Συνέντευξη με τον Γ.Γ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Πάμπη Κυρίτση μετά την σύνοδο του Προεδρικού Συμβουλίου της στην Κύπρο.
Ο στόχος της ΠΣΟ είναι να ενώνει τους εργαζόμενους σε ένα μέτωπο ανατροπής
Από το ιστορικό 18ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας που διεξάχθηκε τον Μάιο του 2022, έχεις την τιμή να εκλεγείς ως Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας. Τι σημαίνει για το λαϊκό και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Κύπρο αλλά και εσένα προσωπικά η άνευ – ανθυποψηφίου εκλογή στην ηγεσία μιας τόσο μεγάλης και ιστορικής παγκόσμιας Ομοσπονδίας;
Θεωρώ ότι είναι μεγάλη τιμή, τόσο για μένα προσωπικά όσο και για την ΠΕΟ αυτή η εμπιστοσύνη.
Η ΠΣΟ, αυτή τη στιγμή ενώνει συνδικάτα από 133 χώρες των 5 ηπείρων τα οποία έχουν πάνω από 105 εκατομμύρια εργαζόμενους στις γραμμές τους. Έχει 7 περιφερειακά γραφεία σε όλες τις ηπείρους και 5 υπό – περιφερειακά. Επίσης, είναι συνδεδεμένες με την ΠΣΟ 11 Διεθνείς Κλαδικές Οργανώσεις.
Κατά συνέπεια, αντιλαμβάνεστε ότι, το να ανατεθεί ομόφωνα σε μένα να αναλάβω αυτό το πόστο είναι μια εξέλιξη που αντανακλά το κύρος και την εκτίμηση που έχει κερδίσει η ΠΕΟ όλα αυτά τα χρόνια μέσα στους κόλπους του Παγκόσμιου, ταξικά προσανατολισμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος, παρά το μικρό μέγεθος της χώρας μας.
Στις 3-4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η ετήσια σύνοδος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ, η πρώτη σύνοδος μετά το 18ο Συνέδριο. Ποια είναι η σημασία αυτής της συνόδου; Πώς αποτιμάται και ποιο μήνυμα βγαίνει από αυτή για τα μέλη της ΠΣΟ και την παγκόσμια εργατική τάξη συνολικά;
Η σύνοδος αυτή του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ, ήταν η τακτική ετήσια σύνοδος και είχε στην ατζέντα την αξιολόγηση της γενικότερης δράσης της Ομοσπονδίας για το 2022, περιλαμβανομένου και του 18ου Συνεδρίου, καθώς και την έγκριση του προγράμματος δράσης της ΠΣΟ για το 2023.
Η σύνοδος κύλησε μέσα σε ένα κλίμα συσπείρωσης, αποφασιστικότητας και έκδηλου ενθουσιασμού για την σημερινή παρουσία και τις προοπτικές της ΠΣΟ σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Είναι φανερό ότι, ο κόσμος ολόκληρος τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα μετά την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και την σκληρή ενεργειακή φτώχεια που έχει επιβληθεί στους λαούς, συγκλονίζεται από πρωτόγνωρες και μαχητικές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται και απαιτούν μέτρα και πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολλών και όχι στα συμφέροντα και απαιτήσεις των λίγων και ισχυρών. Πολιτικές που να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και όχι να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.
Το μήνυμα που έφυγε από το Προεδρικό Συμβούλιο προς όλες τις γωνιές του κόσμου, είναι ότι το ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργαζομένων που αντιστέκονται, που αρνούνται να φορτωθούν τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών. Ότι ο μόνος αξιοπρεπής δρόμος για αντίσταση στην επίθεση που δέχονται τα πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα είναι οι αγώνες των εργαζομένων και η διεκδίκηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ παντού όπου γίνονται αγώνες και κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι, βρίσκονται ενεργά στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων.
