Στην Παιδεία, χρειάζεται εντατικοποίηση του αγώνα ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο που μπαίνουν σε εφαρμογή τη φετινή χρονιά, καθώς και όλων των αντιδραστικών κανονισμών που προωθούνται για τη συντηρητικοποίηση του σχολείου. Χρειάζεται εντατικοποίηση του αγώνα για μείωση των ενοικίων και ενίσχυση της κρατικής στεγαστικής πολιτικής για τους φοιτητές, για επανάκτηση της φοιτητικής χορηγίας και του πακέτου φοιτητικής μέριμνας στα επίπεδα του 2012 και για επίλυση των πολλών ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε κάθε χώρο σπουδών ξεχωριστά.

Η ΕΔΟΝ θα εργαστεί για την κοινή δράση όλων των δυνάμεων που δεν συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση. Θα εργαστούμε να πείσουμε, όχι με φραστικές διακηρύξεις, αλλά με έμπρακτες ενέργειες και δράσεις στηρίζοντας τον κάθε νέο και νέα. Όσο δύσκολος κι αν είναι ο αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός και εντατικός μέσα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, στα στέκια νεολαίας.

Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις νεολαίας, φορείς και οργανωμένα σύνολα για τροποποίηση των προνοιών της νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα που την καθιστούν τρομονόμο.

Η ΕΔΟΝ θα παραμείνει η πρωτοπόρα διεκδικητική δύναμη στο χώρο της νεολαίας δίνοντας με σαφήνεια το δικό μας διακριτό ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα στο νεολαιίστικο κίνημα και την κοινωνία ευρύτερα. Η προσπάθεια μας πρέπει να έχει όπως πάντοτε στο επίκεντρο της τη δική μας ταξική προσέγγιση για εξυπηρέτηση των συμφερόντων του απλού ανθρώπου και της νεολαίας, μαθητικής, φοιτητικής, εργαζόμενης και στρατεύσιμης.

Συσπειρωμένοι και συστρατευμένοι γύρω από την Οργάνωση και το Κόμμα μας και αφοσιωμένοι στα πολιτικά και οργανωτικά μας καθήκοντα μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη χρονιά με επιτυχία. Ιδιαίτερα σε μια χρονιά που τιμούμε τα 75χρονα της ΑΟΝ – ΕΔΟΝ, πρέπει να καταφέρουμε συλλογικά να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολιτικούς και οργανωτικούς μας στόχους.

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.