Ψήφισμα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ που πραγματοποιήθηκε από τις 4 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2019 στη Λευκωσία, μετά από εις βάθος συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κατέληξε στα εξής:

Α. Στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την παρούσα φάση, βρίσκεται η προσπάθεια ελέγχου των ενεργειακών πηγών και αγωγών, των θαλάσσιων οδών καθώς και των αγορών. Η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, του ελέγχου των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων καθώς επίσης και της συγκέντρωσης μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων.

Β. Η ΝΑΤΟϊκή-Αμερικάνικη εισβολή και κατοχή του Ιράκ ήταν μόνο η αρχή των σχεδίων για την αναδιάταξη της περιοχής και την εφαρμογή του ΝΑΤΟϊκού σχεδίου για τη δημιουργία της «Νέας Μέσης Ανατολής». Η αλυσίδα των γεγονότων που ακολούθησαν την ούτω καλούμενη «Αραβική Άνοιξη», συνοδεύτηκαν από την επέμβαση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη περιοχή (Τουρκία, Ισραήλ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου ιδιαίτερα), προκειμένου να πάρουν μερίδιο στον έλεγχο της νέας διαμορφούμενης κατάστασης. Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή υλοποιείται, σπέρνοντας το θάνατο και την προσφυγιά. Η επαναχάραξη των συνόρων γίνεται με το αίμα των λαών της περιοχής, κυρίως των αμάχων, των γυναικόπαιδων και των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που πνίγονται στην θάλασσα της Μεσογείου.

Γ. Στο πλαίσιο αυτό, με την υποστήριξη ακραίων φασιστικών ομάδων και άλλων στοιχείων, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παρενέβησαν στη Λιβύη προκαλώντας ένα συνεχιζόμενο χάος και με τις ίδιες τακτικές προχώρησαν στην επέμβαση στη Συρία που οδήγησε σε ένα εμφύλιο πόλεμο που είναι εκτός ελέγχου. Παρείχαν εξοπλισμό, εκπαίδευσαν και ενίσχυσαν οικονομικά εξτρεμιστικές ή/και παραστρατιωτικές οργανώσεις, ώστε να χρησιμοποιούν αυτές τις ομάδες για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής

Δ. Με αυτό τον τρόπο, έχουν απελευθερώσει τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίες προχώρησαν στη διάπραξη φρικαλέων εγκλημάτων εναντίων των τοπικών πληθυσμών και εναντίων αμάχων πολιτών άλλων χωρών (Λίβανο, Γαλλία, Τουρκία, Ρωσία). Τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των σύμμαχων του στη περιοχή συνδέονται με τον εφοπλισμό και την έμμεση στήριξη του «Ισλαμικού Κράτους», παρ' όλα αυτά αντιλαμβανόμενοι πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και πως το «Ισλαμικού Κράτος» αποτελεί τεράστιο κίνδυνο και για τις ίδιες τους τις χώρες, σπεύδουν τώρα να θερίσουν ότι είχαν σπείρει προηγουμένως, αφού έχουν παραδεχτεί πως οι ίδιοι το δημιούργησαν, το εξόπλισαν και εκπαίδευσαν. Στη πραγματικότητα οι ενέργειες του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή, εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους, αφού είναι ένας σημαντικός παράγοντας αποσταθεροποίησης και χάους, με επίκεντρο τη Συρία έτσι ώστε με άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις και με αδύναμη ουσιαστική αντίσταση να μπορούν να εκμεταλλευτούν τους ενεργειακούς πόρους της χώρας.

Ε. Η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο πεδίο μάχης. Η Λιβύη και η Υεμένη εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση χάους, λόγω των θρησκευτικών και σεκταριστικών συγκρούσεων, που υποδαυλίζονται με τις συνεχιζόμενες επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Το Ιράκ, μετά από χρόνια αμερικάνικης κατοχής, είναι ντε φάκτο τριχοτομημένο. Στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ έχουν διασφαλίσει τη μονιμοποίηση της στρατιωτικής τους παρουσίας.
ΣΤ. Ο λαός της Συρίας βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και χρόνια με τις ξένες επεμβάσεις και τις εμφύλιες ένοπλες συγκρούσεις αφού η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης περιφερειακών και παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο πόλεμος στη Συρία μετράει χιλιάδες νεκρών και τραυματιών, ενώ τα εκατομμύρια του λαού της Συρίας που προσφυγοποιούνται έχουν δημιουργήσει σοβαρή προσφυγική κρίση σε όλη την Ευρώπη. Ο πόλεμος στη Συρία έχει επηρεάζει τα γειτονικά κράτη, όπως τον Λίβανο στον οποίο εξακολουθεί να επικρατεί η αστάθεια και οι συνεχείς ισραηλινές προκλήσεις.

Ζ. Ο λαός της Παλαιστίνης συνεχίζει να υφίσταται τα δεινά της κατοχής και της παραβίασης των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων του, ενώ η επιθετικότητα του Ισραήλ οξύνεται επικίνδυνα. Η κίνηση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της πρεσβείας της εκεί, αποτελεί όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και πλήρη σύμπλευση με το Ισραήλ που υπονομεύει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ανεπίλυτα διεθνή προβλήματα (Κυπριακό, Κουρδικό και Παλαιστινιακό) συνεχίζουν την πορεία τους σε μια όλο και πιο περίπλοκη διεθνή και περιφερειακή κατάσταση.   

Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω κατάσταση, το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, κατέληξε στα ακόλουθα:


1.    Σε αυτό το πλαίσιο, η μαζική πάλη της νεολαίας ενάντια τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι περισσότερο από επιτακτική, για τον άμεσο τερματισμό όλων των επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή που αναπαράγουν τη βία, το χάος και το αιματοκύλισμα και δημιουργούν τις χειρότερες συνθήκες για τους λαούς της περιοχής.
 
2.    Καλούμε την νεολαία να ακολουθήσει το δρόμο της οργανωμένης πάλης και να σφυρηλατήσει ένα μέτωπο αντίστασης ενάντια σε οποιασδήποτε αντιδραστική, σκοταδιστική, φασιστική και φονταμενταλιστική δύναμη. Οι νέοι θα πρέπει να υποστηρίξουν και συμμετέχουν ενεργά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στο αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού, αυτού του συστήματος που παράγει τον πόλεμο, τη κατοχή, το φασισμό και την εκμετάλλευση.

3.    Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον των λαών και της νεολαίας δεν μπορεί να εξαρτάται από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς. Καλούμε λοιπόν τους λαούς και τη νεολαία να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους και να παλέψουν για διαρκή ειρήνη, σε μια κοινωνία που θα διασφαλίζει την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.   

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.