Kıbrıs'taki İngiliz Üslerine Karşı Karar

Birleşik Demokratik Gençlik Örgütü (EDON) bugün 28 Ocak 2024'te Troodos’un zirvesindeki İngiliz üssünün karşısında bir araya gelen yüzlerce gençle birlikte, Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin varlığına derhal son verilmesi talebini dile getirmektedir.

  1. Ülkemizde İngiliz askeri üslerinin varlığı Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarına aykırıdır. Kıbrıs'taki İngiliz üsleri Kıbrıs halkının kendi kaderini tayin hakkının yanı sıra Kıbrıs Cumhuriyeti'nin de altını oymaktadır. Bunlar sömürgeciliğin köhne kalıntıları olup özellikle istila ve işgalin ardından ülkemizin bedeninde ikinci açık yarayı teşkil etmektedir. Bölgemizde barış ve güvenlik açısından tehlike oluşturmakta ve hem Kıbrıs halkının hem de komşu halkların acı çekmesine yol açmaktadırlar.

 

  1. Ağrotur İngiliz askeri üssü aracılığıyla Amerikan birliklerinin ülkemizde yasa dışı varlığını kınıyoruz.

 

  1. Ağrotur İngiliz Üssü içerisinde bir Amerikan askeri üssünün kurulmasını ve 3000 Amerikan askerinin yasa dışı varlığını kınıyoruz.

 

  1. Coğrafi bölgemize ölüm saçma amacıyla bu üslerde askeri güçler konuşlandırıldığı için bunların varlığı ve kullanımı bölge halklarına karşı suç teşkil etmektedir. Ayrıca her gün casusluk faaliyetlerine ve askeri maceralara karışan bu üsler ülkemiz açısından ciddi tehlikelere yol açmaktadır.

 

  1. Üslerin kontrolsüz bir biçimde emperyalistler tarafından kullanılmasında ve İsrail devletinin mücadeleci Filistin halkına yönelik soykırım saldırısıyla Gazze'de sürdürdüğü katliama alet edilmesinde hem Anastasiadis-DİSİ hükümetinin hem de Hristodulidis hükümetinin Kıbrıs'ı Batı'nın ileri karakolu” ve “İsrail'in kalkanı” ilan etmeye odaklanan ideolojileriyle büyük sorumlulukları söz konusudur. NATO ve İsrail'in savaş çığırtkanlığı planlarına Kıbrıs'ın herhangi bir şekilde dahil edilmesi yurdumuzu çatışmanın bir parçası haline getirerek, halkımız açısından yeni büyük tehlikelere yol açacaktır.

 

  1. Üslerin NATO emperyalistlerinin sıçrama tahtası olarak kullanılmasına devam edilemez. Bu savaşların hedefi Akdeniz ve Ortadoğu'da yeni toprakları, pazarları ve zenginlik üreten kaynakları kontrol altına almak ve ele geçirmektir.

 

  1. AB'nin, NATO ve müttefikleriyle birlikte emperyalist savaşlara katılması özellikle Orta Doğu ve Afrika'dan büyük mülteci ve göç dalgalarına yol açmaktadır. Başta siviller, kadınlar ve çocuklar olmak üzere bölge halklarının ve Akdeniz'de boğulan binlerce göçmen ve mültecinin kanlarıyla sınırlar yeniden çizilmektedir.

 

  1. Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olarak barış ideallerine bağlı olmaya devam ediyoruz ve NATO'nun halkımıza karşı işlediği suçları silip NATO'yu aklayarak Kıbrıs'ı batmayan bir uçak gemisine dönüştürmeye çalışanları kınıyoruz. Kıbrıs'ı NATO'ya ve savaş çığırtkanı “Barış için İşbirliği” programına katma planlarını kınıyoruz. Kıbrıs'ın bölünmesini planlayan ve uygulayanlara boyun eğmeyi kabul etmiyoruz. Kıbrıs'ın emperyalist NATO planlarına ve savaşlarına doğrudan veya dolaylı hiçbir katılımının olmamasını talep ediyoruz.

 

  1. Aynı zamanda, adamızın kurtuluşu ve yeniden birleşmesi değişmez hedefimiz olmaya devam etmektedir ve böylece Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler hep birlikte adamızdan NATO’cu İngiliz üslerini söküp atabileceklerdir. İşgalci orduların, garantör güçlerin, müdahale haklarının, dışa bağımlılıkların ve dikenli tellerin olmayacağı özgür, federal, egemen, bağımsız ve askerden arındırılmış bir Kıbrıs için hep birlikte mücadeleye devam ediyoruz.

 

  1. Emperyalist savaşların, yoksulluk ve sefaletin olmayacağı, barış, demokrasi ve özgürlüğün hâkim olacağı bir dünya için mücadele eden tüm dünya halklarıyla güçlerimizi birleştiriyoruz ve her gün katledilen, mücadele eden Filistin halkıyla tam dayanışmamızı ifade ediyoruz.

 

  1. NATO'nun dağıtılması, askeri üslerin kapatılması ve saldırgan askeri güçlerin dağıtılması çağrısında bulunuyoruz. Nükleerin tamamen yasaklanmasını ve tamamen nükleer silahsızlanma talep ediyoruz.

 

 

ÖLÜM SAÇAN ÜSLER KIBRIS’TAN DIŞARI!

 

28 Ocak 2024

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.