Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
«Το καθήκον της νεολαίας είναι να οργανώσει την πρακτική της δράση, ώστε με την εκπαίδευση, την οργάνωση, τη συσπείρωση και με τον αγώνα να διαπαιδαγωγεί τον εαυτό της αλλά και όλους εκείνους που την βλέπουν σαν αρχηγό, να διαπαιδαγωγεί και να φτιάχνει κομμουνιστές, να καλλιεργεί μέσα σ' αυτή την κομμουνιστική ηθική».
Με αυτά τα λόγια ο Λένιν προσέγγιζε τα ζητήματα της νεολαίας. Λόγια που συμπυκνώνουν την ουσία για το ρόλο της οργανωμένης νεολαίας. Λόγια που δείχνουν το δρόμο για την πρωτοπόρα μας νεολαία. Νεολαία που πρέπει να καταστεί αρχηγός και καθοδηγητής. Νεολαία που διαπαιδαγωγείται και διαπαιδαγωγεί με τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού.
Η ιδεολογία, η πολιτική κατεύθυνση και ο προσανατολισμός για την Οργάνωση του δικού μας τύπου είναι σαφώς βασική προϋπόθεση. Προϋπόθεση βέβαια που δεν στέκει από μόνη της. Προϋπόθεση που για να υπάρξει θέλει μια Οργάνωση ισχυρή και συγκροτημένη. Μια Οργάνωση η οποία θα μπορεί να διαφωτίσει, να φτιάξει συνειδήσεις, να κινητοποιήσει και να διεκδικήσει, να δώσει διέξοδο. Μια πρωτοπόρα Οργάνωση.
Παρά τα ιστορικά σκαμπανεβάσματα και τα πισωγυρίσματα, η ΕΔΟΝ παραμένει η πρωτοπόρα αυτή Οργάνωση. Και αυτό γιατί εδώ και 7 δεκαετίες, η ΕΔΟΝ κατάφερνε να συνδέει διαλεκτικά την πρωτοπόρα θεωρία με την πρωτοπόρα δράση. Κατάφερνε να διαφυλάττει το στοιχειώδες για το χαρακτήρα της: την μαζικοπολιτική επαφή με τη νεολαία.
Άλλωστε, η επαφή με τη νεολαία παραμένει βασική προϋπόθεση για να μπορεί η Οργάνωση μας να υλοποιεί με επιτυχία τα καθήκοντα της και να καθοδηγεί την κυπριακή νεολαία στους πολιτικούς και κοινωνικούς της αγώνες. Επαφή βέβαια για εμάς, δεν είναι μια φράση κενή περιεχομένου. Είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής αλληλεπίδρασης με τη νεολαία. Τέτοιας αλληλεπίδρασης που είναι ικανή να αφουγκράζεται το παλμό της νεολαίας και να συμμερίζεται τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις πραγματικές της ανάγκες. Είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής σε κάθε αγώνα για τα μικρά και τα μεγάλα, για όλα όσα βελτιώνουν την θέση της νεολαίας στην κυπριακή κοινωνία.
Για την ζωντανή επαφή με τις μάζες της νεολαίας, καταλύτης είναι βέβαια η ενεργός συμμετοχή των μελών της Οργάνωσης. Των χιλιάδων εθελοντών της που υπηρετούν τους σκοπούς της Οργάνωσης μέσα από τη συγκροτημένη οργανωτική δομή στα πλαίσια της πλέριας δημοκρατίας.
Το κλειδί για μια ισχυρή ΕΔΟΝ, ήταν και παραμένει ένας ισχυρός και μαζικός οργανωτικός μηχανισμός, ο οποίος να μπορεί να υπηρετεί την ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση της Οργάνωσης. Αλλά οργανωτικός μηχανισμός που ξεκινά από τη βάση του όλου οικοδομήματος που δεν είναι άλλη από τα μέλη της Οργάνωσης και τις Τοπικές της Οργανώσεις.
