Ανακοίνωση για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος

Το 2005 ο ΟΗΕ όρισε  την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής των θυμάτων του Ολοκαυτώματος για να μας θυμίζει που οδηγεί η μισαλλοδοξία και ο φασισμός. Οι Ναζί με οδηγίες του «Ηγεμόνος» προέβησαν στην «Εσχάτη Λύση», πιστεύοντας ότι έτσι θα διέγραφαν από τον κόσμο οτιδήποτε ξενικό για αυτούς, Εβραίους, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους, άτομα με αναπηρίες και άτομα με διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Η 27η Ιανουαρίου του 1945 ήταν η μέρα που ο Κόκκινος Στρατός προέλασε στην πόλη Άουσβιτς απελευθερώνοντας το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στρατόπεδο το οποίο όπως αναγράφει η ιστορία έχασαν την ζωή τους πέραν των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με μαύρα γράμματα λοιπόν η ιστορία έγραψε την προσπάθεια των Ναζί να εξαφανίσουν από τη γη όποιον ήταν διαφορετικός.

Σήμερα, 74 χρόνια μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς-Μπίρκεναου καλούμαστε να υψώσουμε ανάστημα και να καταδείξουμε τα όσα δείνα έχει επιφέρει ο ναζισμός - φασισμός στην ανθρωπότητα. Δυστυχώς, εν έτη 2019, παρατηρούμε το φασισμό να σηκώνει κεφάλι και να σπέρνει το δηλητήριου του μίσους, του  ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη νέα γενιά. Ως ΕΔΟΝ κάνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές να απομονώσουν την ότι πιο σάπιο γέννησε η ανθρωπότητα, σε χώρους εργασίας, σπουδών και σχολεία.

Ως ΕΔΟΝ καλούμε κάθε νέο και νέα να συστρατευτεί μαζί μας στον αγώνα που θα εξαλείψει μια για πάντα το φασισμό, στον αγώνα για την ποιοτικά ανώτερη κοινωνία της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.


Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

26/01/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.