Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το 1999, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας. Κύριος στόχος της ημέρας αυτής, είναι η καταπολέμηση και εξάλειψη του φαινομένου της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα ο περιορισμός της παράνομης διακίνησης χιλιάδων παιδιών, από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, ώστε να εργαστούν εκεί εγκαταλείποντας το σχολείο αλλά και τις οικογένειες τους. Δυστυχώς από το 1999 μέχρι και σήμερα, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, πάνω από 152 εκατομμύρια παιδιά ανά το παγκόσμιο, βρίσκονται σε καθεστώς παιδικής εργασίας (64 εκατ. κορίτσια και 88 εκατ. αγόρια), αντιπροσωπεύοντας το 10% όλων των παιδιών. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα παιδιά, περίπου 73 εκατομμύρια, εργάζονται σε απόλυτους όρους, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική τους υγεία, την ασφάλεια τους και την ηθική τους ανάπτυξη. Τραγικό είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα.

Ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Αναγνωρίζουμε ότι το φαινόμενο εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος, αφού στο βωμό του κέρδους το κεφάλαιο θυσιάζει τα πάντα, ακόμη και μικρά παιδιά, καταπατώντας κάθε έννοια ακόμα και στοιχειώδους ηθικού κώδικα. Τέτοια φαινόμενα παρόλο παρουσιάζονται απομακρυσμένα και αποκομμένα από τη δική μας κοινωνία, δε μπορούν να αγνοηθούν. Δεν μπορεί να αγνοηθεί ταυτόχρονα ο τρόπος με τον οποίο η οικονομική κρίση, γέννημα του καπιταλισμού και αυτή, οδηγεί συνεχώς σε καταπάτηση και ακύρωση εργατικών κεκτημένων, αλλά και επιβάρυνση της ποιοτικής ζωής των παιδιών συνολικά.

Για εμάς η ανάγκη προστασίας όλων των παιδιών και του δικαιώματος που έχουν για να ζήσουν ξέγνοιαστα την παιδική τους ηλικία, προφυλαγμένα από την ανάγκη για εργασία, έχοντας ως στήριγμα ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, είναι επιτακτική. Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε τον αγώνα, τόσο ως προς την συνολική προσπάθεια αλλαγής του εκμεταλλευτικού συστήματος όσο και για μικρές και μεγάλες κατακτήσεις, στα σημερινά δεδομένα, για προστασία και καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών και της ζωής, όλης της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

 

Γραφείο ΕΔΟΝόπουλων
Κ.Σ.ΕΔΟΝ
1
2/6/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.