Ανακοίνωση μετά την 17η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Οργανώσεων Νεολαίας

 

Οι υπογράφουσες Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας, μετά τη 17η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Οργανώσεων Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, Κύπρο, μεταξύ 15-17 Δεκεμβρίου 2023, δηλώνουν και επαναβεβαιώνουν ότι όπως λέει το σύνθημα της συνάντησης: «Η νεολαία ενωμένη, οργανωμένη και μαχητική, στην πρώτη γραμμή του αγώνα! Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καταπίεση, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Για την Ευρώπη των Εργατών, για τον Σοσιαλισμό!».

Η 17η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Οργανώσεων Νεολαίας πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ κρίσιμη και απαιτητική περίοδο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην Ευρώπη. Σε αυτήν την απαιτητική περίοδο, οι Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας αναγνωρίζουν ότι μέσω της ενότητας και της μαχητικότητάς μας, η νεολαία πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματά της, και του αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό.

Εμείς, ως νέοι της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, υποβαλλόμαστε ακόμη και σήμερα στις σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, καθώς και σε αυτές της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η αδύναμη καπιταλιστική οικονομική ανάκαμψη μετά τη μακρά ύφεση της προηγούμενης οικονομικής κρίσης του 2008, συντρίφτηκε κάτω από το βάρος της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης του 2020, τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η αναταραχή στις αγορές, η πίεση στο διεθνές εμπόριο, μεταξύ άλλων με την προώθηση ενός εμπορικού πολέμου και την επιβολή κυρώσεων και το ξέσπασμα νέων ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Η απόλυτη και σχετική εξαθλίωση της εργατικής τάξης που έχει ως αποτέλεσμα το κύμα του πληθωρισμού, την απότομη αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων, έχουν συνθλίψει το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ο πληθωρισμός πλήττει ακόμη περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες των λαών και τη νεολαία. Όλα αυτά οφείλονται στα μονοπώλια, τα οποία μπόρεσαν να αυξήσουν τα κέρδη τους ακόμη και μέσα στην κρίση. Τα αδιέξοδα του καπιταλισμού είναι εμφανή, και ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν, είναι ο αγώνας της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, η φτώχεια, ο πληθωρισμός, η ανεργία και η περαιτέρω εντατικοποίηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αστικές κυβερνήσεις των χωρών μας, που εμφανίζονται σε όλες τις αποχρώσεις. Αυτές οι πολιτικές ωφελούν τα μονοπώλια και τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και εντείνουν τα χαρακτηριστικά της ΕΕ ως οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Στην Ευρώπη, η ΕΕ, ως προωθημένη μορφή καπιταλιστικής διακρατικής ολοκλήρωσης, μια ιμπεριαλιστική συμμαχία με μερικώς αντικρουόμενα συμφέροντα στο εσωτερικό, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, στην επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών στις χώρες μας, με στόχο τη νεολαία, την εργατική τάξη και την λαϊκά στρώματα. Χωρίς αυταπάτες για τις δυνατότητες μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ του λαού ή αλλαγής του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Κομμουνιστικά Κόμματα και οι Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας των κρατών μελών της ΕΕ θα δώσουν την επερχόμενη εκλογική μάχη των Ευρωεκλογών, και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται παρά τις δύσκολες συνθήκες, ενισχύοντας τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως ευκαιρία για να αυξήσουμε τη συνειδητοποίηση του ταξικού χαρακτήρα της ΕΕ και των πολιτικών της, και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον αγώνα μας για τα δικαιώματα των νέων, των εργαζομένων και των λαών, για μια Ευρώπη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε το δικαίωμα της εργατικής τάξης κάθε χώρας στην αποδέσμευσης από τη συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί ο ρόλος του αγώνα των νέων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και για τις απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματά τους, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί. Η νεολαία πρέπει να αγωνιστεί για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγειονομική περίθαλψη, υψηλής ποιότητας και φθηνή στέγαση, δικαιώματα στο χώρο εργασίας, ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, καθώς και για πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, ως μέρος του αγώνα για σοσιαλισμό. Στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες των ταξικών συνδικάτων στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ο αγώνας για πραγματική προστασία του περιβάλλοντος από τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής λεηλασίας και εκμετάλλευσης, αποτελεί ταυτόχρονα και αναγκαιότητα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες και οι συνέπειές του επηρεάζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτός ο πόλεμος είναι το επιστέγασμα των διαδικασιών που ξεκίνησαν με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την επακόλουθη χρήση εθνικιστικών συναισθημάτων, τόσο από την τοπική, όσο και από την ξένη αστική τάξη. Αυτή η κατάσταση δεν ξεκίνησε το 2022 με τη στρατιωτική επέμβαση της καπιταλιστικής Ρωσίας, την οποία καταδικάζουμε, αλλά προετοιμάστηκε πριν από χρόνια με την υποστήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και την υποστήριξη των φασιστικών δυνάμεων και του πραξικοπήματος στη χώρα , και μπορεί να επιλυθεί μόνο με τους αγώνες του λαού για ειρήνη και κατάπαυση του πυρός.

