Η ΕΔΟΝ για τις δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής

Σε δηλώσεις σχετικά με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης προέβη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης. Ο κ. Λεβέντης στις δηλώσεις του, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η προτροπή να μην επιτρέπεται το φτέρνισμα και το βήξιμο για τους εργαζόμενους» πρέπει να είναι αυτονόητη. Στο ίδιο πνεύμα αναφέρθηκε πως  «Δεν πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρο το προσωπικό και να μην μπορούμε πλέον να βρούμε άλλο». Οι πιο πάνω αναφορές είναι διαποτισμένες με ένα άκρως αντεργατικό τρόπο σκέψης για τους εξής λόγους:

 

  • Οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται ως συνηθισμένοι άνθρωποι αλλά ως μηχανές, των οποίων μπορείς να «κλείσεις το διακόπτη» φτερνίσματος και βήχα.
  • Δεν γίνεται κανένας λόγος για την προστασία της υγείας των συγκεκριμένων εργαζομένων πάρα μόνο για το πως θα συνεχίσουν να υπηρετούν τον εργοδότη τους με τρόπο που να μην απωθεί τους πελάτες και τα κέρδη του.
  • Το μόνο ενδιαφέρον για μη στοχοποίηση των εργαζομένων της εστίασης, αφορά στην αδυναμία αντικατάστασης τους και όχι στη διασφάλιση των δικών τους εργασιακών δικαιωμάτων. Δηλαδή εάν υπήρχε προσφορά εργασίας, για τον κ. Λεβέντη θα ήταν φυσιολογικό, στο πρώτο φτέρνισμα να απολυόταν ο υπάλληλος και να προσλαμβανόταν καινούριος.

 

Το ζήτημα για εμάς δεν είναι προσωπικό με τον κ. Λεβέντη, αλλά με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία που διακατέχει συνολικά την εργοδοσία ως αναπόσπαστο μέρος της φύσης του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις, καθίσταται με άλλον ένα τρόπο ξεκάθαρο πως η μόνη ευαισθησία που διακατέχει τους κεφαλαιοκράτες, είναι αυτή της διασφάλισης των μεγαλύτερων δυνατών κερδών.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες απόψεις όπως τις πιο πάνω, καθώς είμαστε βέβαιοι για την ασυδοσία με την οποία θα ριχτεί η εργοδοσία στο κυνήγι του κέρδους μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Δυστυχώς για τους εργαζόμενους του τόπου, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, να βρίσκεται πλήρως ευθυγραμμισμένη με αυτή τη φιλοσοφία, θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια και σκληρός αγώνας για να αναχαιτιστεί αυτή η νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, που έχει ήδη ξεκινήσει. Καλούμε τη νεολαία της Κύπρου να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Η μάχη αυτή μπορεί να δοθεί μόνο συλλογικά και οργανωμένα.

Μένουμε Δυνατοί! Οργάνωση, αντίσταση και διεκδίκηση παντού!

 

Τμήμα Νέων Εργαζομένων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

13/05/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.