Η ΕΔΟΝ για τη 45η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ καταδικάζει τη 45η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974, η οποία ολοκλήρωσε την εφαρμογή του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟϊκού σχεδίου για διχοτόμηση της Κύπρου, αφού προηγήθηκε το φασιστικό προδοτικό πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και της Γριβικής ΕΟΚΑ Β’. Αποτίνει, ταυτόχρονα, φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία, καθώς και σε όλους τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας.

Τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά, οι πληγές της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής δεν επουλώθηκαν, ενώ το όραμα για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα ακόμη δεν έχει ευοδωθεί.

Συμπληρώθηκαν ήδη δύο χρόνια από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα, με την απόδοση συνυπευθυνότητας στην πλευρά μας για το ναυάγιο και την ταυτόχρονη αναγνώριση της «θετικής στάσης» της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις από το διεθνή παράγοντα. Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει καμία θετική προοπτική για επανέναρξη του διαλόγου.

Η ιστορική εμπειρία του κυπριακού προβλήματος έχει αποδείξει ότι σε περιόδους απουσίας διαπραγματεύσεων και μάλιστα χωρίς την επίρριψη ευθυνών στην τουρκική πλευρά, η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Τα όσα επισυμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και η ένταση των προσπαθειών αφομοίωσης των κατεχομένων από την Τουρκία, οφείλονται και στην εικόνα αποενοχοποίησης της Τουρκίας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Εικόνα που διευκολύνεται από την αδιέξοδη στρατηγική, τις παλινδρομήσεις και τους τακτικισμούς της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Νίκου Αναστασιάδη.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε πως ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από την κατοχή είναι μέσω της επίδειξης της αναγκαίας βούλησης από την πλευρά μας και της επιδίωξης δημιουργίας των προϋποθέσεων για επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο όλο το βάρος της ευθύνης στην τουρκική πλευρά. Με απαρέγκλιτη εμμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό διατυπώνεται στις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Για μια λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, να απαλλάσσει την Κύπρο από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων.

Με αφορμή τη θλιβερή 45η επέτειο της τουρκικής εισβολής, η ΕΔΟΝ καλεί την κυπριακή νεολαία σε συστράτευση στον αγώνα ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Με συνέπεια και σταθερότητα σε θέσεις αρχών, απέναντι στον εθνικισμό και την πατριωτική πλειοδοσία που ανέκαθεν διευκόλυναν τον τούρκικο επεκτατισμό και τις Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές, ιμπεριαλιστικές συνωμοσίες σε βάρος της Κύπρου.


Κεντρικό Συμβούλιο ΕΔΟΝ

19 Ιουλίου 2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.