Στις 25 Αυγούστου 2019, οι Αμμοχωστιανοί κλήθηκαν να επιλέξουν τον νέο Δήμαρχο Αμμοχώστου, μετά τον ξαφνικό θάνατο του Αλέξη Γαλανού. Από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου εξελέγη ο Σίμος Ιωάννου. Ο νέος Δήμαρχος, ιατρός στο επάγγελμα, έχοντας ανέκαθεν ενεργή δράση στα δρώμενα της Αμμοχώστου και με τις πολύ προοδευτικές του θέσεις, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμμοχωστιανών, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο τόσο για το κυπριακό όσο και για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ν», μιλά για την εκλογή του, για τα επόμενα του βήματα αλλά και για το κυπριακό
.
«Ν»: Με ποσοστό 48,94% καταφέρατε να κερδίσετε τις ψήφους και την εμπιστοσύνη των Αμμοχωστιανών. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι σας επέλεξαν οι συμπολίτες σας και ποιο μήνυμα θέλετε να τους μεταφέρετε;
Σίγουρα έχω πάρει ψήφους από όλους τους πολιτικούς χώρους, διότι για εμάς τους Βαρωσιώτες, ο αγώνας για επιστροφή στη "βασιλεύουσα" είναι τρόπος ζωής. Πιστεύω ότι κατά πρώτο λόγο μέτρησε η εμπειρία μου για 26 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου, ως υπεύθυνος της επιτροπής νεολαίας και αθλητισμού, ως επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και για πέντε χρόνια ως αντιδήμαρχος. Κοντά και στους προηγούμενους 4 δημάρχους έχω αποκτήσει αρκετές εμπειρίες και πήρα ότι καλύτερο είχαν. Ελπίζω να τις αξιοποιήσω πλήρως. Η επαφή μού στα αθλητικά δρώμενα της πόλης μας τα τελευταία τριάντα χρόνια, σαν ιατρός της Νέας Σαλαμίνας και εμπλεκόμενος στα διοικητικά ή του ποδοσφαιρικού τμήματος ή του πετοσφαιρικού σίγουρα επηρέασε θετικά. Για αρκετά χρόνια πρόσφερα τις υπηρεσίες μου ως Πρόεδρος στις Λαϊκές Οργανώσεις του Προσφυγικού συνοικισμού της Καρμιώτισσας, χωρίς μετά να σταματήσει η επαφή μου με τους ανθρώπους εκεί του συνοικισμού. Και τέλος πιστεύω η εκτίμηση των εκατοντάδων ασθενών μου, που η σχέση μας ήταν και είναι πάντα σχέση αλληλοκατανόησης και φιλίας.
«Ν»: Με την εκλογή σας ως ο νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου, ποια είναι η προτεραιότητα σας και ποια είναι τα επόμενα σας βήματα;
Πρώτο και κύριο μέλημα μας, είναι η αποτροπή των άνομων σχεδίων της Τουρκίας και των εδώ εγκάθετων της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Η κατοχική δύναμη και η ψευδοκυβέρνηση πρέπει να σεβαστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Έχουμε αρχίσει επαφές σε πολιτικό επίπεδο, έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίκεινται επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του Σ. Α των Ηνωμένων Εθνών, με τους Πρέσβεις της ΕΕ στην Κύπρο, με αρχηγούς κομμάτων. Στις 14/10/19 θα μεταβεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για επαφές με ανώτατα στελέχη των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.
Έχουμε υπόσχεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο. Έχουν γίνει συναντήσεις με φορείς της πόλης μας και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες συναντήσεις.
Προγραμματίζουμε την σύσταση ομάδας υποστήριξης της δράσης και πρωτοβουλιών του Δήμου και του Δημάρχου, αποτελούμενη από Αμμοχωστιανούς διακεκριμένους νομικούς και διπλωμάτες. Στον τομέα του πολιτισμού προχωρούμε σε δημιουργία Ομάδας πολιτισμού από Βαρωσιώτες που είναι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.
«Ν»: Από ότι φαίνεται οι απειλές της Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι σοβαρές. Ποια είναι η θέση σας, σε τι μέτρα θεωρείτε πως πρέπει να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν τα σχέδια της Τουρκίας; Θεωρείτε πως μια τυχόν προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη θα είχε αποτελέσματα;
Δυστυχώς μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν - Μοντανά οι προσπάθειες και οι απειλές της Τουρκίας, για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, έχει ενταθεί . Οι συνεχείς επισκέψεις υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη, με αποκορύφωμα την ξενάγηση των δημοσιογράφων στους έρημους δρόμους του Βαρωσιού, είναι μια άνευ προηγουμένων πρόκληση στους νόμιμους κατοίκους του Βαρωσιού. Μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλούν στους συμπολίτες μας.
Η ωμή παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 769 του Σ.Α των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τεθούν με έντονο τρόπο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Η.Ε. Πρέπει να ζητηθεί η στήριξη των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο και να καταδικαστούν οι ενέργειες της Τουρκίας.
Κατά τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Σ. Α στην Νέα Υόρκη πρέπει να τεθεί επιτακτικά το θέμα της παραβίασης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για την Αμμόχωστο και να ζητηθεί η εξάσκηση πιέσεων στην Κυβέρνηση Ερντογάν.
Τώρα, σε ότι αφορά την προσφυγή στο Σ. Α των Ηνωμένων Εθνών, είναι θέμα της κυβέρνησης πως θα ενεργήσει και τι θα ζητηθεί από το Σ. Α. Σε περίπτωση όμως αποτυχίας των συνομιλιών που όλοι απευχόμαστε, η προσφυγή είναι αναγκαία.
«Ν»: Έχετε στα σχέδια σας την διοργάνωση εκδηλώσεων με επαναπροσεγγιστικό χαρακτήρα; Αν όχι πως θα σας φαινόταν αυτό το ενδεχόμενο;
Η ειρηνική συμβίωση και η φιλία για εμάς τους προοδευτικούς Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ήταν πράξη ζωής πριν το 1974. Χρόνια μετά την εισβολή άρχισαν οι επαναπροσεγγιστικές συναντήσεις και εκδηλώσεις. Για εμένα αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να είναι ειλικρινείς και να μην έχουν καμία ιδιοτέλεια, ή από την μια πλευρά ή από την άλλη. Οι συναντήσεις και οι κοινές δραστηριότητες με Τουρκοκυπρίους που αντιστέκονται στην αφομοίωση τις κοινότητας τους από την Τουρκία, που παλεύουν για λύση και επανένωση του νησιού μας, είναι αδήριτη ανάγκη.
Είμαστε θετικοί στον προγραμματισμό εκδηλώσεων με Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας, που αφορούν τον αθλητισμό τις τέχνες, τα γράμματα την μουσική, το θέατρο. Οι θεατρικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας από ελληνοκυπριακά σχήματα πρέπει να επαναληφθούν.
Οι συναντήσεις μας με τις αρχές της Τουρκοκυπριακής συνοικίας της Αμμοχώστου, πρέπει να αναζωογονηθούν, όμως δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνον από εμάς.
Επιμέλεια:
Σοφία Λαζαρή
Μέλος Συντακτικής Επιτροπής «Ν»
*Συνέντευξη που κυκλοφόρησε στη "Ν" Οκτωβρίου