Του Μάριου Γεωργίου
Μέλος Κ. Σ. ΕΔΟΝ
Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Αμμοχώστου
Ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού κινήματος το οποίο επεδίωξε και έχει καταφέρει με επιτυχία να αναπτύξει σ’ αυτά τα 70 χρόνια η Οργάνωση της Αριστεράς, η ΑΟΝ-ΕΔΟΝ. Ένα κίνημα το οποίο είναι εκ γενετής πεφωτισμένο με τις αρχές, τα ιδανικά και τις πανανθρώπινες αξίες τις οποίες πρεσβεύει μια οργάνωση νεολαίας η οποία καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του Μαρξισμού – Λενινισμού.
Η ΕΔΟΝ μέσα από την ιστορική της πορεία στήριξε τους ανθρώπους του λαϊκού πολιτισμού, δίνοντας τους βήμα έκφρασης, μέσα από την τεράστια πολιτιστική της δράση σε ολόκληρη τη χώρα.
Αρχικά η ΑΟΝ κατά την περίοδο δράσης της, οργάνωσε πολλά χορευτικά, μουσικά και θεατρικά σχήματα τα οποία ήταν βασισμένα στο λαϊκό πολιτισμό. Μέσα από φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις και με τη συμετοχή των σχημάτων αυτών που δραστηριοποιούνταν κατά κύριο λόγο στους συλλόγους του Λαϊκού Κινήματος, οι νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν μετέδιδαν τα μηνύματα της ειρήνης και της πάλης έναντια στο κατεστημένο.
Η ΕΔΟΝ ως συνέχεια της ΑΟΝ, με αφετηρία το 1959 το έτος ίδρυσης της, ανέλαβε την θεμελιώδη υποχρέωση της διατήρησης και περαιτέρω προώθησης του λαϊκού πολιτισμού.
Στα πρώτα χρόνια δράσης της, η Οργάνωση δίνει έμφαση στην προώθηση του λαϊκού πολιτισμού στην πόλη και στην ύπαιθρο. Επίσης, το διεθνώς ανεπτυγμένο σοσιαλιστικό κίνημα της εποχής έδωσε την ευκαιρία στους νεολαίους οι οποίοι ασχολούνταν με την παράδοση, να συμμετέχουν σε απόστολές εκτός της χώρας, να γνωρίσουν κομμάτια από τον πολιτισμό των άλλων χωρών, αλλά και να προβάλουν τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά.
Στις μέρες μας, σε μια εποχή που οι τυχοδιωκτικές καπιταλιστικές δυνάμεις προελαύνουν καταρρακώνοντας τα κοινωνικά στρώματα, δεν μπορεί να μείνει άθικτος ο πολιτισμός και κατ’ επέκταση ο λαϊκός πολιτισμός. Η ΕΔΟΝ, εντάσσει και προωθεί μέσα από τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις και τα τοπικά φεστιβάλ, τόσο σχήματα που πηγάζουν από ολόκληρο το φάσμα του ΕΔΟΝίτικου οικοδομήματος και ασχολούνται με την λαϊκή παράδοση, αλλά και Λαϊκούς Πολιτιστικούς Ομίλους από διάφορες περιοχές της Κύπρου.
Βέβαια, το αποκορύφωμα της έκφρασης της άρρηκτης στήριξης της ΕΔΟΝ στα λαϊκά δρώμενα αποτελούσε και αποτελεί το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Το Φεστιβάλ είναι ένα πολυπολιτισμικό συναπάντημα, στο οποίο ύψιστη σημασία και εξέχουσα θέση κατέχει και η Κυπριακή Λαϊκή Παράδοση.
Η Λαϊκή Ταβέρνα του Φεστιβάλ, η οποία φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμο, έχει δώσει και δίνει, χώρο έκφρασης σε δεκάδες κύπριους καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, οι οποίοι ασχολούνται με τη λαϊκή μας παράδοση. Την ίδια στιγμή, χρόνια τώρα, μέσω της Γωνιάς Λαϊκής Παράδοσης, παραχωρεί χώρο σε κύπριους τεχνίτες και παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για ορισμένους από τους καλλιτέχνες που πέρασαν από το Φεστιβάλ η ΕΔΟΝ υπήρξε το όχημα, ώστε να προχωρήσουν και να καταξιωθούν στο χώρο της μουσικής, της γλυπτικής, του χορού και του θεάτρου.
Η παρακαταθήκη του Λαϊκού Πολιτισμού, αποτελεί το προϊόν μιας μακράς ιστορίας η οποία παρήγαγε πολιτισμό, μέσα από τα προβλήματα, το μεροκάματο, τις ανησυχίες, την καθημερινότητα του αγρότη, του εργάτη, και γενικότερα είναι η απόρροια της βιοπάλης του κυπριακού λαού.
Στα 70 χρόνια ιστορίας της, η ΑΟΝ-ΕΔΟΝ εμφαντικά στήριξε και στηρίζει τους ανθρώπους του Λαϊκού πολιτισμού και διεκδικεί μαζί τους τη δυνατότητα να έχουν βήμα και χώρο έκφρασης. Αντιστέκεται σθεναρά ενάντια στα μέσα τα οποία προωθούν την υποκουλτούρα, την ισοπέδωση των αξιών και των ιδανικών τα οποία αποσκοπούν στον κατακερματισμό της ανθρώπινης συνείδησης και αντίληψης. Λέει «όχι» σε ότιδήποτε πάει κόντρα στα όνειρα της νεολαίας και του κυπριακού λαού και με φάρο την ιδεολογία και την ιστορία της, η ΕΔΟΝ προωθεί τον πολιτισμό και παλεύει για τη διατήρηση και την ποιοτική ανάπτυξη του.