Ιδιαίτερα σήμερα, που η κυρίαρχη ιδεολογία κρατά τους νέους παροπλισμένους, μακριά από την οργανωμένη πάλη. Σήμερα που στα εργαστήρια του συστήματος μπαίνει σε πρώτο πλάνο η απαξίωση και η αδιαφορία, η ανάγκη για μια μαζική ΕΔΟΝ είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σήμερα που ο αντικομμουνισμός και ο νεοφασισμός εντείνονται, η ανάγκη για μια δυνατή ΕΔΟΝ είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σήμερα που η αριστερά της Κύπρου δέχεται ολομέτωπη, και πρωτίστως ιδεολογική, επίθεση αποδόμησης της στη συνείδηση του λαού μας, η ανάγκη για μια ΕΔΟΝ που θα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή του Λαϊκού Κινήματος είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Και για να φανούμε αντάξιοι του ιστορικού αυτού καλέσματος, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να φροντίσουμε η φωνή της ΕΔΟΝ να φτάνει παντού. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, στην ανεργία. Όπου υπάρχει νέος και νέα. Να φροντίσουμε η ΕΔΟΝ βγαίνει πάντα νικητής στην καθοριστική μάχη του κερδίσματος της συνείδησης του νέου ανθρώπου.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Δυστυχώς, κατά την διάρκεια της τελευταίας τριετίας, η Οργάνωση μας έχει εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη οργανωτική καμπή με σημαντική υποχώρηση στους αριθμούς των μελών της, αποτέλεσμα τόσο αντικειμενικών, όσο και υποκειμενικών παραγόντων.
Στους αντικειμενικούς παράγοντες, συνέβαλε σαφώς η πολεμική σε βάρος της Αριστεράς και του Λαϊκού Κινήματος, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που, μέσα σε συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού, εντείνει την ιδεολογική χειραγώγηση της νεολαίας οδηγώντας την προς την αποπολιτικοποίηση, την απάθεια και την απαξίωση.
Στους υποκειμενικούς παράγοντες συνέβαλαν διαχρονικές οργανωτικές αδυναμίες οι οποίες εντάθηκαν από το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο, κυρίως λόγω της μειωμένης εμπλοκής μελών στην καθημερινή δουλειά της Οργάνωσης.
Η Σύνθεση του ΕΔΟΝίτικου Οικοδομήματος, καταδυκνείει τα πιο πάνω καθώς μέσα σε 3 χρόνια έχουμε μειώσει τα μέλη κατά 21,5% (1646 μέλη). Στο Μαθητικό Τμήμα κατά 26% (550 μέλη), στο Φοιτητικό Τμήμα κατά 14% (376 μέλη), στο Τμήμα Νέων Εργαζομένων κατά 26% (508 μέλη) και στους στρατιώτες κατά 30% (212 μέλη). Υποχώρηση καταγράφεται επίσης σχεδόν σε όλες τις Επαρχιακές Οργανώσεις της ΕΔΟΝ.
Το μεγαλύτερο πισωγύρισμα την τελευταία τρίετια σημειώθηκε στο Μαθητικό Τμήμα το οποίο βρίσκεται σε πτωτική τάση εδώ και 5 χρόνια. Σήμερα οι μαθητές αποτελούν 27% των μελών της Οργάνωσης σε σχέση με το 31% του ήταν στο 17ο Παγκύπριο Συνέδριο και το 48% στο 16ο Συνέδριο. Η υποχώρηση και η μη ολόχρονη δραστηριοποίηση μας σε μαθητικές Τ.Ο, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το Μαθητικό Τμήμα και κατ’ επέκταση για την Οργάνωση στο σύνολο της.
Σήμερα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά μια σειρά από αδυναμίες, όπως η εμπλοκή στελεχών στην καθοδήγηση Τ.Ο, η ενίσχυση της παρουσίας μας σε γυμνάσια και ιδιωτικά σχολεία, η καλλιέργεια πολιτικής συνείδησης στο σύνολο των μελών μας, η διάδοση της δράσης και των θέσεων της ΠΕΟΜ στο σύνολο των μαθητών, η ενίσχυση του περιεχομένου και της μορφωτικής μας δραστηριότητας. Όλα τούτα για την Οργάνωση, αποτελούν άμεσες προτεραιτότητες καθώς οι μαθητές ήταν και εξακολουθούν να είναι για την ΕΔΟΝ καθοριστικό στοιχείο ύπαρξης και προοπτικής.
Στο Φοιτητικό Τμήμα, παρά τη σημαντική ποσοτική μείωση - για 6η συνεχή χρονιά - οι φοιτητές εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των μελών της Οργάνωσης με 40% σε σχέση με το 35% του 17ου Συνεδρίου. Κατά την διάρκεια της τελευταίας τριετίας, το Φοιτητικό Τμήμα καλέστηκε να διαχειριστεί νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη συνεχή μείωση των φοιτητών, κυρίως στα Ιδ. Πανεπιστήμια και στην Αγγλία.
