Χαιρετισμός Πορτογαλικής Κομμουνιστικής Νεολαίας

Αγαπητοί σύντροφοι της ΕΔΟΝ,

Εκ μέρους της Πορτογαλικής Κομμουνιστικής Νεολαίας, χαιρετίζουμε το 19ο Συνέδριο της EΔΟΝ και δηλώνουμε σίγουροι ότι οι αποφάσεις που θα πάρετε εδώ θα είναι καθοριστικές για την ενίσχυση της ΕΔΟΝ και την ανάπτυξη του αγώνα των νέων στην Κύπρο.

Οι εξελίξεις στη διεθνή κατάσταση απαιτούν την ενίσχυση και την παρέμβαση των κομμουνιστικών, προοδευτικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων σε κάθε χώρα. Μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εκτεταμένη πολεμική και επεμβατική συμπεριφορά του ιμπεριαλισμού, η οποία εκτείνεται σε όλες σχεδόν τις ηπείρους του πλανήτη και έχει στο επίκεντρο τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της, εκείνους που ευθύνονται για όλες τις μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σήμερα και για την άνοδο των φασιστικών δυνάμεων.

Η βίαιη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται αποτελούν τας μια σαφή προσβολή στο διεθνές δίκαιο ενώ τα πραξικοπήματα και τα σαμποτάζ συνεχίζονται στη Λατινική Αμερική όπως για παράδειγμα στη Βραζιλία, Κούβα και Βενεζουέλα. Η στρατιωτικοποιήσει των διεθνών σχέσεων και η αποικιοκρατία προωθούν τις νεοαποικιακές κοινωνίες στην Αφρική και την Ασία.

Με τόσους πολλούς κινδύνους παρουσιάζονται παράλληλα και μεγάλες δυνατότητες αντίστασης και αγώνα για κοινωνικό μετασχηματισμό. Αντίθετα με τις θεωρίες του τέλους της ιστορίας, ο κόσμος κάνει άλματα προς τα εμπρός και η πρόοδος και η κινητήρια δύναμη του μετασχηματισμού εξακολουθεί να είναι ο αγώνας των εργατών, των λαών και της νεολαίας. Ο ρόλος μας είναι να συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα ευρύ αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο νέων, στο οποίο όλοι όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη, την εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τη δουλειά, τον ελεύθερο χρόνο, για όσους αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Γι’ 'αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαίας. Αυτά τα χρόνια με την ΕΔΟΝ στην προεδρία της ΠΟΔΝ αποτέλεσαν εγγύηση για την ενίσχυση της ΠΟΔΝ ως προς τον χαρακτήρα και τις αρχές της.

Η πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τη νέα φάση της εθνικής πολιτικής ζωής που προκύπτει από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2015. Ένα πολιτικό πλαίσιο που είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό όχι μιας αριστερής κυβέρνησης, ούτε μιας κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων, αλλά μιας μειοψηφικής κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε μια κατάσταση όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, διατηρώντας όλη την ανεξαρτησία του, έχει μια αποφασιστική δύναμη ως προς την λήψη αποφάσεων προς την κατεύθυνση της αντικατάστασης, κατάκτησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων.

Αυτά τα τρία χρόνια της νέας φάσης της εθνικής πολιτικής ζωής στην Πορτογαλία καταδεικνύουν τη σημασία της διακοπής της πορείας καταστροφής και ταλαιπωρίας για τον λαό που πραγματοποίησε η πρώην κυβέρνηση  των PSD και CDS. Η δωρεάν παροχή των σχολικών εγχειριδίων για όλες τις υποχρεωτικές σπουδές, η αύξηση των μισθών, ιδίως του εθνικού κατώτατου μισθού, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητο, η μείωση του κόστους των διδάκτρων, η μείωση του κόστους των δημόσιων μεταφορών, η αντικατάσταση των χαμένων διακοπών, η μείωση του κόστους στις πολιτιστικές παραστάσεις, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι μόνο μερικά παραδείγματα των επιτευγμάτων που προέκυψαν από τον αγώνα των εργαζομένων και του λαού και των παρεμβάσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας (ΚΚΠ) . Το ΚΚΠ και η Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας δεν χάνουν καμία ευκαιρία να εξασφαλίσουν μέτρα ευνοϊκά για τα συμφέροντα των Πορτογάλων εργαζομένων και του λαού.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δείχνει επίσης την ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο στην αντιμετώπιση των συνεπειών των δεκαετιών της πολιτικής από την δεξιά που επιδιώκουν τα PS, PSD και CDS στα οποία υποβλήθηκε η χώρα.

Ο αγώνας για μια πατριωτική και αριστερή εναλλακτική λύση που προτείνει το ΚΚΠ στον πορτογαλικό λαό είναι το κεντρικό θέμα της τρέχουσας πολιτικής μάχης στην Πορτογαλία, μιας πολιτικής που απελευθερώνει την Πορτογαλία από την υποταγή στο ευρώ και τις επιβολές και τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προωθεί μια χώρα που παράγει, που εκτιμά το έργο των εργατών και αυτό εξασφαλίζει τα δικαιώματα του πορτογαλικού λαού.

Μια πατριωτική και αριστερή εναλλακτική πολιτική που θα έχει μεγαλύτερη απήξχηση όσο μεγαλύτερη δύναμη έχουν το ΚΚΠ και η ΚΝΠ. Αυτό θα σημαίνει ισχυροποίηση της πάλης των εργαζομένων και του λαού ως αναπόσπαστο μέρος της εφαρμογής του προγράμματος ΚΚΠ για μια Προχωρημένη Δημοκρατία με τις αξίες του Απριλίου για μέλλον της Πορτογαλίας, για τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΕΔΟΝ και η κυπριακή νεολαία μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας στον αγώνα τους ενάντια στην παράνομη κατοχή της Τουρκίας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τον αγώνα σας για το δικαίωμα για ένα κράτος στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που σέβεται τη βούληση του κυπριακού λαού και τα διεθνή ψηφίσματα. Για άλλη μια φορά, χαιρετίζουμε το 19ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ και τους αγώνες της νεολαίας της Κύπρου!

Ζήτω η φιλία μεταξύ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας και  της EΔΟΝ!
Ζήτω η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαίων!

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.