Βρισκόμαστε σε ακόμα μια σχολική χρονιά, η οποία χρειάζεται τους μαθητές, τη νέα γενιά αυτού του τόπου στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων.
Η φετινή χρονιά γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν σκεφτεί κανείς ότι η Κύπρος συνεχίζει τον αγώνα σε μια κρίσιμη φάση για την άρση της κατοχής και τη σωτηρία της. Συνεχίζει σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κύπριακού Προβλήματος.
Η ΠΕΟΜ, η μαθητική κίνηση της Αριστεράς πιστεύει ότι οι μαθητές, το μέλλον αυτού του τόπου μπορούν να παίξουν το δικό τους ρόλο σε αυτή την διαδικασία. Άλλωστε οι μαθητές με μπροστάρη την ΠΕΟΜ, όλα αυτά τα χρόνια διαδραμάτιζαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον αντικατοχικό αγώνα του λαού μας μέσα από τις κινητοποιήσεις και τις αντικατοχικές τους εκδηλώσεις.
Η ΠΕΟΜ λοιπόν ξεκινάει μια προσπάθεια να φτάσει και στον τελευταίο μαθητή και να τον ενημερώσει για το πιο σημαντικό ζήτημα , το Κυπριακό. Η ΠΕΟΜ λοιπόν μέσα από αυτό το έντυπο έχει σαν στόχο να ενημερώσει τον μαθητόκοσμο για τις θέσεις της Αριστεράς στο Κύπριακό και το μέλλον της Πατρίδας μας.
Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής ή πρόβλημα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων;
Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα πρώτιστα εισβολής και κατοχής, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού. Αυτή είναι η διεθνής πτυχή του Κυπριακού. Η διεθνής πτυχή του Κυπριακού κορυφώθηκε με την τουρκική εισβολή του 1974. Πέρα όμως από την διεθνή πτυχή υπάρχει και η εσωτερική πτυχή. Η εσωτερική πτυχή ουσιαστικά είναι η επιδείνωση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που εδώ και χρόνια ζουν χωριστά. Ακραία, εθνικιστικά στοιχεία και από τις δύο κοινότητες καλλιέργησαν την έχθρα και την μισαλλοδοξία και προκάλεσαν συγκρούσεις στο παρελθόν, όπως οι διακοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963 – 1967. Η Διεθνής πτυχή θα επιλυθεί με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού μας, διαμέσου συνομιλιών κάτω από την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μπορούν να επιλυθούν μέσα από την επαναπροσέγγιση.
Γιατί θέλουμε λύση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας;
Εμείς, όπως και κάθε πατριωτική δύναμη δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση και το ξεπούλημα της μισής Κύπρου στην Τουρκία. Με την πάροδο του χρόνου και τη μη λύση του Κυπριακού, υπάρχει ο κίνδυνος της οριστικοποίησης της διχοτόμησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, σταδιακά τα σύνορα της Τουρκίας θα μεταφερθούν στα κατεχόμενα εδάφη μας, θα συνεχιστεί ο εποικισμός και οι πρόσφυγες δεν θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στις περιουσίες τους. Σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι δεν θα ζουν σε συνθήκες ασφάλειας.
Ποια είναι η σημασία της επαναπροσέγγισης;
Για εμάς η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων έχει πρώτιστα αντικατοχικό χαρακτήρα. Η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στρέφεται ενάντια στην κατοχή διότι δυναμιτίζει τα θεμέλια της διχοτόμησης και καταρρίπτει το επιχείρημα αυτών που ισχυρίζονται ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του αντικατοχικού περιεχομένου της επαναπροσέγγισης ουσιαστικά βάζουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης.
Πως θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, ποια είναι η καλύτερη μορφή λύσης;
Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας Κύπρου ανεξάρτητης, κυρίαρχης, εδαφικά ακέραιης, ομόσπονδης και αποστρατικοποιημένης, στην οποία θα ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα όλοι οι κάτοικοι της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας. Ο τρόπος για την άρση της κατοχής είναι η λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι η ομόφωνη θέση τόσο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου όσο και του κυπριακού λαού εδώ και 35 χρόνια.
Διεκδικούμε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι η μοναδική που μπορεί να επανενώσει την πατρίδα μας και να συμβάλει στην ειρηνική συμβίωση και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μετά από 35 χρόνια κατοχής, το ερώτημα που τίθεται ενώπιον μας δεν είναι «Ομοσπονδία ή ενιαίο κράτος», αλλά «Ομοσπονδία ή οριστική διχοτόμηση». Εμείς δεν επιλέγουμε τη διχοτόμηση, αλλά την επανένωση της πατρίδας μας, την ομοσπονδιακή λύση.
Όμως, για να λυθεί το Κυπριακό και να λειτουργήσει η λύση που θα πετύχουμε, θα πρέπει παράλληλα με τον αντικατοχικό αγώνα να προετοιμάζεται το έδαφος για ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι κατανοητό από όλους εκτός από ορισμένα ακραία μεμονωμένα στοιχεία.
Πως θα προετοιμαστεί ο λαός μας για να πετύχει η λύση και η επανένωση της πατρίδας μας;
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το φετινό έτος να είναι «Έτος Επανένωσης». Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεται ο αγώνας του κυπριακού λαού με την ενεργό συμμετοχή και των μαθητών. Παράλληλα, καλλιεργείται η ιδέα της επανένωσης με στόχο να σταματήσει η κατοχή και η διχοτόμηση και να πάψουν τα άνομα σχέδια της Τουρκία για την Κύπρο.
Δυστυχώς την περσινή χρονιά ακραία στοιχεία μέσα στα σχολεία, μαθητές και καθηγητές, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την προσπάθεια αυτή δημιουργώντας αναστάτωση. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να βάζουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια για καλλιέργεια της ιδέας της επανένωσης του τόπου μας δεν θα αντιμετωπιστεί φέτος με εθνικιστικές εξάρσεις. Ο εθνικισμός και ο σοβινισμός έφεραν την καταστροφή στον τόπο μας.
ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ, ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΑ,
Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας αυτός δεν θα είναι εύκολος και σύντομος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που καλλιεργούν τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία. Είναι οι ίδιες εκείνες φωνές που και στο παρελθόν έφεραν την διχόνοια, την καταστροφή και το ξεπούλημα της πατρίδας μας . Φωνές που μέσα από μεγάλα λόγια και εθνικιστικές εξάρσεις μοίρασαν την πατρίδα μας.
Εμείς τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αντισταθούμε. Να αντισταθούμε σε όλους εκείνους που θέλουν να βλέπουν το τείχος της διχοτόμησης να ψηλώνει, σε όλους εκείνους που μέσα από το μίσος τους καταλήγουν στην επιλογή του οριστικού ξεπουλήματος των κατεχομένων εδαφών μας στην Τουρκία.
Εμείς καλούμε τον κάθε μαθητή που επιμένει να αγωνίζεται για το μέλλον αυτού του τόπου να έρθει μαζί μας στον αγώνα που δίνουμε. Σε έναν αγώνα που θέλει τον κυπριακό λαό ενωμένο να δίνει την μάχη για λύση, ενωμένο να δίνει την μάχη για ειρηνική συμβίωση, για άρση της κατοχή και της διχοτόμησης.
Να στείλουμε βροντερό το μήνυμα ότι η Νέα Γενιά συνεχίζει τον αγώνα όπως μόνο εκείνη ξέρει όπως μόνο εκείνη μπορεί.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