Του Κώστα Καρανικόλα
Μέλος Φοιτητικού Συμβουλίου
Τοπικός Γραμματέας ΕΔΟΝ Τ.Ο. Ιωαννίνων
Η ΕΔΟΝ, από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της αποτέλεσε την πιο μαζική Οργάνωση νεολαίας στην Κύπρο. Ήταν πρωτοστάτης στους αγώνες της νέας γενιάς ενάντια στη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την αδικία και σε οτιδήποτε σάπιο γεννά το καπιταλιστικό σύστημα. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα της ΕΔΟΝ καθρεφτιζόταν στους ταξικούς αγώνες του Λαϊκού Κινήματος σε όλη την Κύπρο.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Οργάνωση μας απώλεσε τη μαζικότητα και τη μαχητικότητα της. Η αδυναμία που παρουσιάζει σήμερα η ΕΔΟΝ να κινητοποιήσει τους νέους και τις νέες της Κύπρου και να τους εντάξει μαζί της στον αγώνα, αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στην μειωμένη συμμετοχή ΕΔΟΝιτών και νέων σε κάθε δραστηριότητα της πολιτικής ζωής της Οργάνωσης (πορείες, κινητοποιήσεις, μορφωτικές εκδηλώσεις κ.α.), αλλά και από την αδυναμία να συνδεθεί η δράση του μαθητικού, φοιτητικού, και των νέων εργαζόμενων με τη γενικότερη δράση του Λαϊκού Κινήματος. Η ολοένα και πιο μειωμένη συμμετοχή της νεολαίας στους αγώνες πλάι στην ΕΔΟΝ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περεταίρω συρρίκνωση, αλλά και σε επικίνδυνα μονοπάτια για το μέλλον.
Το κυριότερο ζήτημα σήμερα είναι να καταφέρουμε να προσδιορίσουμε την αιτία που προκαλεί αυτή τη φθίνουσα πορεία στην Οργάνωση. Στη προσπάθεια μας να βρούμε τι είναι αυτό που οδήγησε την Οργάνωση στο να αδυνατεί να συνδεθεί με τη νεολαία, θα ήταν χρήσιμο να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να συγκρίνουμε την αλληλεπίδραση της ΕΔΟΝ με την κοινωνία. Κάνοντας αυτή τη σύγκριση, θα διαπιστώσουμε μια σημαντική διαφορά στον τρόπο δράσης και προσέγγισης της νεολαίας. Στο παρελθόν, αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινή δράση της οργάνωσης ήταν η «κινητοποίηση», η άμεση επαφή δηλαδή της ΕΔΟΝ με τον κόσμο. Εκατοντάδες ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες πήγαιναν στα σπίτια, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και διέδιδαν τις θέσεις της Οργάνωσης . Μέσω της κινητοποίησης, έφτανε η φωνή της ΕΔΟΝ για το Κυπριακό, την οικονομία, τις διεθνείς εξελίξεις, τα απλά και καθημερινά προβλήματα και στον τελευταίο νέο.
Η κινητοποίηση αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Οργάνωσης για να πολιτικοποιήσει το κλίμα, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της νεολαίας και να κερδίσει την συνείδηση της, συστρατεύοντας τον κάθε νέο εργαζόμενο, άνεργο, φοιτητή και μαθητή στην οργανωμένη πάλη.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι η αλληλεπίδραση της ΕΔΟΝ με τη νεολαία διαφέρει σημαντικά. Για πολλές από τις Τ.Ο. η κινητοποίηση δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής, πολιτικής δράσης τους. Τόσο στο φοιτητικό τμήμα της Οργάνωσης, όσο και στο μαθητικό, αλλά και στους νέους εργαζόμενους, η κινητοποίηση έχει αντικατασταθεί από την τηλεφωνική επικοινωνία και τη στείρα προσωπική επαφή χωρίς πολιτική ζύμωση. Απότοκο αυτής της αλλαγής του τρόπου αλληλεπίδρασης μας με τη νεολαία, αποτελεί το γεγονός ότι πλέον οι θέσεις μας δεν φτάνουν στην ολότητά τους στους χώρους σπουδών και δουλειάς. Όλα αυτά αποξενώνουν την Οργάνωση από τη νεολαία και εμποδίζουν την ΕΔΟΝ να συνδεθεί ουσιαστικά και ορθά μ’ αυτήν.
Ο ρόλος που έχουμε να διαδραματίσουμε είναι ξεκάθαρος. Αντλούμε διδάγματα από την ένδοξη ιστορία μας. Όλοι μαζί να κάνουμε πράξη το ιστορικό μας χρέος προς την νεολαία της Κύπρου. Η φωνή της ΕΔΟΝ να φτάσει παντού, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στους χώρους δουλειάς, στο σπίτι κάθε άνεργου, στους δρόμους. «Οργάνωση – Αντεπίθεση παντού, με την ΕΔΟΝ για το δίκιο του λαού».