Η ΕΔΟΝ για τη μαύρη επέτειο του φασιστικού – προδοτικού πραξικοπήματος

Συμπληρώνονται φέτος 46 χρόνια από το φασιστικό προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, όταν η γριβική ΕΟΚΑ Β’ και η Χούντα των Αθηνών, έστρεψαν τα όπλα ενάντια στη δημοκρατία και τη νόμιμη κυβέρνηση. Έκτοτε οι σειρήνες ηχούν την 15η Ιουλίου υπενθυμίζοντας μας την προδοσία που οδήγησε στην τουρκική εισβολή.

46 χρόνια δεν είναι αρκετά για να διαγράψουν το ανεξίτηλο στίγμα που άφησε στις μνήμες των Κυπρίων, εκείνος ο μαύρος Ιούλης του 1974. Δεν είναι αρκετά για να διαγράψουν τα πρόσωπα εκείνων που εκτέλεσαν το προδοτικό σχέδιο και που μέχρι σήμερα παραμένουν ατιμώρητοι για τις επαίσχυντες πράξεις τους και προσπαθούν απελπισμένα να παραχαράξουν την ιστορία σε θεσμικό επίπεδο, στοχεύοντας στη λήθη του λαού μας.

Άδικες οι προσπάθειες τους, γιατί ο λαός μας δεν έχει ξεχάσει. Δεν έχει ξεχάσει τους ήρωες που αντιστάθηκαν για να διαφυλάξουν τη Δημοκρατία, με τίμημα τη ζωή τους. Δεν έχει ξεχάσει τους χιλιάδες λαού, ανάμεσα τους και εκατοντάδες μέλη της ΕΔΟΝ, του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος, που πρωτοστάτησαν να φράξουν το δρόμο στο φασισμό.

Το προδοτικό έγκλημα δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση τυχαίο γεγονός, όπως προσπαθούν να πείσουν οι «αναθεωρητές» της ιστορίας. Θα συνεχίσουμε να καταδεικνύουμε φορτικά αυτούς που προετοίμασαν πολιτικά και ιδεολογικά το δίδυμο έγκλημα, εκπονώντας τα σχέδια τους στα στρατηγεία τους, το ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ και η αμερικάνικη CIA. Αυτοί που επένδυσαν στον εθνικισμό – σοβινισμό ανάμεσα στις δύο κοινότητες, δηλητηριάζοντας το λαό μας με το μίσος. Αυτοί που η ιστορία τους για δεκαετίες μέχρι και σήμερα είναι γεμάτη πραξικοπήματα, χούντες, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αιματοκύλισμα των λαών του κόσμου για τα οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα της διεθνούς πλουτοκρατίας.

Ως ΕΔΟΝ, διατρανώνουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε σπιθαμή από το καθήκον μας. Δίνουμε για ακόμη μια χρονιά, όρκο στο λαό και τον τόπο μας ότι θα παλέψουμε μέχρι και την τελευταία ικμάδα της ύπαρξης μας για την οριστική απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Ειδικά σήμερα που το παρατεταμένο αδιέξοδο που υπάρχει στο Κυπριακό και οι επικίνδυνοι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη, οδηγούν όλο και πιο κοντά στη διχοτόμηση και διευκολύνουν την τουρκική αδιαλλαξία και τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επιμένουμε στην ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά, για επίτευξη βιώσιμης λύσης στη βάση αρχών που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας. Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνής προσωπικότητα.

Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες, η ΕΔΟΝ, καλεί όλους τους νέους και τις νέες, να δώσουν μαζικά το παρών τους στη Μεγάλη Αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει το ΑΚΕΛ για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής, την Παρασκευή 17 Ιουλίου, στο γήπεδο του Άδωνη Ιδαλίου η ώρα 20:00. Θα προηγηθεί Μεγάλη Πορεία Νεολαίας η ώρα 19:00, με αφετηρία το σωματείο Άδωνις Ιδαλίου.

 

Μορφωτικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/07/2020

 

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.