Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο διαδραματίζει σήμερα σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, καθώς ευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας αφού έχουμε άμεση ενημέρωση, παίρνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα  χρήσιμες πληροφορίες, μελετούμε έρευνες κλπ.

Από την άλλη, η χρήση του διαδικτύου ελλοχεύει και πολλούς κινδύνους. Η βασικότερη χρήση του διαδικτύου είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες. Οποιαδήποτε πληροφορία αναζητήσεις είναι εύκολα προσβάσιμη στο διαδίκτυο. Είναι δηλαδή πολύ εύκολο οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο να εκτεθούν στα λεγόμενα «fake news», στα «clickbaits» κλπ. Επιπλέον η ανάπτυξη του διαδικτύου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελλοχεύουν και τον κίνδυνο άντλησης προσωπικών δεδομένων από αγνώστους, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες. Δυστυχώς είναι γεγονός ότι, το διαδίκτυο αξιοποιείται πρωτίστως από την άρχουσα τάξη για να χειραγωγείται η νεολαία και ευρύτερα οι λαοί. Πρόσφατο είναι εξάλλου και το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica που επεξεργάστηκε τα στοιχεία 50 εκ. χρηστών του Facebook εν αγνοία τους.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι το διαδίκτυο πρέπει να προσφέρει στις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων και ιδιαίτερα στην επιστημονική πρόοδο. Το θέμα είναι, στην υπηρεσία ποιου βρίσκεται το διαδίκτυο και ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετεί, των εργαζομένων και της νεολαίας ή των επιχειρηματικών ομίλων και των ιδιωτικών κερδών. Με αυτόν τον τρόπο, εντάσσεται και το διαδίκτυο, όπως όλα τα υπόλοιπα επίπεδα στη σύγχρονη ζωή, στην πάλη για την ποιοτικά ανώτερη κοινωνία της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σήμερα, πρέπει να γίνουν εκείνες οι τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα, οι οποίες θα δημιουργούν κουλτούρα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, ώστε να αξιοποιείται για την εκπαίδευση και την όσο το δυνατόν έγκυρη ενημέρωση της νεολαίας και ολόκληρου του κόσμου.


Γραφείο Τύπου
ΚΣ ΕΔΟΝ

5/2/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.