Είναι ξεκάθαρο πως το κέντρο βάρους του Φοιτητικού Τμήματος παραμένει η Κύπρος, όπου οργανώνονται πάνω από 60% της συνολικής μας δύναμης. Η οργανωτική ανάκαμψη του τμήματος, περνά μέσα από το ξεπέρασμα αδυναμιών που εντοπίζονται κυρίως σε Τ.Ο. μεγάλων σπουδαστικών χώρων. Και αυτή η οργανωτική ανάκαμψη, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την επανάκτηση της Προοδευτικής της πρώτης θέσης στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΠΟΦΝΕ.
Στους νέους εργαζόμενους, δεν κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει και κυρίως αυτόν της μαζικοποίησης της παρουσίας νέων εργαζομένων στη ζωή και δράση της Οργάνωσης. Ο αριθμός των νέων εργαζομένων έχει σταθεροποιηθεί και βρίσκεται σήμερα στο 24% σε σχέση με το 23% του προηγούμενου Συνεδρίου.
Παρά τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα της ενασχόλησης του Τμήματος με εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τους Νέους Εργαζόμενους και άνεργους, ωστόσο υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα μέχρι που οι Τ.Ο. των νέων εργαζομένων να επιτύχουν την παρέμβαση τους τόσο στην Τοπική Κοινωνία, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα.
Σημαντικές είναι οι αδυναμίες που αντιμετπωπίζουμε ως προς την σύνδεση των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και νέων της παραγωγής. Η οργανωτική ενίσχυση και ανάκαμψη του Τμήματος παραμένει το ζητούμενο, αφού κάτι τέτοιο θα προσθέσει στη δράση των Επαρχιακών Οργανώσεων και στην Οργάνωση στο σύνολό της.
Τις συνέπειες της οργανωτικής μας αποδυνάμωσης, τις πλήρωσε και το πιο ευαίσθητο κομμάτι της Οργάνωσης, το Παγκύπριο Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων το οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ως προς τη μαζικοποίηση του. Η πλειοψηφία των Τοπικών Κινημάτων υπολειτουργεί και αδυνατεί να προσελκύσει ικανοποιητικό αριθμό παιδιών. Από την άλλη, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που ενώ υπάρχει προοπτική λειτουργίας τους, αδυνατούμε να στελεχώσουμε τα Τ.Κ. με καθοδηγητές.
Αν δεν ανακοπεί άμεσα η τάση αυτή, τότε δεν δημιουργούνται μόνο κίνδυνοι για το Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων, αλλά και για την ίδια την Οργάνωση. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχνούμε πως το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων αποτελεί την πρώτη επαφή των παιδιών με την ΕΔΟΝ. Πρώτιστός στόχος παραμένει η συγκρότηση σταθερών και μόνιμων Τ.Κ σε όλες τις επαρχίες.
Σε όλα τα πιο πάνω, προστίθενται βέβαια η υπολειτουργία και ενίοτε η ελλιπής στελέχωση των οργανωτικών μας γραφείων, καθώς και η μη τακτική σύγκληση των σωμάτων της Οργάνωσης κυρίως σε επαρχιακό επίπεδο. Η λογική της αναβολής και της χρονικής μετάθεσης των ευθυνών, εξαιτίας των οργανωτικών συγκυριών, δεν πετυχαίνει τίποτα περισσότερο εκτός από την συρρίκνωση της Οργάνωσης.
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Οι πιο πάνω διαπιστώσεις, αρκετές φορές μας οδηγούν στη συζήτηση για εξεύρεση άλλων τρόπων και άλλων προσεγγίσεων ως προς την επαφή της ΕΔΟΝ με τη νεολαία ή ακόμα και ως προς τον τρόπο λειτουργίας μας. Η κάθε συζήτηση βέβαια, είναι θεμιτή και αναγκαία. Παρόλα αυτά, αν και δεν υπάρχει έτοιμη συνταγή για το άμεσο ξεπέρασμα των οργανωτικών αδυναμιών, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναιρούμε τη βάση του όλου οικοδομήματος που δεν είναι άλλη από τις Τοπικές Οργανώσεις.
Οι Τοπικές Οργανώσεις αποτελούν τα κύτταρα της ΕΔΟΝ, πάνω στα οποία στηρίζεται η λειτουργία και εν τέλει την ύπαρξή της Οργάνωσης. Όπως πολύ εύστοχα σημειώνεται και στις θέσεις του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ προς το 18ο Παγκύπριο Συνέδριο, «Βάση του όλου οικοδομήματος της ΕΔΟΝ αποτελεί η Tοπική Oργάνωση (Τ.Ο), η οποία αναπτύσσει δράση στην κοινότητα, στη συνοικία, στο σχολείο, στους τόπους δουλειάς, τις σχολές και τα Πανεπιστήμια.».
