Μετανάστευση Κυπρίων νέων στο εξωτερικό
…φυγή από την καθημερινότητα αλλά όχι από την κρίση
Μετανάστευση Κυπρίων νέων στο εξωτερικό
…φυγή από την καθημερινότητα αλλά όχι από την κρίση
Το μέλλον των νέων στην Κύπρο προβλέπεται δυσοίωνο και ως μόνη διέξοδος από την ανεργία φαντάζει η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό. Αυτό καταδεικνύουν έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν μετά τις καταστροφικές αποφάσεις Eurogroup και Κυβέρνηση Αναστασιάδη στις 15 και 25 του Μάρτη. Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών, η θέση των νέων σήμερα χειροτερεύει αφού πλήττονται από την ανεργία, την φτώχεια, την υποαπασχόληση και την εκμετάλλευση της εργοδοτικής πλευράς. Η αδυναμία εξασφάλισης των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην δουλειά με δικαιώματα και στην στέγη, οδηγεί τους νέους εκτός Κύπρου.
Έρευνα του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων, που διεξήχθη στο διάστημα 6-13 Μαΐου με αντικείμενο την μετανάστευση μετά την απόφαση του Eurogroup, δείχνει ότι 1 στους 3 νέους προτίθεται να μεταναστεύσει. Το 28% του πιο παραγωγικού πληθυσμού (άτομα ηλικίας 18-28 ετών) της χώρας, εκφράζει την πρόθεση να μεταναστεύσει αναζητώντας την επαγγελματική αποκατάσταση σε χώρες όπως η Αγγλία, το Ντουμπάι, η Αυστραλία, η Σουηδία και η Ολλανδία.
Το ποσοστό πρόθεσης μετανάστευσης μεταξύ των ετών 22-25 αγγίζει το 34% ενώ στις ηλικίες 18-21 είναι στο 23%. Φαινομενικά λιγότερο μεν, αλλά εξαιρετικά μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για άτομα τα οποία σπουδάζουν σε σχολές ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, ένα στους 5 φοιτητές βλέπει την μετανάστευση ως την μόνη λύση στα προβλήματα του.
Αλληλένδετο με το πιο πάνω, είναι και το στοιχείο που δείχνει πως το 62% των νέων που εκφράζουν πρόθεση να μεταναστεύσουν είναι κάτοχοι πτυχίων προπτυχιακού ή/και μεταπτυχιακού επιπέδου. Ένα ποσοστό πολύ μεγάλο αναλογικό του μικρού πληθυσμού της Κύπρου.
Η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα, ενισχύει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που βιώνουν οι νέοι. Το βάθεμα της κρίσης και οι προβλέψεις έντασης της ύφεσης, οδηγεί πολλούς σε σκέψεις για μόνιμη μετανάστευση: 8 στους 10 νέους σκέφτονται το ενδεχόμενο επαγγελματικής και οικογενειακής αποκατάστασης μακριά από την πατρίδα τους.
Η μετανάστευση, μπορεί να φαντάζει ως λύση στα προβλήματα αλλά δεν είναι. Αποτελεί την σκληρή επωδό την οποία υφίστανται οι εργαζόμενοι και συνάμα μορφή πλουτισμού του μεγάλου κεφαλαίου. Στη σύγχρονη εποχή, η μετανάστευση είναι αποτέλεσμα του σταδίου που περνά ο καπιταλισμός, αυτού της παγκοσμιοποίησης της παραγωγής, των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η μετανάστευση διευκολύνεται αφού αν το δούμε όσο πιο απλά γίνεται οι πλουσιότερες χώρες αναζητούν φτηνό εργατικό δυναμικό από τις φτωχότερες χώρες με στόχο την μείωση κόστους (μισθών), την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βέβαια την αύξηση του κέρδους των καπιταλιστών.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η ΕΕ «χρυσώνει το χάπι», εκθειάζοντας την νεανική μετανάστευση ως την λύση στην «κρίση χρέους». Η πολιτική της βασίζεται στην κινητικότητα η οποία σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει συνεχής και αβέβαιη περιπλάνηση των νέων εντός των ορίων ΕΕ, εκεί και όπου έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Συνέχεια δηλαδή της πολιτικής του Μάαστριχ που προνοεί την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και προσώπων, προς εκπλήρωση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα, εκπονούν σχέδια που παρέχουν κίνητρα προς τα κράτη της ΕΕ για προώθηση της μετανάστευσης των νέων ανέργων μέσα από κοινοτικά κονδύλια. Ωθούν τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως απαλλάξουν τις επιχειρήσεις από φορολογίες ώστε να αυξηθεί όπως σημειώνουν η απασχολησιμότητα και η ανταγωνιστικότητα.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι νέοι μετανάστες μπορεί να προσδοκούν καλύτερους όρους ζωής αλλά τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο αφού και στο εξωτερικό οι νέοι θα υφίστανται τους σκληρούς όρους εργοδοσίας και τις ευέλικτες μορφές εργασίας ενώ ο ωμοί εκβιασμοί των απολύσεων θα είναι παντού οι ίδιοι.
Παρά το ότι ζούμε στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, παρά το ότι η ανεργία καλπάζει, η μετανάστευση των νέων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και παρά τις προβλέψεις για μεγαλύτερη ύφεση , εντούτοις η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη συνεχίζει πιστά να εφαρμόζει τα σχέδια της Ε.Ε και της Τρόικας κρατώντας τον κυπριακό λαό εγκλωβισμένο στις μνημονιακές κατευθύνσεις.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται και ο φαύλος κύκλος των μέτρων λιτότητας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανεργία, εξαθλίωση, φτώχεια και κατ’ επέκταση μετανάστευση στο εξωτερικό.
Δεν γυρίζουμε την πλάτη στα προβλήματα
Ο αγώνας ζωής των νέων για εξασφάλιση δουλείας και στέγης δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικός αγώνας, αλλά πρώτιστα πολιτικός. Αγώνας που θέτει τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας. Οι νέοι της Κύπρου, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν για έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, για επιστροφή της Κύπρου σε ανάπτυξη, όχι αποκλειστικά οικονομική αλλά πρωτίστως κοινωνική. Ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού. Μια τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική μπορεί να δώσει η πολιτική πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το Μνημόνιο.
Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες να συστρατευθούν μαζί μας. Να δώσουμε μαζί τον δύσκολο αγώνα για διαφύλαξη των κεκτημένων των εργαζομένων, να αποκρούσουμε τα αντιλαϊκά και αντινεανικά μέτρα που έρχονται, να σταματήσουμε την εκμετάλλευση των νέων από το μεγάλο κεφάλαιο, να κερδίσουμε κατάλληλες συνθήκες και όρους εργασίας, να δώσουμε τον αγώνα για ένα μέλλον με προοπτική, γεμάτο κίνητρα και ευκαιρίες για την νεολαία. Όλα αυτά θα γίνουν πράξη μόνο με την οργάνωση μας και τους αγώνες μας μαζί με της νεολαία της αριστεράς, την ΕΔΟΝ.
Μιχάλης Καλλής
Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ
Υπεύθυνος Τμήματος Νέων Εργαζομένων ΕΔΟΝ Λευκωσίας
Κεντρικό Συμβούλιο ΕΔΟΝ
Ανδρέα Παπακώστα 1, Καϊμακλί, 1037 Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22766459
Φαξ: 22757161
Email : [email protected]