Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση «Επιτεύγματα σοσιαλιστικής οικοδόμησης»

Οκτώβρη του 1917… Μήνας γραμμένος με μεγάλα κόκκινα γράμματα. Η ανθρωπότητα ολόκληρη με την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Ο σοσιαλισμός μετατρέπεται από όραμα και επιστημονική θεωρία σε πράξη. Το δέντρο της επανάστασης, θρεμμένο από το αίμα των 1000 εργατών που σφαγιάστηκαν από το εγκληματικό τσαρικό καθεστώς το 1905, φούντωσε σε ένα βράδυ. Το κόμμα των Μπολσεβίκων, υπό την καθοδήγηση του Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, ανέτρεψε σχεδόν αναίμακτα την αντιλαϊκή προσωρινή κυβέρνηση του Κερένσκι αναλαμβάνοντας την εξουσία.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν υπήρξε ως ένα συνηθισμένο ιστορικό γεγονός, αφού οι Μπολσεβίκοι απέδειξαν έμπρακτα ότι ήταν πιστοί στο σοσιαλιστικό τους πρόγραμμα, έτοιμοι για τις μεγάλες αλλαγές.  Υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), που της στοίχισε εκατόμβες νεκρών και επιδείνωσε την ήδη επιβαρημένη οικονομικοκοινωνική της κατάσταση (συμφωνίες Μπρέστ-Λιτόφσκ). Το αίτημα των αγροτών για διανομή της γης και ελεύθερη καλλιέργειά της ικανοποιήθηκε αμέσως.

Εξασφαλίστηκαν πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράρια για τους εργάτες των μεγάλων βιομηχανικών κέντρων της Σοβιετικής Ένωσης. Έγιναν σημαντικές προσπάθειες για εκβιομηχάνιση της Σοβιετικής Ένωσης, ώστε η κυρίως αγροτική, μέχρι τότε, οικονομία της, να φτάσει στα ψηλά επίπεδα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Βελτιώνεται το μέχρι τότε άθλιο βιοτικό επίπεδο του μέσου Ρώσου πολίτη. Το μορφωτικό επίπεδο του λαού, που το 1917 ήταν απίστευτα χαμηλό (ελάχιστοι γνώριζαν ανάγνωση και γραφή) εκτοξεύτηκε στα ύψη και η Σοβιετική Ένωση μετατράπηκε σε φυτώριο επιστημόνων, διανοούμενων και τεχνιτών. Οι πιο πάνω αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, αποτελούν απόδειξη της διαφορετικότητας του ιστορικού αυτού γεγονότος και κυρίως της συνεισφοράς του ανα το παγκόσμιο.

Όλα αυτά, έρχονται να αναδείξουν την ποιοτική διαφορά του σοσιαλισμού για τους εργαζόμενους οι οποίοι δέχονται σήμερα ανελέητα κτυπήματα σε υγεία, παιδεία και εργασιακά δικαιώματα. Η αντιπαραβολή των επιτευγμάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αναδεικνύει όσο ποτέ άλλοτε την επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

 

Το 56% του ρωσικού λαού (βάση δημοσκόπησης του Πανρωσικού Κέντρου μελέτης της κοινωνικής γνώμης (WCIOM), παρόλη την σκληρή προπαγάνδα, λυπάται για την απώλεια της ΕΣΣΔ. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο, ιδιαίτερα σε μια χώρα που έζησε τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού και σήμερα βιώνει την βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Το πολιτικό σύστημα στην ΕΣΣΔ, διατηρεί την υπεροχή στην συνείδηση των εργαζομένων της Ρωσίας και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης δεν διαγράφονται όση λάσπη και αν ρίξουν.

Επιτεύγματα σοσιαλιστικής οικοδόμησης

  • Δωρεάν, υποχρεωτική και καθολική παιδεία.
  • Κατά την διάρκεια της περιόδου 1917-1959 το ποσοστό εγγράμματου πληθυσμού (ηλικίες 9-50), αυξήθηκε από το 25% στο 100%.
  • Ξεκινώντας από το μηδέν, μέχρι το έτος 1987, είχε κτιστεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο προσφέρει το 25% των επιστημόνων παγκόσμια.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Ο αριθμός ιατρών, μέχρι το 1987, αυξάνεται ραγδαία, από 20000 σε 11000000.
  • Ο μέσος όρος ζωής ανέβηκε από τα 32 στα 69 έτη.
  • Οι γυναίκες έβγαιναν σε σύνταξη στα 55 και οι άντρες στα 60.
  • Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας μειώθηκε από 58.5 ώρες προεπαναστατικάσε 40 (36 για σκληρές δουλειές).
  • Λέξεις όπως άνεργοι, ζητιάνοι, αγράμματοι, ήταν άγνωστες.

Πρόκειται για ένα κόσμο στον οποίο κατά την διάρκεια εμπόλεμης περιόδου, δηλαδή στρατιωτικών επιθέσεων που πραγματοποιησαν ιμπεριαλιστικές χώρες για να σταματήσουν την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, τέθηκε υπό συζήτηση η αναπροσαρμογή δαπανών από τον στόλο προς την παιδεία. Σήμερα, σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό η παιδεία από δικαίωμα, μετατρέπεται σε προνόμια για λίγους και εκλεκτούς. Όπως ακριβώς ισχύει στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Η πραγματοποίηση της Επανάστασης επηρέασε καθοριστικά και την μετέπειτα παγκόσμια ιστορία. Το μήνυμα της Επανάστασης και του σοσιαλισμού ταξίδεψε και ξεσήκωσε την εργατική τάξη ανά το παγκόσμιο. Η επιρροή της ΕΣΣΔ στα λαϊκά στρώματα άλλων χωρών, είχε ως αποτέλεσμα  την κατάρρευση του αποικιοκρατικού συστήματος ενώ μέγιστο παράδειγμα της συνεισφορά της ΕΣΣΔ ανά το παγκόσμιο, ήταν η καθοριστική συμβολή της ως προς την ήττα του χιτλεροφασισμού, με τη θυσία 20 και πλέον εκατομμυρίων Σοβιετικών.

Σήμερα, κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού που έχει ζήσει η ανθρωπότητα, η αντικομμουνιστική υστερία εντείνεται και αυτό για να μπορεί ο καπιταλισμός ανενόχλητος να ληστεύει τους λαούς εις το όνομα του δημοσιονομικου χρέους και της αποφυγής της χρεοκοπίας. Σ’ αυτό τον κόσμο που μας πλασάρουν ως ιδανικό, είναι σε αυτόν που εκατομμύρια άνθρωποι ανα το παγκόσμιο, χάνουν τη ζωή τους απο την πείνα και την εξαθλίωση. Σε αυτό το σάπιο και απάνθρωπο σύστημα που μας πλασάρουν ως το  μόνο που ο άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος, είναι σε αυτό που οι άνθρωποι έχουν χάσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες.

Στη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία, η ανάγκη για οικοδόμηση μιας άλλης ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός.

 

Πέτρος Χατζηκωστής

Τ.Ο. Αμερικάνικης Ακαδημίας Λάρνακας

Παυλίνα Σαλουστή

Τ.Ο. Λυκείου Λιβαδιών

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.