Για τα προβλήματα και τον τρόπο λειτουργίας των Τ.Ο., θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στην σχετική θεματική συζήτηση. Όμως κρίνουμε σκόπιμο σε τούτο το σημείο να αναφερθούμε στην αδυναμία σύνδεσης των Τ.Ο. με τους Συλλόγους του Λαϊκού Κινήματος, οι οποίοι σήμερα αδυνατούν - ως επί το πλείστον - να αποτελέσουν πόλο έλξης για τη νεολαία.
Στην προσπάθεια για ξεπέρασμα των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι και στη διαδικασία ανάληψης πρωτοβουλιών που θα τους καταστούν πιο ελκυστικούς για τη νεολαία, οι Τ.Ο. της ΕΔΟΝ πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Να επιδιώκουν συνεχώς την οικοδόμηση της απαραίτητης συνεργασίας με τις επιτροπές των τοπικών Συλλόγων, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της δράσης του τοπικού Λαϊκού Κινήματος, καθώς και της εμπλοκής περισσότερων ΕΔΟΝιτών στη ζωή και δράση του τοπικού Συλλόγου.
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Η ΕΔΟΝ πρέπει να είναι μαζική για να αγκαλιάζει όσο το δυνατό περισσότερους νέους. Και αυτό είναι βασική αρχή. Άλλωστε, Οργάνωση χωρίς μέλη δε γίνεται και ιδιαίτερα για τη δική μας Οργάνωση, της οποίας η μαζικότητα είναι πρώτιστα ιδεολογική επιλογή.
Σε αυτό το πολύ καθοριστικό σημείο, είναι που εντάσσεται και η οργανωτική εξόρμηση που πραγματοποιείται στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Επιτυχημένη Οργανωτική Εξόρμηση, είναι η βάση για την εκπλήρωση των στόχων μας στο υπόλοιπο της χρονιάς.
Τα αποτελέσματα της Οργανωτικής Εξόρμησης την τελευταία τριετία, αποτυπώνουν την εικόνα μας. Πρέπει βέβαια να γίνει κατανοητό πως τα αποτελέσματα της οργανωτικής εξόρμησης δεν είναι μόνο καθρέφτης και αυτό γιατί εγγραφή και σύνδεση μελών στην Οργάνωση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ως προϋπόθεση και καταλύτης στην προσπάθεια της οργανωτικής μας ανασυγκρότησης. Το να γίνει ένας νέος ή νέα μέλος της ΕΔΟΝ είναι μια συνειδητή επιλογή για οργανωμένο αγώνα που τον συνδέει με την πολιτική οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς, την ΕΔΟΝ. Σε αυτή την ιστορική καμπή για την Οργάνωση, η Οργανωτική Εξόρμηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αυτόν τον καταλύτη.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως η σύνδεση ενός νέου με την οργάνωση αποτελεί το πρώτο βήμα συνειδητοποίησής του, το οποίο ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα που αφορούν στην ενεργή συμμετοχή στη ζωή της οργάνωσης.
Το κάθε βήμα πρέπει αναπόφευκτα να συνοδεύεται με την αναβάθμιση της μορφωτικής – ιδεολογικής δουλειάς της ΕΔΟΝ. Κάτι τέτοιο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ισχυρής βάσης στήριξης του αγώνα της ΕΔΟΝ και της προοπτικής του. Η ιδεολογική-μορφωτική ενίσχυση των ΕΔΟΝιτών και των ΕΔΟΝίτισσων προβάλει ως επιτακτική ανάγκη.
Δυστυχώς, ο τομέας της μορφωτικής δουλειάς είναι ο πρώτος που «θυσιάζεται» μέσα στην πίεση της καθημερινότητας. Η προσέγγιση βέβαια πρέπει να είναι αντίστροφη. Δηλαδή η έλλειψη χρόνου δεν πρέπει να μας στερεί τη μορφωτική δουλειά αλλά η μορφωτική δουλειά πρέπει να είναι αυτή που θα μας στερεί τον ελεύθερο χρόνο. Την ίδια στιγμή, η αυτομόρφωση, πρέπει να αποτελεί μονίμως το βασικό μοχλό της ιδεολογικής κατάρτισης του κάθε ΕΔΟΝίτη για να είναι ικανός να αντιπαλέψει τις ιδεολογικές επιθέσεις της κυρίαρχης τάξης.
