Πρόσφατα, το Υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε τον εκσυγχρονισμό του καταλόγου των διοριστέων στην μέση και δημοτική εκπαίδευση, κάτι που δίνει ικανοποίηση και αισιοδοξία στην νέα γενιά. Ο κατάλογος των διοριστέων αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα πρόβλημα που απασχολούσε και συνεχίζει να προβληματίζει χιλιάδες νέους. Ο Υπουργός Παιδείας κατέθεσε πρόταση για εκσυγχρονισμό και αναθεώρηση στους καταλόγους και έτσι επιτέλους, οι νέοι θα μπορέσουν να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία.
Η κυβέρνηση αυτή, με την επιμονή και την αποφασιστικότητα που τη διακρίνει, κατάφερε να τροχοδρομήσει την επίλυση αυτού του προβλήματος, τη στιγμή που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατόρθωσε εδώ και χρόνια να βρει λύση. Κάνοντας πράξεις τις ιδέες της και όχι απλά «σκορπώντας» εύηχα συνθήματα, όπως κάποιοι άλλοι, ετοίμασε και παρουσίασε την πρόταση της για εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων, με τη δημιουργία δύο ξεχωριστών πινάκων διορισμών.
Από τη μια, οι «ΠΙΝΑΚΕΣ Α» θα αναθεωρούνται κάθε χρόνο, με βάση τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα, αλλά δε θα καταχωρούνται νέοι αιτητές. Από την άλλη, οι «ΠΙΝΑΚΕΣ Β» θα καταρτίζονται ανά διετία, με βάση την αποτίμηση συγκεκριμένων κριτηρίων. Η κατάταξη των υποψηφίων στους «ΠΙΝΑΚΕΣ Β» θα γίνεται υπολογίζοντας μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια. Έτσι, διευρύνονται τα κριτήρια που ισχύουν και σήμερα εντός του «κλειστού έτους», το οποίο καταργείται, ενώ προστίθεται και το κριτήριο των γραπτών εξετάσεων. Για να έχει δικαίωμα κάποιος να γραφτεί στους νέους καταλόγους διοριστέων στις ειδικότητες της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης θα είναι απαραίτητη, από τον κατάλογο Β του 2015 και μετά, η προσκόμιση «Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης». Σχετικό πρόγραμμα για την απόκτηση του πιο πάνω πιστοποιητικού θα προσφέρεται με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Έτσι σε μία μεταβατική περίοδο δέκα ετών θα γίνονται διορισμοί με αναλογία και από τους δύο καταλόγους.
Η ΕΔΟΝ ήταν ανέκαθεν, υπέρμαχος της ιδέας για εκσυγχρονισμό των καταλόγων και σαφώς ενάντια στην κατάργησή τους, αφού αυτομάτως οι χιλιάδες νέοι που περιμένουν χρόνια στη σειρά, θα θυματοποιούνταν. Στην προσπάθεια και στον αγώνα για επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος θα ήταν ασυγχώρητο λάθος η αδράνεια και η απουσία μας, αφού η ΕΔΟΝ στην ιστορία της διακρίνεται για την αποδεδειγμένη δράση της σε όλους τους αγώνες για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων τόσο των φοιτητών όσο και των νέων εργαζομένων. Γι’ αυτό και συμμεριζόμενοι το τόσο ανησυχητικό πρόβλημα των νέων, παλέψαμε με το δικό μας τρόπο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε την προσπάθεια της Πρωτοπορίας, φοιτητικής παράταξης του ΔΗΣΥ, να οικειοποιηθεί την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τον κατάλογο διοριστέων. Είναι τραγελαφικό να επιχειρεί η παράταξη της δεξιάς να καλύψει την απάθεια και την απραξία της για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών ζητημάτων, καπηλευόμενη τις προτάσεις και τις προσπάθειες της πιο φιλολαϊκής κυβέρνησης που εκλέχθηκε σ’ αυτό τον τόπο. Και εύλογα διερωτάται κάποιος: Αφού ισχυρίζεται ότι είναι δική της η συγκεκριμένη πρόταση σε ένα θέμα που βασανίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τους νέους, γιατί στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη (1993 – 2003) δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια και πόσο μάλλον ενέργεια προς την επίλυση του προβλήματος; Είναι μήπως σε γνώση της παράταξης του Νίκου Αναστασιάδη, ότι ο ΔΗΣΥ είχε διαφορετική πρόταση για τους διορισμούς, όπως για παράδειγμα την πλήρη κατάργηση του καταλόγου και την πρόσληψη μέσω συνέντευξης, για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και να βολευτούν «δικά» τους άτομα; Γνωρίζει άραγε η Πρωτοπορία ότι ο ΔΗΣΥ μαζί με άλλα πολιτικά Κόμματα εμπόδιζαν εδώ και καιρό την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις;
Η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια έχει επανειλημμένα αποδείξει με πράξεις την ανησυχία και την ευαισθησία της για το αύριο, το μέλλον της νέας γενιάς του τόπου μας. Με την πρόταση αυτήν διαμορφώνεται ένα δικαιότερο σύστημα διορισμού ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ο διορισμός αρκετών υποψηφίων που περιμένουν εδώ και χρόνια.
Θα συνεχίσουμε από εκεί που δεν σταμάτησε ποτέ. Η θέση της ΕΔΟΝ είναι δίπλα στους νέους και εκεί θα παραμείνει, με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της, παραμερίζοντας τα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα και τους όποιους λαϊκισμούς, μέχρι να επιλυθεί οριστικά το μείζον ζήτημα των καταλόγων διορισμού της Μέσης και Δημοτικής εκπαίδευσης.
Άντρεα Γαβριηλίδου
Φοιτητής - Μέλος της Τ.Ο. ΕΔΟΝ Ρεθύμνου