Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Συμπληρώνονται σήμερα 30 χρόνια υιοθέτησης της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία επικυρώθηκε από 196 κράτη και σηματοδότησε τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Μέρα Δικαιωμάτων του παιδιού. Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καλύπτει όλο το φάσμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού και η υιοθέτηση της καθιερώνει ένα παγκόσμιο δεσμευτικό κώδικα από τα κράτη μέλη της σύμβασης για τα δικαιώματα που πρέπει να διασφαλίζονται για όλα τα παιδιά.

Από την υιοθέτηση της Σύμβασης μέχρι σήμερα, έχουν γίνει προσπάθειες για πρόοδο σε αυτό τον τομέα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραμένουν όμως σημαντικά προβλήματα άλυτα από τα κράτη: παιδική φτώχεια και θνησιμότητα, παιδική εργασία, προσφυγιά, μετανάστευση, αναλφαβητισμός, παιδικοί γάμοι, κοινωνικός αποκλεισμός, συμμετοχή παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, πώληση παιδιών, σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση, ανεπάρκεια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεπάρκεια ποιοτικού χρόνου και υγιούς ψυχαγωγίας των παιδιών, είναι μερικά από τα δικαιώματα των παιδιών που συνεχίζουν να παραβιάζονται ανά το παγκόσμιο. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η «νέα τάξη πραγμάτων» και η όξυνση των αντιθέσεων στο καπιταλιστικό σύστημα, ως γενεσιουργά αίτια των προαναφερθέντων συμπαρασέρνουν τους λαούς και εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη στον οικονομικό στραγγαλισμό, αφήνοντας τους στην αναζήτηση των στοιχειωδών για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να χαρούν την παιδική τους ηλικία.

Η ΕΔΟΝ, ιδιαίτερα μέσα από το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, τιμά την παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού ως ένα ακόμη σταθμό στην ολόχρονη δράση μας για τα παιδιά και την ευημερία τους. Η ύπαρξη και η λειτουργία του παιδικού τμήματος της Οργάνωσης αποδεικνύει στην πράξη τη σημασία που δίνει η Οργάνωση στην ευημερία και ευζωία όλων των παιδιών. Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων με τη συνεχή του δράση, επιδιώκει να δώσει στα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια για να χαρούν την παιδική τους ηλικία, αλλά και για να αναπτύξουν αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ευημερία όλων των παιδιών του κόσμου, μέσω του αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που οδηγούν οικογένειες και παιδιά να μην έχουν ούτε τα βασικά, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στοχεύουμε στην ενίσχυση του αγώνα για το παιδί, μέσα από τη συνεργασία με φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με το παιδί, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Η προσπάθεια όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της ανθρωπότητας, θα πρέπει να είναι ο αγώνας για δημιουργία ενός κόσμου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών.

 

Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων

Κ.Σ ΕΔΟΝ

19/11/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.