Η εμπλοκή ενός αυξανόμενου αριθμού δυνάμεων, τόσο στο ουκρανικό έδαφος, όσο και στο εξωτερικό, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι το θέμα μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια ολοένα και πιο  διευρυμένη διεθνή στρατιωτική σύγκρουση. Ζητούμε να τερματιστεί άμεσα κάθε στρατιωτική δράση. Οι λαοί από όλες τις χώρες πρέπει να πολεμήσουν ενάντια στην αστική τάξη τους και σε όλους αυτούς που υπηρετούν την προπαγάνδα τους, και να χαράξουν το δικό τους δρόμο.

Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί ο ιμπεριαλισμός, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου μαζί με τα δικαιώματα του λαού για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση, ψευδώς δικαιολογημένα ως «πόλεμος ενάντια της τρομοκρατίας», «απελευθέρωση» και άλλα ψέματα, η αυξημένη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού εντατικοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, καθιστούν πιο επιτακτικό το να εντείνουμε τον αντιιμπεριαλιστικό μας αγώνα, τον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, τις αστικές κυβερνήσεις, την πολεμική προπαγάνδα και την αντιλαϊκή πολιτική τους, και να εντείνουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη.

Οι εξελίξεις αυτές οξύνουν το προσφυγικό δράμα σε τραγικό επίπεδο. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, αντιμετωπίζουν μια πολιτική καταστολής, διώξεων, διακρίσεων και σκληρής εκμετάλλευσης. Το κεφάλαιο κρατά τον διακόπτη, τον οποίο γυρίζει ανάλογα με τις ανάγκες του. Οι αυξημένες προσφυγικές ροές στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ισλαμοφοβίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του εθνικισμού, προκειμένου να εκτραπούν οι άνθρωποι από την ταξική πάλη. Την ίδια στιγμή, η μεταχείριση των προσφύγων από τις χώρες υποδοχής χαρακτηρίζεται από βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτέλεσμα αυτού, σε ένα πλαίσιο γενικευμένης εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, είναι η δημιουργία πρόσφορου εδάφους για τις αντιδραστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του φασισμού και της ακροδεξιάς. Ο φασισμός είναι αποτέλεσμα και προέκταση του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι το «μακρύ του χέρι» ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας για έναν αδιάκοπο αγώνα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό, ενάντια στο φασισμό και τους εθνικιστές, κάποιοι από τους οποίους προσπαθούν να εξαγνιστούν με τη λεγόμενη «νόμιμη κοινοβουλευτική δράση» φορώντας τον μανδύα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος». Παλεύουμε ενάντια στην ανιστόριτη θεωρία των «δύο άκρων», την ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, που είναι επίσημη πολιτική της Ε.Ε.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τη 17η ΣΕΚΟΝ, στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Παλαιστίνη, και τη γενοκτονική σφαγή που διαπράττει το ισραηλινό κράτος στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη. Αναγνωρίζουμε ότι η κλιμακούμενη κατάσταση προκαλείται από τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον παράνομο εποικισμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, και τα συνεχή εγκλήματα που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού εδώ και δεκαετίες. Το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ λαμβάνει υποστήριξη από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και υποστήριξη από αστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης με διάφορους τρόπους και διαφορετικά επίπεδα. Κατανοούμε επίσης ότι αυτός ο νέος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή, μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν τελειώσει η μακρόχρονη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, με την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το δικαίωμα του να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στη γη τους, και την ελευθερία όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.

Στις συνθήκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας παγκοσμίως και της ολομέτωπης επίθεσης στη νεολαία και την εργατική τάξη, η ταξική πάλη και ο προλεταριακός διεθνισμός είναι το ισχυρότερο όπλο για να κερδηθούν οι αγώνες μας. Η ενότητα των κομμουνιστικών οργανώσεων νεολαίας σε ταξική και αντιιμπεριαλιστική βάση είναι τόσο απαραίτητη όσο ποτέ. Η κομμουνιστική νεολαία ενωμένη, οργανωμένη και μαχητική, στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καταπίεση, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να οικοδομήσει την Ευρώπη των εργατών, να χτίσει τον κόσμο του σοσιαλισμού!

Λάρνακα, 29 Δεκεμβρίου 2023

 

Οι φορείς που υπογράφουν τη δήλωση:

  • Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ) , Κύπρος
  • Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ) , Γερμανία
  • Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) , Ελλάδα
  • Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (FGC) , Ιταλία
  • Κομμουνιστικό Κίνημα Νεολαίας (CJB) , Ολλανδία
  • Κομμουνιστική Ένωση Νέων (YCL) , Βρετανία
  • Νεολαία του Εργατικού Κόμματος (WPY) , Ιρλανδία
  • Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) (RKSM(b)) , Ρωσία
  • Κολλεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (CJC) , Ισπανία
  • Κομμουνιστική Νεολαία της Καταλονίας (JCC) , Ισπανία
  • Σουηδική Κομμουνιστική Ένωση Νέων (SKU) , Σουηδία
  • Κομμουνιστική Νεολαία της Τουρκίας (TKG) , Τουρκία
© 2024 EDON. All Rights Reserved.