Εκτιμούμε πως η μορφωτική δουλειά στην ΕΔΟΝ έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια καλή βάση που μπορεί να ικανοποιεί αρκετές ιδεολογικό – μορφωτικές ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά, σημαντική πρόκληση παραμένει η μορφωτική δουλειά στις Τ.Ο. Εκεί είναι που αποκτάει και νόημα καθώς μεταφέρεται από τη θεωρία στην πράξη.
Βασικό εργαλείο στην επιμόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των στελεχών και των μελών της Οργάνωσης, αποτελεί η εφημερίδα «Νεολαία» η οποία παραμένει η μοναδική και αποκλειστική έκφραση της οργανωμένης νεολαίας.
Ο στόχος που είχαμε θέσει για ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμό του περιεχομένου της εφημερίδας, εκτιμούμε πως επιτεύχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εκεί που υστερούμε σοβαρά είναι ως προς τη διάδοση της. Δυστυχώς, χρόνο με το χρόνο, το διάβασμα και η διάδοση της «Νεολαίας» δεν γίνονται αντιληπτά ως βασικά καθήκοντα για τον κάθε ΕΔΟΝίτη.
Κατά την επόμενη τριετία, οφείλουμε να επαναφέρουμε αποφασιστικά το τρίπτυχο αγοράζω-διαβάζω-διαδίδω τη «Νεολαία». Κύρια έγνοια μας πρέπει να είναι η αύξηση της κυκλοφορίας της καθώς και των συνδρομητών της.
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Η ΕΔΟΝ επιδίωκε πάντοτε τη συμμετοχή όσων περισσότερων μελών της, στη ζωή και τη δράση της Οργάνωσης. Συμμετοχή βέβαια που να συνδυάζει τη σφιχτοδεμένη εσωτερική δομή με την πλατιά δραστηριότητα. Τέτοια δραστηριότητα η οποία να εξασφαλίζει αφενός την αξιοποίηση της προσφοράς ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού μελών της και αφετέρου το άνοιγμα προς τη νεολαία.
Η πλατιά δραστηριότητα είναι ραχοκοκαλιά του ΕΔΟΝίτικου οικοδομήματος ακριβώς επειδή παρέχει στην Οργάνωση τη δυνατότητα για μαζική επαφή με τους νέους. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μηχανισμό για άμεση και έμμεση πολιτική – ιδεολογική επίδραση σε πλατιά στρώματα νεολαίας. Οι πιο βασικές πτυχές αυτής της δραστηριότητας εξακολουθούν να είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η ενασχόληση με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.
Μέσα από αυτή την προσέγγιση είναι που γεννήθηκε το Φεστιβαλικό Κίνημα και τα Παγκύπρια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, τα οποία – αδιαμφισβήτητα - έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των νέων και του λαού μας ως το κορυφαίο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός. Καθόλου τυχαία βέβαια, καθώς χρόνο με το χρόνο τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ αναβαθμίζονται ποιοτικά και αποτελούν πόλο έλξης για όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας και του λαού μας. Το πιο πρόσφατο Φεστιβάλ, καταγράφηκε ως ένα από τα πιο μαζικά και επιτυχημένα Φεστιβάλ στην ιστορία της Οργάνωσης μας.
Καταλύτης για την επίτευξη της όσο καλύτερης και ολοκληρωμένης πλατιάς δραστηριότητας, είναι τα Βοηθητικά Γραφεία. Οφείλουμε να λειτουργούμε συστηματικά τα Βοηθητικά Γραφεία της Οργάνωσης και να τα αναβαθμίζουμε. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη λειτουργία των Βοηθητικών Γραφείων σε Επαρχιακό επίπεδο, καθώς παρατηρούνται έντονα τα φαινόμενα της υποστελέχωσης, της υπολειτουργίας ή ακόμα και της μη λειτουργίας. Σε επίπεδο Κεντρικού Συμβουλίου, εκτιμούμε πως τα Βοηθητικά Γραφεία λειτούργησαν ικανοποιητικά, αναβαθμίζοντας τη δουλειά τους και υποβοηθώντας την Οργάνωση στην υλοποίηση των στόχων της. Σημειώνουμε τη σύσταση και τη λειτουργία Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας κατά την τελευταία τριετία, με πολύ καλά αποτελέσματα, αφού αναπτύξαμε κατά πολύ την παρέμβαση μας στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ.
