Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

 Η Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Στόχος της ημέρας αυτής, είναι η εξάλειψη  του φαινομένου της παιδικής εργασίας.

Περισσότερα 200 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 17 χρονών, εμπλέκονται  σε παιδική εργασία. Παιδιά που εργάζονται σε ορυχεία, σε εργοστάσια  και άλλους επικίνδυνους χώρους για την υγεία τους. Παιδιά που εγκαταλέιπουν την μόρφωση τους για να δουλέψουν. Μεγάλος αριθμός παιδιών χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα ή γίνονται χρόνια ασθενείς εξαιτίας της μορφής της εργασίας τους.

Ενώ η διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού αναφέρει ρητά και τονίζει την ανάγκη για προστασία των παιδιών, εντούτοις ακόμη και σήμερα εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.

«Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του...»

«Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» - άρθρο 32, 1989»


Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Αναγνωρίζουμε ότι τέτοια φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο,  είναι γέννημα  του καπιταλιστικού συστήματος που, στο βωμό του κέρδους τα πάντα θυσιάζονται, ακόμη και μικρά παιδιά, καταπατώντας κάθε έννοια ακόμα και στοιχειώδους ηθικού κώδικα.

Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Δεν μπορεί να αγνοηθεί ταυτόχρονα ο τρόπος με τον οποίο η οικονομική κρίση, γέννημα του καπιταλισμού και αυτή, οδηγεί συνεχώς σε καταπάτηση και ακύρωση εργατικών κεκτημένων, αλλά και επιβάρυνση της ποιοτικής ζωής των παιδιών συνολικά.

Για εμάς, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ζήσουν ξέγνοιαστα την παιδική τους ηλικία, προφυλαγμένα από την ανάγκη για εργασία, έχοντας ως στήριγμα ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος. Θεωρούμε ακόμη, ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αφιερώνουν την παιδική τους ηλικία στη μόρφωση τους και στο παιχνίδι.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.