Από μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ σας καλωσορίζω θερμά σε αυτόν τον Ανοικτό Δημόσιο Διάλογο με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών συν. Νεοκλή Συλικιώτη με θέμα, «Οι πολιτικές ασύλου στην Κύπρο και την ΕΕ: Αποτελεσματική διαχείριση και πολυπολιτισμική κοινωνία». Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Δημοσιογράφο Κυριάκο Πιερίδη και τους συνεργάτες του, με τους η ΕΔΟΝ συνδιοργανώνει αυτή την ωραία εκδήλωση – συζήτηση κάτω από το τίτλο: Η Κύπρος γνωρίζει - οι πρόσφυγες μας αφορούν.
Αυτός ο διάλογος με τους νέους της ΕΔΟΝ πραγματοποιείται, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συζητήσεις και η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται - ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια – σε σχέση με το θέμα των μεταναστών δε βασίζονται πάντα σε πραγματικές και ισορροπημένες πληροφορίες. Στόχος μας, αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει εργαλείο βασικών γνώσεων για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου καθώς και της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μετανάστευση δεν αποτελεί νέο φαινόμενο στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αντίθετα, είναι φαινόμενο που παρουσιάζεται εδώ και αιώνες ως αποτέλεσμα της ανάγκης των ανθρώπων να μεταναστεύουν σε άλλες κοινωνίες προς επιδίωξη μιας καλύτερης ζωής. Ως ένα τέτοιο φαινόμενο, δεν πρόκειται να εκλείψει ενόσω υπάρχει η φτώχεια, η εξαθλίωση, ο πόλεμος, η κοινωνική και η πολιτική καταπίεση στις λεγόμενες χώρες του τρίτου κόσμου. Η μετανάστευση είναι λοιπόν φαινόμενο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα και τον ιμπεριαλισμό και οξύνεται ανάλογα με την επιθετικότητά του.
Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, κύπριοι και ξένοι έχουν κοινό αγώνα και πρέπει να παλεύουν μαζί για να κερδίζουν τα δικαιώματα τους και να τα προασπίζονται. Είναι πεποίθησή μας ότι το δικαίωμα των μεταναστών στην αξιοπρεπή εργασία και αμοιβή, στο ανθρώπινο ωράριο, στις άδειες, στα επιδόματα, στη μόρφωση και την παιδεία είναι αυτονόητο. Κανένα κέρδος, καμιάς επιχείρησης δεν πρέπει να είναι πάνω από τον άνθρωπο, από όποια χώρα και αν αυτός προέρχεται.
Παράλληλα, το κράτος οφείλει να παρέχει την απαραίτητη προστασία στους μετανάστες και να αντιμετωπίζει αποφασιστικά κάθε προσπάθεια απάνθρωπης μεταχείρισης τους, κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης τους, είτε αυτή αφορά την παράνομη εργοδότηση τους, είτε αφορά εκμετάλλευση τους με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Επιχειρείται τελευταία, να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι για όσα αρνητικά συμβαίνουν στην κυπριακή κοινωνία, ευθύνονται οι μετανάστες. Προωθώντας αυτή την αντίληψη αναπτύσσουν δράση και διάφορες νεοφανείς ακροδεξιές, ρατσιστικές, εθνικιστικές οργανώσεις. Τέτοιες οργανώσεις που πρεσβεύουν την τυφλή ιδεολογία του μίσους και του ρατσισμού δεν έχουν θέση στην κυπριακή κοινωνία.
Ως ΕΔΟΝ προτάσσουμε την ενότητα των συμφερόντων των εργαζομένων, είτε Κύπριων, είτε ξένων απέναντι στο διχασμό και τη μισαλλοδοξία που προβάλλουν οι διάφορες αυτές οργανώσεις. Ο πραγματικός πατριωτισμός του λαού δεν έχει καμιά σχέση με όσους θέτουν τα οικονομικά τους συμφέροντα πάνω από το συμφέρον του τόπου, και τον δήθεν πατριωτισμό που πρεσβεύουν περιθωριακές ομάδες που εκφράζονται ακραία και επικίνδυνα στο όνομα της «Αρείας Φυλής» τους.
Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης τίθενται αρκετά ερωτήματα:
-Γιατί μας αφορά το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου;
-Γιατί υπάρχει μετανάστευση στον κόσμο;
-Γιατί υπάρχει παράνομη μετανάστευση;
-Χρειάζεται η ΕΕ τους μετανάστες;
-Είναι η μετανάστευση απειλή για την κοινωνία υποδοχής;
-Τι προσφέρουν οι μετανάστες στην Κύπρο;
-Είναι αλήθεια ότι οι μετανάστες μας παίρνουν τις δουλείες μας;
-Υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο;
-Υπάρχει μεταναστευτική πολιτική στην Κύπρο;
-Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που διέπουν την μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης;
-Γιατί δίνονται επιδόματα στους αιτητές ασύλου και τους πολιτικούς πρόσφυγες;
-Υπάρχει οικονομική στήριξη από την Ε.Ε;
Είμαστε βέβαιοι ότι η ενημέρωση και ο διάλογος που θα αναπτυχθεί θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα και θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των αβάσιμων, παραπλανητικών συμπερασμάτων που επιχειρούνται καθώς και στην προώθηση του σεβασμού της διαφορετικότητας και στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην κοινωνία.
2 Ιουνίου 2011