Του Μενέλαου Μενελάου*
Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Κύπρος ένα ταξίδι», η οποία προβλήθηκε στις 30 Ιουνίου 2013 και ήταν αφιερωμένη στην κοινότητα του Παχυάμμου (που τυγχάνει να είναι και η κοινότητα της καταγωγής μου), γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα παραληρήματος λασπολογίας, σπίλωσης και συκοφαντίας κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια μέσα από εκφράσεις περί «ηλεκτροδότησης του Αττίλα στα Κόκκινα» που συνιστά πράξη «εσχάτης προδοσίας» και άλλα συναφή. Ένας από τους ομιλητές έκαμε μάλιστα ρητή αναφορά στο όνομα μου, καταλογίζοντας μου ότι στάλθηκα για να επιστατεύω και να ελέγχω να τους βάλουμε ρεύμα όσο γίνεται πιο ενωρίς.
Ως πρώτο σχόλιο έχω να πω ότι, τουλάχιστον όπως εγώ αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, γι’ αυτή και κάθε άλλη παρόμοια συμπεριφορά έχει εκδηλωθεί τα τελευταία λίγα χρόνια στην Κύπρο, υπάρχει ηθική αυτουργία. Αυτή έγκειται στο γεγονός ότι, για συγκεκριμένους γνωστούς λόγους, κάποιοι αισθάνονται ότι βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους για να στήσουν στον τοίχο την Αριστερά και καθένα που ανήκει ή σχετίζεται με αυτήν. Έτσι, δεν αφήνουν ευκαιρία να πάει χαμένη προκειμένου να επιδοθούν σε επιθέσεις που εξυπηρετούν αυτό το στόχο.
Κατά δεύτερο λόγο, θεωρώ ότι αποτελεί στοιχειώδη κανόνα της δημοκρατίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας να παρουσιάζεται και ο αντίλογος. Πόσο μάλλον που στην προκειμένη περίπτωση ο αντίλογος θα ήταν η φωνή της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων της συγκεκριμένης κοινότητας αλλά και ολόκληρης της περιοχής από την Πόλη της Χρυσοχούς μέχρι τον Κάτω Πύργο, από ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα, οι οποίοι διακατέχονται από αισθήματα εκτίμησης και αναγνώρισης για τη μεγάλη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να καμφθούν τα αλλεπάλληλα εμπόδια που ήγειρε ο κατοχικός στρατός και να καταστεί τελικά δυνατή η διάνοιξη του οδοφράγματος Κάτω Πύργου – Λιμνίτη, επιφέροντας σωρεία ευεργετικών συνεπειών για την περιοχή.
Είναι η φωνή της λογικής που αντιλαμβάνεται ότι αυτή και άλλες παρόμοιες προσπάθειες - όπως για παράδειγμα η προσπάθεια για αναστήλωση κατεχόμενων εκκλησιών και άλλων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα – συνοδεύονται μερικές φορές από κάποιους συμβιβασμούς, όχι από αφέλεια ή αδυναμία κατανόησης του γεγονότος ότι η ουσία του κυπριακού είναι η εισβολή και κατοχή (για την οποία επίσης υπάρχουν αίτια και αίτιοι) ούτε από έλλειψη πατριωτισμού αλλά ακριβώς επειδή υπάρχει πλήρης συνειδητοποίηση της ανάγκης ότι στην προσπάθεια για να επιτευχθεί το μείζον, που είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου, κάποια έστω μικρά βήματα μερικής άρσης των διχοτομικών τετελεσμένων είναι βοηθητικά. Είναι στα πλαίσια αυτής της συνετής λογικής που έγινε τελικά κατορθωτή η διάνοιξη του οδοφράγματος Κάτω Πύργου – Λιμνίτη.
Αυτή η πλειοψηφική φωνή της λογικής, έστω και αν παρασιωπήθηκε στη συγκεκριμένη εκπομπή, συνιστά την καλύτερη απάντηση προς όσους με τον πιο εύκολο τρόπο εκστομίζουν ύβρεις και προσβολές, σπιλώνοντας και στιγματίζοντας την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια συμπολιτών τους. Αυτός ο τόπος υπέφερε ήδη αρκετά από «πατριωτικά» παραληρήματα. Όσοι συνεχίζουν να επιδίδονται σε μαθήματα «πατριωτισμού» θα ήταν καλύτερα ειδικά αυτές τις μέρες να στρέφουν το βλέμμα στον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο μήπως επιτέλους συνειδητοποιήσουν που μας οδήγησαν αυτές οι αντιλήψεις και που θα καταλήξουμε μέσα από λογικές οι οποίες με το περίβλημα του «πατριωτισμού», απολήγουν συνειδητά ή μη στο να παραμένουν τα πράγματα ως έχουν.
Τέλος, επειδή οι ύβρεις και οι προσβολές θα πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστούν, επιφυλάσσω κάθε δικαίωμα μου παρέχεται από το νόμο για όσες τυχόν νομικές προεκτάσεις όσων λέχθηκαν για το άτομο μου στη συγκεκριμένη εκπομπή.
* Μέλος διαπραγματευτικής ομάδας τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια στις συνομιλίες για το Κυπριακό