Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε από την UNESCO, ως Παγκόσμια ημέρα Βιβλίου. Η 23η Απριλίου ξημερώνει, για να μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα ώστε η κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά, σε μια περίοδο με τόσα πολλά ερεθίσματα, να μην ξεχνά τις αξίες που μπορεί να την εφοδιάσει ένα βιβλίο.

Προφανώς με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ήταν επόμενο ότι θα αυξάνονταν και οι τρόποι εναλλακτικής πληροφόρησης, όπως και τα ηλεκτρονικά βιβλία κάτι που ως ΕΔΟΝ δεν παραγνωρίζουμε. Παρόλα αυτά, η αίσθηση που προσφέρει ένα βιβλίο, μένει αναλλοίωτη, ιδιαίτερα όταν το συγκρίνουμε με ένα οποιοδήποτε άλλο εγχειρίδιο παροχής γνώσης.  Φυσικά, αυτό δεν συνεπάγεται ότι έχουν όλα τα βιβλία την ίδια αξία, αφού πολλά από αυτά, όπως ήταν φυσιολογικό, δημιουργήθηκαν με την ιδιότητα του να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, να σπείρουν μισαλλοδοξία και να δώσουν άλλοθι στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η γνώση μέσω των βιβλίων σε παλαιότερες εποχές μπορεί να θεωρηθεί ως κατάκτηση του ίδιου του λαού, αφού η ανθρωπότητα έζησε περιόδους κατά τις οποίες τα βιβλία ήταν μόνο για τους λίγους και τους προνομιούχους. Πέραν της ψυχαγωγίας, τα βιβλία χάρισαν και συνεχίζουν να χαρίζουν στον άνθρωπο, μόρφωση, φαντασία και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.  Είναι βασική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, η κοινωνία να διαβάζει, να μελετά, να μορφώνεται, να παίρνει τα εφόδια που θα τον ενισχύσουν απέναντι στην άνοδο του φασισμού και της μισαλλοδοξίας, να πάρει τα εφόδια για να μην γίνεται έρμαιο της υποκουλτούρας του καπιταλισμού που αποπροσανατολίζει από τα αδιέξοδα του συστήματος που οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι τα βιβλία από μόνα τους δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο Ένγκελς: «Ένα γραμμάριο δράσης, ισούται με ένα τόνο θεωρίας». Μπορούν όμως να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξύψωση του πνεύματος του ανθρώπου, ένα ευχάριστο και ποιοτικό μέσο ψυχαγωγίας, αλλά και ένα σταθερό σύμμαχο των καταπιεσμένων του κόσμου για απαλλαγή από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας.


Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

22/4/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.