Εφημερίδα «Νεολαία» και οι σύγχρονες προκλήσεις


Της Ελένης Ευαγόρου
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Αρχισυντάκτρια εφημερίδας «Νεολαία»

«...Η εφημερίδα δεν είναι μόνο συλλογικός προπαγανδιστής και συλλογικός διαφωτιστής, μα και συλλογικός οργανωτής. (...)»[1]

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε ο Λένιν, το 1901, στο άρθρο του με τίτλο «Από πού να αρχίσουμε;», τη σημασία της εφημερίδας, του εκφραστικού οργάνου του κόμματος της εργατικής τάξης στις καθημερινές μάχες. Έχοντας αυτά υπόψη, οι πρώτοι Κύπριοι κομμουνιστές άρχισαν να εκδίδουν το δικό τους εκφραστικό όργανο κόμματος και βρήκαν τρόπους να διαφυλάξουν τη λειτουργία του ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Αντίστοιχα, η εφημερίδα «Νεολαία» αποτελεί από το 1960 το εκφραστικό όργανο της ΕΔΟΝ και έχει στόχο να ενισχύσει με γνώσεις και επιχειρήματα τα μέλη της Οργάνωσης μας, αλλά και να διαδώσει στην πλατιά μάζα της νεολαίας τις θέσεις μας για πληθώρα ζητημάτων. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρείται έντονα η αποξένωση των μελών της Οργάνωσης μας από τη «Νεολαία».

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τυχαίο. Στην εποχή της πληροφορίας στην οποία ζούμε, θεωρούμε ότι εύκολα μπορούμε να αντλήσουμε γνώσεις από άλλες πηγές. Ταυτόχρονα, η ενημέρωση μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων έχει εκτοπίσει τα παραδοσιακά μέσα, με αποτέλεσμα να θεωρείται ξεπερασμένη η ενημέρωση μέσα από το εκφραστικό μας όργανο.

Τα μέλη της ΕΔΟΝ όμως, οφείλουν να διαβάζουν το εκφραστικό μας όργανο, απλούστατα γιατί κάθε ένα από τα καθήκοντα εκείνων που συνειδητοποιημένα εντάχθηκαν στις γραμμές του αγώνα μας συνδέεται με τη μελέτη, την αξιοποίηση και την διάδοση του εκφραστικού μας οργάνου.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε ΕΔΟΝίτης ή ΕΔΟΝίτισσα να ανταποκριθεί και να οργανώσει την κοινωνία στις σημερινές συνθήκες της άκρατης επέλασης του καπιταλισμού, των φρικαλέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και της απειλητικής ανόδου του φασισμού χωρίς να είναι οπλισμένος με γνώσεις και επιχειρήματα; Χωρίς να γνωρίζει ιστορικά γεγονότα τα οποία αποτελούν παράδειγμα για τις σύγχρονες προκλήσεις; Χωρίς να ξέρει τι προτείνουμε στους νέους και στην κοινωνία;

Πως μπορούμε να αντικρούσουμε τις επιθέσεις του συστήματος που φρόντισε για την αποδόμηση του κομματικού τύπου χαρακτηρίζοντας τον καθοδηγούμενο, ενώ ταυτόχρονα βαφτίζει τα έντυπα των «συγκροτημάτων ΜΜΕ» που κατέχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες αντικειμενικά; Γνωρίζουμε καλά πως σε μια  ταξική κοινωνία, ο τύπος δεν μπορεί να είναι παρά ταξικός. Ότι τα «αντικειμενικά» και «ακομμάτιστα» ΜΜΕ ακολουθούν τη γραμμή της κυρίαρχης ιδεολογίας, παραπληροφορώντας και  αποπροσανατολίζοντας τη νεολαία και το λαό από τα πραγματικά προβλήματα.

Το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ καλείται να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το εκφραστικό μας όργανο και να δώσει λύσεις που θα το καταστήσουν ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

 

[1] Β.Ι. Λένιν, «Από πού ν' αρχίσουμε;», Άπαντα, τ. 5, σ. 11.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.