Μπορείτε να μας πείτε επιγραμματικά κάποιες από τις σημαντικότερες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιήσει η ΠΣΟ το επόμενο διάστημα με βάση το ομόφωνα υιοθετημένο σχέδιο δράσης της;
Ο Απρίλης θα είναι μήνας που θα αφιερωθεί στην αλληλεγγύη με το λαό και τα συνδικάτα της Παλαιστίνης. Με την ευκαιρία της 31ης του Μάρτη που είναι για τους Παλαιστίνιους η μέρα της Γης τους, θα ξεκινήσει μια παγκόσμια καμπάνια δράσεων που θα κορυφωθεί με εκδηλώσεις μέσα στην Παλαιστίνη στην παρουσία μεγάλης διεθνούς αντιπροσωπείας της ΠΣΟ.
Ο Μάης είναι ο μήνας της Πρωτομαγιάς με τις κινητοποιήσεις σ’ όλο τον κόσμο, ο μήνας αλληλεγγύης και διεθνισμού. Τον Μάη έχουμε επίσης αποφασίσει την οργάνωση μιας παγκόσμιας εβδομάδας δράσης ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Ο Ιούνης θα είναι ο μήνας του Συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και εκεί η ΠΣΟ θα έχει παρουσία με διάφορες δράσεις, πρωτοβουλίες και τοποθετήσεις.
Δράσεις θα αναπτυχθούν και περιφερειακά και τοπικά τόσο στον τομέα της διεκδίκησης και της οργάνωσης όσο και στον τομέα της συνδικαλιστικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει πολλή, ουσιαστική και ενδιαφέρουσα δουλειά μπροστά μας.
Ποιοι είναι οι συνολικότεροι μακροπρόθεσμοι στόχοι για το ρόλο και την παρέμβαση της ΠΣΟ;
Η ΠΣΟ συντονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται τα δικαιώματα τους, αλλά και ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αναπτύσσει δράσεις που ενισχύουν την αλληλεγγύη, τον διεθνισμό και την οικουμενικότητα της ταξικής πάλης.
Η ανταλλαγή εμπειριών είναι επίσης ένας από τους ρόλους του παγκόσμιου συνδικαλιστικού φορέα. Η διάχυση πληροφόρησης και ανταλλαγής πείρας βοηθά τον κάθε ένα να ενισχύει και τον αγώνα που κάνει στη χώρα του.
Ο στόχος της ΠΣΟ, είναι να ενώνει τους εργαζόμενους σε ένα μέτωπο ανατροπής των σημερινών αρνητικών συσχετισμών και κατάκτησης μιας άλλης πορείας με προοδευτικό πρόσημο στις εξελίξεις στον κόσμο. Ενότητα και συσπείρωση της εργατικής τάξης γύρω από τους δικούς της ταξικούς στόχους. Όχι γύρω από πολιτικές που την παγιδεύουν και την καθιστούν μέρος της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Ούτε ασφαλώς ενότητα με κίτρινα συνδικάτα που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται γιατί τα στηρίζουν οι εργοδότες σε αυτό τον δρόμο.
Η πρόσφατη σύλληψη του πρώην Γ.Γ. των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Γ.Γ. της ITUC Victor Visentini για συμμετοχή του στο σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς για να καλυφθούν τα εγκλήματα ενάντια σε χιλιάδες ανυπεράσπιστους εργαζόμενους στο Quatar κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Mundial, επαναβεβαιώνει τη σημασία να αναδεικνύουμε συνεχώς την σχέση ανάμεσα στη διαφθορά και τα ασπόνδυλα και παραδομένα συνδικάτα και να εργαζόμαστε για συνδικάτα μαζικά και δημοκρατικά, μακριά από γραφειοκρατία, καριερισμό και διαφθορά.
Ως ΠΣΟ, είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα από τους αγώνες που αναπτύσσονται, μέσα από την όξυνση των αντιθέσεων και μέσα από τη δική μας ιδεολογική και πολιτική ανάλυση και παρέμβαση, το μέτωπο των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό θα διευρύνεται και θα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.
Συνέντευξη και επιμέλεια Πέτρος Πέτρου
Μέλος Συντακτικής «ν»