Πέραν από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, η Οργάνωση πρέπει να ποντάρει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και στην ενασχόληση με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως ο αγώνας για το περιβάλλον, ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά, η οδική ασφάλεια κ.ά, Ως προς αυτή την κατεύθυνση, τα Β.Γ. έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Πολύ συνειδητά, επιλέγουμε να κάνουμε αναφορά για την κατασκήνωση της ΕΔΟΝ. Η λειτουργία της κατασκήνωσης της ΕΔΟΝ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για δύο μεγάλα τμήματα της Οργάνωσης, το Μαθητικό Τμήμα και το Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων.
Η κατασκήνωση, αποτελεί ένα ταχύρυθμο ΕΔΟΝίτικο σχολείο. Ένα αλλιώτικο σχολείο όπου τίθενται οι βάσεις για την ιδεολογικοπολιτική κατάρτιση των μαθητικών στελεχών μας και των αυριανών ΕΔΟΝιτών.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η πτωτική τάση της συμμετοχής των τελευταίων χρόνων στις κατασκηνώσεις, αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα για την Οργάνωση. Πισωγύρισμα το οποίο καλείται να ανατρέψει η Οργάνωση την επόμενη τριετία.
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,
Το 18ο Συνέδριο πρέπει να γραφτεί στην ιστορία ως εκείνο το συνέδριο που θα αποτελέσει αφετηρία για τη συνολική οργανωτική ανάκαμψη της ΕΔΟΝ. Εκείνη την ανάκαμψη που θα δημιουργήσει στέρεες βάσεις και προϋποθέσεις για την αντεπίθεση της νεολαίας. Ανάκαμψη που θα καταστήσει την ΕΔΟΝ μια πραγματικά πρωτοπόρα νεολαία σε όλα τα επίπεδα.
Στον ανήφορο που θα διαβούμε το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλές και δύσκολες προκλήσεις. Μια από αυτές είναι και οι επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές. Πρόκληση οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική.
Οργανωτική πρόκληση, γιατί η ΕΔΟΝ θα καλεστεί να εργαστεί σκληρά για την εγγραφή των νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Θα αναλάβει την ευθύνη της εγγραφής ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού. Πολιτική πρόκληση, γιατί θα καλεστεί να πείσει με θέσεις και επιχειρήματα, τη νέα γενιά του τόπου, να στηρίξει το κόμμα της νέας γενιάς το ΑΚΕΛ. Ιδεολογική, γιατί θα καλεστεί να αντιπαρατεθεί με την απαξίωση, την απάθεια και την αποχή.
Από το επίσημο τούτο βήμα δίνουμε υπόσχεση ότι οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες θα δουλέψουμε σκληρά, ξεπερνώντας με επιτυχία τις διάφορες προκλήσεις. Θα δώσουμε τη μάχη των Βουλευτικών Εκλογών με όλες μας τις δυνάμεις και μαζί με το Κόμμα μας, το ΑΚΕΛ, θα οδηγήσουμε τον τόπο και το λαό μας ακόμα πιο μπροστά.
Δίνουμε υπόσχεση πως θα φανούμε αντάξιοι συνεχιστές των πρωτοπόρων μας συναγωνιστών μας και θα συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξαν οι στρατιές των ΕΔΟΝιτών εδώ και 7 δεκαετίες.
Με όπλο την ιδεολογία μας θα παραμείνουμε ακλόνητοι στα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού. Θα γίνουμε οι καθοδηγητές και οι διαπαιδαγωγοί της οργανωμένης νεολαίας μέσα από την αυταπάρνηση και την ανιδιοτέλεια, το ήθος και την τιμιότητα. Μέσα από το παράδειγμα του ανυποχώρητου αγώνα στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στους χώρους δουλειάς, στα στέκια νεολαίας. Όπου υπάρχει νέος και νέα.
Απέναντι στις νεομοδίτικες «σειρήνες» της απάθειας και της απαξίωσης, εμείς θα προβάλουμε την οργανωμένη πάλη και θα μεγαλώνουμε όλο και πιο πολύ τις γραμμές του αγώνα μας. Αυτού του όμορφου αγώνα που θέλει τη νεολαία …
Για να πετύχουμε αυτά, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει εκεί που θέλουμε, εκεί που η νεολαία και η κοινωνία πρέπει να πάει, είναι ένας και γράφει με μεγάλα και φωτεινά γράμματα: ΙΣΧΥΡΗ ΕΔΟΝ.
Ζήτω το 18ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ.
Ζήτω η ΕΔΟΝ.