Η ΕΔΟΝ για την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια

Ως ΕΔΟΝ εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την προσπάθεια επιβολής διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Η πρόταση του ΔΗΣΥ για τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων που θα τεθεί στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση στις 9 Οκτωβρίου, προνοεί άνοιγμα ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Και αυτό, τη στιγμή που φοιτητές, μαθητές, γονείς και καθηγητές αντιδρούν για αυτή την πρόταση νόμου.

Η επιβολή διδάκτρων στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα ανοίγει το δρόμο για επιβολή διδάκτρων σε όλα τα προγράμματα που προσφέρουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Πέραν αυτού, τα ξενόγλωσσα προγράμματα θα δέχονται φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων και ελληνοκύπριων, με διεθνείς εξετάσεις. Τίθεται δηλαδή θέμα παραγκωνισμού, αλλά και σταδιακής κατάργησης των Παγκύπριων εξετάσεων ως τρόπου εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια. Απώτερος στόχος του ΔΗΣΥ, είναι αρχικά να δημιουργηθούν φοιτητές δύο ταχυτήτων και στη συνέχεια να καταργηθεί πλήρως ο δωρεάν χαρακτήρας των δημόσιων πανεπιστημίων.

Διερωτόμαστε πραγματικά, πώς θα καταφέρουν οι οικογένειες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα να σπουδάσουν τα παιδιά τους αν επιβληθούν δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια; Γιατί δεν λέει ευθέως ο ΔΗΣΥ ότι στόχος του είναι να σπουδάζουν μόνο οι λίγοι και εκλεκτοί, μόνο αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα;

Ως ΕΔΟΝ, θα σταθούμε απέναντι σε όσους προσπαθούν να καταργήσουν τον δωρεάν χαρακτήρα των δημόσιων πανεπιστημίων και να αφήσουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων. Καλούμε τη Βουλή να αναβάλει άμεσα την ψήφιση της πρότασης νόμου από την Ολομέλεια της και να ακολουθήσει ένας γόνιμος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

28/9/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.