Δύσκολες οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Κύπρο τελικά

Του Απόστολου Τσακκιστού
Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

«Το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο της Κυβέρνησης έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία», «έχουμε ξεπεράσει με επιτυχία την κρίση και την ύφεση στην οικονομία», «η Κύπρος πλέον μιλά για ένα Success Story ή μιλάμε για πρωτόγνωρο οικονομικό θαύμα» και το σημαντικότερο «έχουμε βγει από τα μνημόνια».

Οι πιο πάνω, είναι οι κύριες φράσεις που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση με μπροστάρηδες τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Οικονομικών, ούτως ώστε όχι μόνο να αποκρύψει βασικά στοιχεία της κυπριακής οικονομίας, αλλά την ίδια ώρα και να παραπλανήσει για την πραγματικότητα. Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν σε κάποια από τα βασικά στοιχεία που η Κυβέρνηση δεν μας έχει παρουσιάσει.

Στοιχείο πρώτο, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Από την ημέρα εκλογής της η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη, συνειδητά έβαλε λουκέτο σε δυο τραπεζικά ιδρύματα. Το κλείσιμο της Λαϊκής και πρόσφατα του Συνεργατισμού, οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους να χάσουν μερίδιο από τις καταθέσεις τους, οδήγησαν τις τράπεζες να μην δίνουν δάνεια σε νέα ζευγάρια και οδήγησαν τα επιτόκια στα ύψη. Το κλείσιμο των δυο ιδρυμάτων οδήγησε τον κυπριακό λαό να φορτωθεί οφειλές 8 δις από την «πώληση» του Συνεργατισμού και την ίδια ώρα να οξύνει τον τραπεζικό ανταγωνισμό. Η υπάρχουσα κατάσταση φαίνεται να προμηνύει το κλείσιμο και άλλου τραπεζικού ιδρύματος, γεγονός που θα γεννήσει ξανά μια τραπεζική κρίση στο νησί μας.

Στοιχείο δεύτερο, έχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με μη σταθερές οικονομικές απολαβές. Είναι πλέον κοινά αποδεκτό, ότι ο βασικότερος λόγος μεμονωμένης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας τη χρονιά που μας πέρασε, ήταν η έκδοση διαβατηρίων και η πώληση διαμερισμάτων σε ουρανοξύστες σε Ρώσους, ούτως ώστε να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο. Μετά όμως που η κυπριακή οικονομία βασίστηκε ολοκληρωτικά σε ρωσικές επενδύσεις, τι θα απογίνει η οικονομία του τόπου όπου ήδη το 60% των ρωσικών τραπεζικών λογαριασμών έχουν κλίσει και πολλά επενδυτικά κεφάλαια  τα οποία προϋπολόγισαν οι τράπεζες έχουν χαθεί;

Στοιχείο τρίτο, ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Μέσα σε όλο αυτό τον γυάλινο κόσμο που χτίζει η Κυβέρνηση, συνειδητά δεν παρουσιάζει τα πλάνα της για τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς. Με τις πλάτες των ΜΜΕ στην Κύπρο, δεν παρουσιάζεται η στρατηγική που εφαρμόζουν στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, ούτως ώστε να τους γονατίσουν οικονομικά και να τους πουλήσουν με μηδενικό κέρδος και να φορτώσει στις πλάτες του κυπριακού λαού το  μελλοντικά τους χρέη (όπως έχει κάνει ήδη με το Συνεργατισμό).

Στοιχείο τέταρτο, συνεχώς ξεχνάνε να παρουσιάσουν τα επίπεδα φτώχειας και την αύξηση του ποσοστού του οικονομικού χάσματος μεταξύ των πολιτών. Η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να ωραιοποιήσει την κατάσταση, συνειδητά αφήνει στην αφάνεια τις στατιστικές που παρουσιάζουν την Κύπρο πρωταθλήτρια στην αύξηση του ποσοστού της φτώχειας και στην αύξηση του ποσοστού των ατόμων που  δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

Στοιχείο πέμπτο, όχι δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια. Ο κυπριακός λαός οφείλει να γνωρίζει ότι οι οφειλές που μας έχει φορτώσει η Κυβέρνηση θα πληρώνονται από το μεροκάματο του, τουλάχιστον για την επόμενη εικοσαετία. Άρα η Κύπρος θα είναι υποχείριο της Τρόικα για ακόμα αρκετά χρόνια.

Η νέα γενιά οφείλει να σταθεί ανάχωμα σε όλα αυτά που οργανώνει η δεξιά με μερίδα του κεντρώου χώρου, εν αγνοία του κυπριακού λαού.

Ως ΕΔΟΝ ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε υπερασπιστές μιας κοινωνικοοικονομικής πολιτικής που να έχει ως μέλημα της τον απλό άνθρωπο, τις ανάγκες και τις ανησυχίες του. Μιας πολιτικής που να στηρίζεται στην πραγματική ανάπτυξη και όχι σε πλασματικούς και επιλεκτικούς δείκτες. Πολιτικές που καμία σχέση δεν έχουν με τις σημερινές μνημονικές αντιλαϊκές πολιτικές. Πολιτικές που να οικοδομούν ένα σύγχρονο κράτος με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Που να προνοεί δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Που να υπάρχει καταμερισμός των οικονομικών βαρών ανάλογα με τα εισοδήματα των πολιτών, θα στηρίζει τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και όπου κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι απροστάτευτος και έρμαιο αυθαιρεσιών και εκμετάλλευσης.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.