Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Η ΕΔΟΝ με αφορμή τη 18η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, εκφράζει την αλληλεγγύη της με όλους όσοι εξαναγκάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Στις μέρες μας, της «κινητικότητας, της παγκοσμιοποίησης και του κοσμοπολιτισμού», πολύ συχνά το φαινόμενο της μετανάστευσης γίνεται αντιληπτό ως μια ακόμα συμπεριφορά η οποία πηγάζει από τις «ατομικές επιλογές». Σαφώς και υπάρχει διακριτή διαφορά μεταξύ του πρόσφυγα που εκδιώκεται από τον τόπο του υπό την απειλή των όπλων και κυνηγημένος από το θάνατο, όμως και η μετανάστευση αποτελεί ένα ακόμα παρακλάδι της ίδιας ρίζας που γεννά τους πολέμους και τους πρόσφυγες.

Τρανταχτό παράδειγμα πως η μετανάστευση δεν αποτελεί πραγματική επιλογή, είναι και ο τόπος μας. Το γεγονός ότι τα ποσοστά της μετανάστευσης αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τον ερχομό της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο είναι χαρακτηριστικό. Η κρίση, ούτε πιο «κοσμοπολίτες», ούτε πιο «ταξιδιάρηδες» έκανε τους Κύπριους. Αυτό που έκανε ήταν να δημιουργήσει τέτοια πίεση στην κυπριακή κοινωνία, έτσι ώστε πάρα πολλοί νέοι να αναγκαστούν να πάρουν την απόφαση να ξενιτευτούν, προς αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής.

Για την ΕΔΟΝ είναι ξεκάθαρο πως όσο την πραγματική εξουσία στις κοινωνίες μας την έχουν αυτοί που σχεδιάζουν και πράττουν με γνώμονα την μεγιστοποίηση των κερδών τους, πάντα θα δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξενιτεύονται. Ο μόνος τρόπος για την οριστική απαλλαγή της ανθρωπότητας από αυτό το βάσανο, είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας που στο επίκεντρο της θα βρίσκεται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Μόνο τότε η επιλογή του τόπου διαμονής θα αποτελεί πραγματικά επιλογή και όχι αποτέλεσμα έμμεσου εξαναγκασμού!

Μέχρι εκείνη τη μέρα, δίνουμε το χέρι σε κάθε νέο, Κύπριο και ξένο και τον καλούμε να αγωνιστούμε μαζί, συλλογικά και οργανωμένα, για όλα όσα μπορούμε να κερδίσουμε στο σήμερα! Για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τη ζωή μας.


Γραφείο Διεθνών Σχέσεων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

17/12/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.