Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Παγκόσμια ημέρα Υγείας η 7η Απριλίου και διαχρονικό αίτημα μας ως νεολαία, είναι το δικαίωμα όλων στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Η Υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι προνόμιο των λίγων.

Η Υγεία σήμερα στην κοινωνία μας αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, ως «αριθμοί», με τεράστιες οικονομικές αποκοπές στον τομέα αυτό, με μείωση των αναλώσιμων στα νοσοκομεία γιατί θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες με «λιγότερα», με αποκοπές στα εργασιακά δικαιώματα των επαγγελματιών υγείας και πολλές φορές με συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία χωρίς πληρωμή. Παρατηρούμε τη μέγιστη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα την ελάχιστη εξασφάλιση των αναγκών των ασθενών.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού στα έξι χρόνια διακυβέρνησης της έχει καταγράψει θλιβερά ρεκόρ στον τομέα της υγείας .Ποτέ προηγουμένως η κυπριακή κοινωνία δεν θυμάται τα δημόσια νοσηλευτήρια σε τέτοια χάλια.

Ο δημόσιος τομέας υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως την υποστελέχωση, επαγγελματική εξουθένωση ιατρών και νοσηλευτών και φυγή τους προς τον ιδιωτικό τομέα ,  την υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και υπερφόρτωση υποδομών και κλινικών, τις μεγάλες λίστες αναμονής, την έλλειψη αναλωσίμων και βασικών ιατρικών εργαλείων,  τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων εξαιτίας των κυβερνητικών περικοπών και παλαίωση υποδομών, η διοικητική δυσλειτουργία και απουσία ακόμη βασικών διαδικασιών, πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών. Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία ανέρχονται στο 2.6% του ΑΕΠ με μέσο όρο το 7% στην ΕΕ.

Οι κυβερνώντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η υγεία και η πρόσβαση σε αυτή, δεν είναι προνόμιο για λίγους, αλλά δικαίωμα για όλους.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης γιατί τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ, βρίσκονται σε κακά χάλια εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει για την δημόσια υγεία. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη προώθηση και εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε πως όλοι έχουν δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη και στην ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Η Υγεία είναι ο πιο ευαίσθητος τομέας των κοινωνικών αγαθών και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Χωρίς αποκοπές, εκπτώσεις και μειώσεις, στο όνομα αντιμετώπισης της κρίσης του καπιταλισμού. Θεωρούμε, επίσης ότι  η κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει ακεραία την ευθύνη για τα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των δικών τους πολιτικών και χειρισμών για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

 

Γραφείο Περιβάλλοντος και Υγείας
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

06/04/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.